Skip to content

Gemeenteraad stemt in met gebiedsontwikkeling Ouwijck, ondanks kritiek van omwonenden

19 maart 2025 | 12:08

Archieffoto

De gemeenteraad van Nederweert heeft ingestemd met de ontwikkeling van het gebied Ouwijck, een terrein van 19 hectare nabij de A2 en Randweg-West. Hoewel het oorspronkelijk werd gepresenteerd als een nieuw bedrijventerrein, werd na discussie een amendement aangenomen waarin CDA, VVD en JAN benadrukten dat het terrein breder gezien moet worden als een gebiedsontwikkeling. Dit betekent dat naast bedrijven ook andere functies, zoals onderwijs en leisure, onderzocht kunnen worden.

Gebiedsontwikkeling Ouwijck Nederweert

Na de stemming over het amendement werd het voorstel voor het voorkeursrecht aangenomen. Met steun van CDA, VVD en JAN werd hiermee de deur geopend om de verdere invulling van gebiedsontwikkeling Ouwijck uit te werken.

Omwonenden uiten zorgen over verkeersoverlast en leefomgeving
De besluitvorming ging niet zonder discussie. Tijdens de inspraakronde uitten omwonenden en ondernemers hun zorgen over verkeersveiligheid, milieueffecten en het gebrek aan overleg. Een bewoner in het gebied sprak zijn angst uit over de toename van vrachtverkeer en de gevolgen voor fietsers. “Onze kinderen moeten hier dagelijks langs naar school. Hoe garandeert de gemeente dat dit bedrijventerrein niet leidt tot gevaarlijke situaties?”

Een andere inspreker, die vlakbij de geplande locatie woont, wees op mogelijke milieuhinder. “We hebben hier al last van geluid en uitstoot van het bestaande bedrijventerrein. Komt er straks nóg meer overlast?”

Daarnaast werd geklaagd over het gebrek aan overleg met omwonenden. “We horen pas op het laatste moment dat dit besluit eraan komt, terwijl het enorme impact op onze leefomgeving heeft.” Een bewoner gaf aan nog steeds te wachten op een uitnodiging voor een gesprek met de gemeente.

De bezwaren worden breed gedragen door de omwonenden. Er werd een petitie aangeboden aan de burgemeester met ruim 1100 handtekeningen.

Discussie over locatiekeuze en samenwerking
Naast de zorgen van omwonenden was er binnen de raad discussie over de keuze voor deze specifieke locatie. Martin van Montfort (D66) en Jan van Nierop (Nederweert Anders) vroegen waarom er niet beter is gekeken naar samenwerking met bijvoorbeeld Weert en alternatieve locaties zoals bijvoorbeeld de Eindhovensebaan.

Wethouder Jorik Franssen benadrukte dat Nederweert een ander bedrijfsprofiel kiest dan Weert, dat zich meer richt op grootschalige logistiek. Ook gaf het college aan dat meerdere locaties zijn onderzocht, maar dat deze niet openbaar worden gemaakt om grondspeculatie te voorkomen. Dit leidde tot frustratie bij sommige raadsleden, die vonden dat de raad niet voldoende was meegenomen in de afwegingen en dat sommige alternatieve locaties onvoldoende zijn onderzocht.

De provincie Limburg had overigens geen bezwaar tegen de locatie, ondanks de aanwezigheid van een gasleiding“, aldus wethouder Franssen. Insprekers uitten echter hun zorgen over het bouwen bovenop een gasleiding en noemden dit een zeer groot veiligheidsrisico.

Plan voor nieuw bedrijventerrein langs A2 in Nederweert

Carpoolplaats en Park ‘Ouwijck’
Een ander punt van discussie was de carpoolplaats langs de Randweg-West, die volgens veel omwonenden een onveilige en rommelige situatie oplevert. Bewoners pleitten ervoor om deze mee te nemen in de plannen en te verplaatsen. Ook werd erop aangedrongen dat het eerder beloofde ‘groene park’ aan de andere kant van de Molenweg alsnog wordt gerealiseerd als onderdeel van de gebiedsontwikkeling. Ook komt er naast de carpoolplek voor een half jaar ook nog een tijdelijk asielopvang. “We voelen ons hier in Nederweert-West het afvoerputje van Nederweert“, aldus een buurtbewoner.

Zorgen over verkeer en communicatie
Naast de insprekers vroegen ook raadsleden aandacht voor de veiligheid van fietsers en de impact op de verkeersafwikkeling. Jarno Bongers (GroenLinks) vond het vreemd om een voorkeursrecht te vestigen op een terrein waarvan de exacte invulling nog niet vaststaat. Jan van Nierop (Nederweert Anders) bekritiseerde de gebrekkige communicatie met omwonenden: “Er is nog steeds een bewoner die wacht op overleg. Er is dus duidelijk een verschil in de beleving over hoe er gecommuniceerd wordt”. Verder benadrukte hij: “Gaan we nu wel of niet een bedrijven terrein maken, en zeg dat dan ook gewoon”. De fractie Nederweert Anders voelde een dilemma. “We willen zeker niet de reconstructie van de N275 tegenhouden maar zijn tegen een ‘bedrijventerrein’. Het algemeen belang is niet alleen economie, dat is veel meer”, aldus Jan van Nierop..

