Nederland herdenkt dat tachtig jaar geleden de bevrijding plaats vond na een vijfjarige bezetting door Nazi Duitsland. In de bezettingsperiode vonden ook veel terreurdaden plaats door sympathiserende NSB-ers. Onze Brabantse buurgemeenten Someren en Asten hadden hier ook onder te lijden, zoals blijkt uit het onderstaand relaas.
‘De Burgemeestersmoord’
Burgemeester Piet Smulders van Someren en burgemeester Willem Wijnen van Asten waren tijdens de oorlog actief in het verzet. Ze weigerden dan ook om namen door te geven van mensen die in Duitsland aan het werk gezet konden worden. Vervolgens was de moord op twee Duitsgezinde Landwachters door het verzet in Gemert de aanleiding voor een wraakactie van de SS.
Op de avond van 14 augustus 1944 worden beide burgemeesters opgepakt door een Nederlands NSB moordcommando, evenals Frans Eijsbouts, textielfabrikant en vriend van Burgemeester Smulders. In een auto reden ze over de Kanaaldijk richting Weert. Plotseling stopte de chauffeur en riep “Panne”. Smulders, Wijnen en Eijsbouts moesten uitstappen en voor de auto gaan staan. Alle drie werden neergeschoten. Eijsbouts raakte gewond aan zijn arm, rolde van de berm af de sloot in en hield zich dood. Beide burgemeesters overleden ter plekke.
Film
Van deze trieste gebeurtenis werd in 2024, door de Stichting Wehrmachthuisje Someren-Heide een op feiten gebaseerde speelfilm gerealiseerd. Met professionele acteurs in de hoofdrollen en bijna 300 lokale acteurs en figuranten werd een indrukwekkende speelfilm van bijna 2 uur gemaakt. In de afgelopen maanden werd deze film al vele keren (met veel lof) aan een groot publiek vertoond.
‘De Burgemeestersmoord‘
De Heemkundevereniging Nederweert nodigt je uit om deze indrukwekkende film te komen bekijken. Dat kan op donderdag 22 mei om 20.00 uur in de Haaze-Hoof, Aerthijsplein 3 in Ospel. Voor leden van de Heemkundevereniging is de toegang gratis. Niet-leden zijn ook welkom, de toegang is slechts €3,-.
Er zijn nog geen reacties geplaatst