Skip to content

Mag u met kerst nog cadeautjes uitdelen?

Redactie
9 december 2015 | 13:00

Advertentie

EMR-salaris-FETAls werkgever wilt u uw personeel tijdens de komende feestdagen nog wel eens lekker verwennen met een cadeau: het kerstpakket. Toen er nog geen werkkostenregeling bestond, of toen deze nog niet verplicht was, kon u tot een bedrag van € 70 per medewerker aan cadeaus (let wel: geen geld!) uitdelen. U moest dit wel aangeven bij de Belastingdienst en u betaalde er belasting over: 20 %.

Maar nu, sinds 2015, bent u verplicht om de werkkostenregeling toe te passen. Dit betekent dat alles wat u aan uw personeel geeft, dus ook het kerstpakket, belast is als zijnde loon. En dat betekent dan weer dat er belasting en premies over betaald moeten worden.

Er zijn echter mogelijkheden om bepaalde zaken onbelast te geven.
Ik wil u niet lastig vallen wanneer iets wel of niet onbelast is, maar kort gezegd werkt het als volgt:

  • Uitgangspunt is dat alles wat u geeft belast loon is;
  • Voldoet u aan de voorwaarden, dan kunt u een aantal zaken onbelast geven;
  • Voldoet u hier niet aan, niet getreurd: u mag tot een waarde van 1,2% van het totale fiscale jaarloon (dus van alle werknemers samen) onbelast uitdelen. Dit noemt men de vrije ruimte;
  • Overstijgt de totale waarde de 1,2%: sorry, de Belastingdienst wil dan héél graag een cadeau van u ontvangen: namelijk 80% ! belasting over de waarde boven de 1,2%.

Nu is de vraag, waar valt het kerstpakket onder.
U kunt kiezen voor punt 1: de waarde aanmerken als belast loon. Over de waarde wordt dan belasting en premies berekend, hetgeen het kerstpakket een stuk duurder maakt.
Punt 2 is niet mogelijk. Er bestaan geen voorwaarden waardoor het kerstpakket onbelast gegeven kan worden. Dus blijft over punt 3 en punt 4.

Stel dat u als bedrijf een vrije ruimte heeft van € 1.000. Stel dat u deze nog niet benut heeft. Wilt u nu een kerstpakket aan uw personeel geven, dan kunt u deze tot een totale waarde van € 1.000 onbelast uitdelen. Heeft u bijvoorbeeld 10 werknemers, dan kunt u ieder onbelast een kerstpakket geven tot € 100. Dit is punt 3.

Stel dat u uw vrije ruimte wel al volledig benut heeft. Dan dient over de waarde van de kerstpakket nog eens extra 80% belasting betaald te worden. Als we uitgaan van bovenstaande waarde, zijnde de € 1.000, dan komt daar dus nog een € 800 bij. Dat is punt 4.

Ik wil u graag een tweetal tips meegeven. Heeft u vrije ruimte en wilt u deze gebruiken voor het uitdelen van een kerstpakket? Let dan op de gebruikelijkheidstoets. Heeft u geen vrije ruimte meer, kijk welke optie de goedkoopste is. Namelijk of het kerstpakket als belast loon aanmerken, of afrekenen tegen een tarief van 80%.

Als antwoord op de vraag of u nog cadeautjes mag uitdelen kan dus bevestigend geantwoord worden. Maar het is wel zinvol om goed te bekijken welke manier van uitdelen de meest gunstige is.

Ron Backus

EMR-Salaris is een salarisadministratie en -advieskantoor in Nederweert dat zijn diensten op het gebied van personeel en salaris aanbiedt aan bedrijven met personeel. Het maakt daarbij niet of het nu gaat om 1 werknemer of 100 werknemers. Ook bedrijven die voor het eerst personeel in dienst willen nemen, kunnen voor advies bij EMR-Salaris terecht. EMR-Salaris heeft de kennis en ervaring in huis om zowel kleine, middelgrote als grote bedrijven van dienst te zijn. Meer weten? Neem contact op met Ron Backus via www.emrsalaris.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie