Skip to content

Hart- en vaatziekten

Redactie
14 februari 2017 | 17:00

Advertentie

Onder hart- en vaatziekten verstaan we ziekten van het hart en/of van de bloedvaten. Hieronder vallen bijvoorbeeld angina pectoris (pijn op de borst), hartinfarct, beroerte of TIA, hartfalen, perifeer vaatlijden (slechte bloedsomloop in de benen) en aangeboren hartafwijkingen.

Oorzaken
Angina pectoris , hartinfarct, beroerte of TIA en perifeer vaatlijden worden veroorzaakt door artherosclerose oftewel slagaderverkalking. De bloedvaten slibben enigszins dicht doordat vetten en cholesterol zich aan de wand vasthechten. Vervolgens kan er stolselvorming ontstaan. Als een stolsel loslaat en vervolgens verderop in de bloedsomloop vast komt te zitten, kan een afsluiting het gevolg zijn. Het achterliggende weefsel krijgt geen bloed en zuurstof waardoor schade ontstaat, bijvoorbeeld in de vorm van een hartinfarct of beroerte. De oorzaak van hartfalen (verminderde pompfunctie van het hart) is gelegen in eerder doorgemaakte hartinfarcten, hoge bloeddruk, lekkende hartkleppen of een ziekte van de hartspier.

Wanneer een arts raadplegen?

  • bij onsamenhangend praten, dubbelzien of blindheid aan een oog, hevige duizeligheid of
    krachtverlies in en/of verlamming van een arm of been.
  • bij pijn op de borst: een beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen. De pijn trekt in veel gevallen door naar de linkerarm of naar de kaken en soms naar de rug of de schouderbladen. Soms gaan de klachten gepaard met misselijkheid en zweten
  • bij hartritmestoornissen en duizeligheid, neiging tot flauwvallen en bewusteloosheid. Bijkomende klachten zijn: transpireren, een onaangenaam gevoel en misselijkheid.
  • bij een vol gevoel in de bovenbuik, een opgezette buik, zwaarder worden terwijl je niet meer dan normaal eet, verminderde eetlust, ‘s nachts vaker moeten plassen terwijl je soms overdag minder plast.
  • bij vermoeidheid, kortademigheid, prikkelhoest (vooral bij platliggen), slapeloosheid, of onrustige slaap, duizeligheid, opgezette benen en enkels, koude handen en voeten.

Geneesmiddelen
Voor hart- en vaatziekten kan een arts verschillende geneesmiddelen voorschrijven. De meest bekende middelen zijn; middelen tegen hoge bloeddruk, vochtafdrijvende middelen, cholesterolverlagers, bloedverdunners, middelen om de pompwerking van het hart te versterken en middelen om de zuurstofvoorziening van het hart te verbeteren.
Bij alle geneesmiddelen geldt dat dagelijkse inname volgens het voorschrift van de arts erg belangrijk is.

Mocht u vragen hebben over uw gezondheid, of uw geneesmiddel gebruik hebben, loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen. We voorzien u graag van advies!

Tot de volgende keer,
Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie