Skip to content

Zo kies je een passende studie

Glendi
3 maart 2017 | 11:00

Advertentie

Angelique CarisDe peuterspeelzaal, kleuterschool en basisschool werden grotendeels bepaald door je ouders. De middelbare school ging vaak in overleg met je ouders en de basisschool. Maar bij het kiezen van het vervolgonderwijs, dat kan zowel een MBO, HBO als WO opleiding zijn, wordt jouw stem steeds belangrijker. Je mag de studie gaan volgen die jij het leukste vindt of waarvan jij vindt dat die het beste bij je past. En daar zit meteen ook het probleem. Hoe doe je dat? Een passende studie kiezen? Je hebt leren lezen, schrijven, rekenen, tekenen, knutselen en allerlei andere slimme en creatieve vakken… maar kiezen, hoe doe je dat?

Help, ik moet een studie kiezen!

Als je weet wat je wilt, dan is het gemakkelijk. Voor die leerlingen of studenten is dit stukje niet geschreven. Zij volgen hun hart en hebben een duidelijk beeld of idee hoe hun toekomst eruit komt te zien. Dit stukje is geschreven voor alle leerlingen, die twijfelen en niet weten welke studie het beste bij hen past.

Om te weten welke studie bij je past is het allerbelangrijkste dat je weet wie je zelf bent. Wat vind jij leuk, waar krijg jij energie van? Welke talenten en kwaliteiten horen bij jou? Dit lijkt heel makkelijk, het gaat tenslotte om jezelf, maar dat is het niet. Op veel scholen heb je het vak LOB, waarin wordt ingegaan op deze vragen. Vraag ernaar op school.

Vervolgens is het belangrijk om te weten waaruit je kunt kiezen. Hiervoor is verdieping in opleidingen cruciaal. Je kunt pas kiezen als je weet wat er allemaal is. Mij valt op dat veel jongeren kiezen volgens de afstreep methode. Samen met hun ouders bedenken ze welke studies en beroepen ze kennen en vervolgens strepen ze weg wat niet past. Wat overblijft is “de” passende studie.

In mijn begeleiding ga ik altijd iets verder door een goede analyse te maken van alle uitkomsten. Dit is mijn vakgebied, echter met bovenstaand advies kun je al heel ver komen. En natuurlijk mag je me altijd vrijblijvend benaderen. Een passende studie kiezen kan een hele leuke en interessante zoektocht zijn naar jezelf. Maar het allerbelangrijkste is, dat je moet weten dat het niet de “keuze is voor het leven“. In deze tijd leer je niet alleen een beroep. Het allerbelangrijkste is dat je vaardigheden ontwikkelt, die je in veel beroepen kunt gebruiken.

In de rubriek “Loopbaanadvies” geeft Angelique Caris korte tips over loopbaan – en arbeidszaken. Angelique woont in Nederweert en werkt sinds 2010 van huis uit als loopbaanadviseur. Zij is de adviseur voor mensen die vastlopen in hun studie –of werkleven. Ook helpt Angelique studenten bij het maken van een passende studiekeuze. Daarnaast is Angelique actief met het ontwikkelen van trainingen en workshops voor werkzoekenden, studenten, ouders en het onderwijs. Kijk dan op de website van Angelique Caris.

Op zoek naar werk? Kijk op de vacature-pagina van Nederweert24.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie