Skip to content

Jaarlijkse contactdag Stichting Kruisen en Kapellen in de ‘vlaaienstad’ Weert

12 mei 2025 | 10:00

Wie kennis wil maken met de ‘vlaaienstad’ Weert doet er goed aan bij het NS-station van Weert te beginnen. De nationaal beroemde Weerter vlaaienverkoopster ‘Antje’ (1877-1936) werd door haar verkoop van de Weerter vlaai ooit beroemd bij zo ongeveer alle Nederlandse treinreizigers.

Weert

Geen wonder dat de jaarlijkse contactdag van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg startte op diezelfde plek: pal voor het monumentale NS-stationsgebouw van Weert, en met een openingsactiviteit in restaurant genaamd – hoe kan het ook anders -‘Antje van de Statie’.

Ontwikkelingen
Op deze zonovergoten zaterdagmiddag 10 mei heette voorzitter Matheu Bemelmans de 55 koesteraars van religieus erfgoed uit Noord-, Midden- en Zuid-Limburg van harte welkom. Onder het genot van koffie en vlaai werd vervolgens druk bijgepraat en genetwerkt. Matheu stond ook stil bij enkele recente ontwikkelingen in de stichting. Zoals het hoge niveau van de kwaliteit en aandacht bij de zorg voor religieus erfgoed in de hele provincie. 

Bestuurszaken
Er zijn ook zorgelijke ontwikkelingen. Zo stipte Matheu Bemelmans de vergrijzing van de organisatie aan die zich ook manifesteert in een ras afnemend aantal bestuurlijke kartrekkers binnen de stichting. Er is duidelijk behoefte aan nieuw bloed. De voorzitter herinnerde de aanwezigen ook aan het feit dat zijn derde bestuurstermijn dit jaar afloopt en dat er dringend gezocht moet worden naar een opvolger.

Kilometers
Ondertussen hadden de bekende Weerter stadsgidsen zich bij het gezelschap gevoegd. In drie groepen verdeeld en voorzien van moderne audio-hulpmiddelen volgde voor de deelnemers een cultuurhistorische verkenning van de Weerter binnenstad. En dat hebben de deelnemers geweten: deskundige en enthousiaste gidsen, prachtige en humorvolle verhalen, een stevige tred en toch wel wat meer kilometers dan je in zo’n compacte binnenstad zou verwachten.

Stilgestaan
Letterlijk en figuurlijk werd stilgestaan bij de St. Martinuskerk, het birgittinessenklooster in de Maasstraat, even binnengewipt in het gemeentemuseum en werd er geflaneerd door het fraaie Kasteelpark Nijenborgh. Op het eind was er nog een nazit bij ‘Antje van de Statie’ met een korte film over de Weerter stadshistorie, een drankje en een dankwoord van de voorzitter. Tegen de klok van zes togen alle deelnemers, een mooie ervaring rijker, weer naar huis.

Tekst en foto’s: Alfons Bruekers

De Stichting kruisen en Kapellen in Limburg (SKKL) is sinds 1954 actief betrokken bij de zorg voor religieus erfgoed in de vorm van kruisen en kapellen in Limburg. Doelstelling is het adviseren en stimuleren van lokale groeperingen en particulieren. De stichting adviseertop het gebied van restauratie en onderhoud, en ook bij het oprichten en verplaatsen van kruisen en kapellen. Verder werkt de stichting aan kennisbevordering en community-vorming 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Meer nieuws

Burgernet-vermist-gezocht-1
53-jarige, blanke man
22 juni 2025 | 13:41
Burgernet-vermist-gezocht-1
Heb je iets gezien of gehoord?
22 juni 2025 | 13:37
2025_06_22-Dorpsschieten-op-dn-Diek-20251
‘Speciaal veur eederein’
22 juni 2025 | 13:00

Advertentie