Skip to content

Aardappelpoezië

Redactie
25 juli 2015 | 20:00

Advertentie

Ruben Weekers NederweertIk kleed je uit en ontdoe je van alle zand,
aai je zachtjes onder de stromende kraan.
Streel vervolgens je vochtige zachte binnenkant,
laat je zachtjes bubbelen en laat alle smachtende gevoelens gaan.
Bekijk je dan liefkozend terwijl je naakt spartelt in het stomende vocht,
besprenkel je daarna met liefde en een beetje zout.
Het is jij naar wie ik al mijn hele leven zocht.

Ik wil jou, want al dat andere eten laat me koud.

Het is jij, die iedere dag mijn bord zo prachtig versiert.
Het is jij, die altijd weer voor de nodige buikvulling zorgt.
Het is jij, die de helft van alle Nederweertse boeren financiert.
Het is jij, die de voedzame stoffen in ieder gerecht waarborgt.

Van jou, lieve aardappel, raak ik buiten zinnen;
geel, hard en zo’n 4 centimeter lang.
Zanderig van buiten, maar toch vruchtbaar van binnen,
jij bent het, die plezier veroorzaakt tussen ‘mien tong en tang’

Ongekookt, rauw niet te eten.
Een delicatesse met gepast recept,
een culinaire gebruiksaanwijzing die menig chef-kok uit zijn hoofd zal weten.
Met je gepaste nuance en bescheiden finesse pas jij namelijk in ieder kookconcept

Maandenlang onder de grond,
niet ontvankelijk voor iedere flard wind of streep licht.
Ovaal, achthoekig of vierkant; prachtig imperfect rond.
Een onvoorspelbare groeivorm ongeacht waar de roots ligt.

Want, een ware doorzetter na het rooien,
zo bewijzen de ontspringende wortels lang na aankoop.
Vastberaden om zijn biologische route te voltooien,
wat begint met een simpel zaad, eindigt ten slotte in een kokende vuurdoop.

Opperdoezer, eigenheimer of gewone pootaardappel,
Aviko, Farmfrites of een willekeurig huismerk,
ongeacht de soort immer gepopel en getrappel.
De aardappels staan namelijk altijd klaar na school of werk.

Gepoft, gefrituurd of saai gekookt,
geschild, geraspt of gewoon nog in ´t vel.
In de pan, barbecue, oven, of waar het vuur ook mag worden opgestookt,
uiteindelijk toch smakelijk opgegeten met mosterd, mayo of naturel

Onderdeel van menig hollands menu,
gegeten door iedere persoon, ongeacht status of rang.
Het wordt te weinig gezegd, daarom eer ik je nu:
Ik houd van je aardappel, al heel mijn leven lang

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie