In Budschop hebben een aantal leerlingen van Het College in Weert een uitgebreide enquête gehouden om te horen hoe bewoners de wijk ervaren. Maar liefst 120 mensen vulden de vragenlijst in. De uitkomsten geven een mooi en eerlijk beeld van wat goed gaat én wat beter kan in de buurt. De leerlingen delen graag de uitkomst.
Budschop
Wie deden er mee?
Er deden mensen van alle leeftijden mee, van jongeren tot ouderen. Ook zijn veel deelnemers al jarenlang inwoner van Budschop. Sommigen wonen hier pas een paar jaar, maar anderen zelfs meer dan 50 jaar. Het laat zien dat Budschop een plek is waar mensen graag blijven wonen.
Positieve punten
Over het algemeen zijn bewoners best tevreden over de wijk. De leefbaarheid krijgt gemiddeld een 7,4, wat een mooie score is. Ook over de groenvoorziening en de speelplekken voor kinderen zijn de meeste mensen positief. Veel bewoners geven aan dat ze zich betrokken voelen bij de buurt, en ruim de helft wil in de toekomst graag meedenken over verbeteringen.
Wat kan beter?
Toch zijn er ook aandachtspunten. Vooral veiligheid wordt vaak genoemd. Veel mensen voelen zich in de avond niet veilig in het park. Ook het gebrek aan verlichting maakt sommige plekken onprettig om ’s avonds doorheen te lopen of te fietsen.
Een ander punt van zorg is het verkeer. Veel bewoners vinden dat er te hard gereden wordt, vooral op de Winnerstraat, de Ospelseweg en bij de vijfsprong. Deze verkeerssituaties worden vaak als onduidelijk en gevaarlijk ervaren. Vooral voor kinderen en fietsers levert dit risico’s op.
Ideeën van de buurt
Er kwamen ook veel ideeën en wensen naar voren. Dit zijn de meest genoemde:
- Een fiets- en voetgangersbrug over het kanaal naar het centrum van Nederweert
- Meer verlichting in het park, voor veiligheid in de avond
- Strengere controle op snelheid en overlast
- Meer prullenbakken, vooral voor hondenpoepzakjes
- Meer ontmoetingsplekken, bankjes en activiteiten voor jong en oud
- Betere verkeersmaatregelen bij drukke kruispunten
Eigen ideeën
“Voor een schoolproject hebben wij een oplossing bedacht voor een probleem in onze wijk Budschop. Wij hebben ervoor gekozen om de onveiligheid in het park aan te passen. Dit willen wij aanpakken door middel van sociale controle. Ons idee is om het park aantrekkelijker te maken met onder andere een mooie bloementuin, een fontein, een calisthenics park en een goed voetbal- en basketbalveld, terwijl we ook de bestaande elementen zoals de crossbaan behouden. Door deze voorzieningen hopen we dat er meer mensen naar het park komen, zodat het door sociale controle automatisch veiliger wordt. Daarnaast willen we extra verlichting plaatsen, zodat het park ook ’s avonds prettig en veilig aanvoelt”, aldus de leerlingen.
Tot slot
Budschop is duidelijk een wijk waar mensen met plezier wonen. Er is een groot gevoel van betrokkenheid, en veel bewoners denken graag mee over hoe het nog beter kan. Met aandacht voor veiligheid, verkeer en sociale voorzieningen kan Budschop nóg fijner worden voor iedereen.
3 Reacties
Dit was ook iets voor de eikenstraat en geenestraat. Als iedereen daar zijn tuin en rotzooi opruimt zou de buurt er ook beter uitzien. Er zijn tuinen die hebben nog nooit een schoffel of hark gezien. En de kinderen ook wel eens iets tegen zeggen Papier van ijs en snoep in de prullenbakken en niet zomaar overal neer gooien.
Super dat het park wordt aangepakt.
Het middenstuk dat als bloementuin en ook de boomgaard is meer wild gras en onkruid..
Evenals de heg langs het fiets/wandelpad en de strook langs het kanaal is onverzorgd met veel onkruid en honden poep.
Maak ook de vijfsprong weer een voorangskruising, veel veiliger.
Ospelseweg en de Winnerstraat onmogelijk om hard te rijden door de drempels, zo hoog dat de fietstas er soms af gaat .
Dit gebeurt ook in de Brugstraat en de kruisingen
Als het onkruid en gras al eens kort gehouden werd en de heg kort gehouden , dan word het al veel veiliger , ( meer overzicht ) mooie paden en bloemperkjes maakt het dan ook veel aantrekkelikker voor een wandeling.