Stemverhoudingen en voorkeursrecht
Bij de hoofdelijke stemming, aangevraagd door GroenLinks, over het bedrijventerrein stemden vijf raadsleden tegen, waaronder Martin van Montfort (D66), die het jammer vindt dat er niet breder gekeken is naar andere locaties. Kyll Bruijnaers (D66), Jan van Nierop (Nederweert Anders), Els Vaes (Nederweert Anders) en Jarno Bongers (GroenLinks) stemden ook tegen. Ondanks hun bezwaren werd het voorstel aangenomen.

Ook het voorkeursrecht, waarmee de gemeente het eerste recht van koop krijgt bij verkoop van percelen, leidde tot verdeeldheid. GroenLinks, Nederweert Anders en D66 stemden tegen, maar een meerderheid steunde het voorstel. Wethouder Jorik Franssen waarschuwde dat uitstel kon leiden tot grondspeculatie. “Als we nu geen voorkeursrecht op het gebied leggen, en dit voorstel dus wegstemmen, dan mag er de komende twee jaar geen nieuw voorkeursrecht meer op het gebied worden gevestigd.”

Vervolgstappen
Met de aangenomen besluiten kan de gemeente nu beginnen met de verdere ruimtelijke uitwerking van de plannen, inclusief overleg met stakeholders en het uitvoeren van onderzoeken naar milieu en infrastructuur. In september 2025wordt een grondexploitatievoorstel aan de gemeenteraad voorgelegd.

Lees ook

Advertentie

12 Reacties

  1. Het is misselijk makend hoe de gemeenteraad van Nederweert met de
    bezwaren van de omwonenden omgaat.
    Het interesseert hen geen ene moer.
    DE GEMEENTE DRAAFT MAAR DOOR
    Zorg maar eens eerst dat de lopende zaken afgehandeld worden.
    Er komt NIETS van de grond af.
    In Weert komt het ene na het andere bouwplan tot realisatie.
    In Nederweert is het OORLOG.

  2. De gemeenteraad bestaat uit lieden die denken aanzien te hebben omdat ze in de raad zitten en om de vergoedingen natuurlijk. Ik vraag me werkelijk af of stemmen nog enige zin heeft. Zelfs de namen op het stembiljet lachen je al meteen uit.

  3. Ik weet al waar op 18 maart 2026 mijn stem niet naar toe gaat

  4. Walgelijk en schrijnend is het. Bewoners worden gewoon niet gehoord. Zelf heb ik een klacht (over iets heel anders) ingediend bij de gemeente, volgens de officiële procedure, en zelfs dáár reageert geen mens op. Onbeschoft en treiterend zijn ze. En ze houden elkaar allemaal maar de hand boven het hoofd daar in dat rustoord.
    Waar komt toch die grootheidswaanzin vanaf? We zijn een dorp. Waarom moet het steeds maar meer, groter, hoger… We zijn (of waren) een mooi dorp maar de charme zoals ik me die herinner is al lang vervlogen. Er moet toch een moment zijn waarop je zegt en nu de rem erop, het hoeft niet meer groter. Er zijn bovendien al genoeg problemen met de voorzieningen en infrastructuur.

    • Ber, meestal voelen mensen zich niet gehoord als ze hun gelijk niet krijgen. Blijven roepen dat de gemeente niet voor zijn burgers staat is natuurlijk onzin. Mensen blijven juist klagen omdat ze hun zin niet krijgen. Misschien is het goed dat deze mensen eens in de spiegel kijken en zich dan afvragen waarom het het gaat zoals het gaat met daarbij de gedachten als hier boven geschetst.

    • Bram, dat mensen gehoord worden en gelijk krijgen verwarren mag wel kloppen op individu-nivo. Maar als, zoals hier, maar liefst 1100 bezorgde bewoners een petitie indienen en dat die dan zien dat dit signaal geen enkele effect heeft op het besluit, dan is er meer aan de hand dan alleen geen gelijk krijgen. Dan lijkt het meer op minachting van een heel serieus signaal van een belangrijk deel van de bevolking. Die trouwens ook allemaal kiezers zijn volgend jaar. En in zo’n geval van groot ongenoegen onder de bevolking zou de burgemeester als hoeder van de gemeenschap leiderschap moeten tonen.

    • Bezorgde burger, Ik heb even mijn huiswerk proberen te doen maar ik kom tot 403 stemmen uit Nederweert (dat is 2,3% van de hele bevolking), 617 anonieme stemmen (deze kunnen van over de hele wereld zijn dus niet verifieerbaar dus wat kun je er mee), de overige 87 komen van buiten Nederweert (Eind, Ospel, Weert maar ook o.a. uit Rotterdam, Almelo en Wierden). In mijn optiek gaat het, gekeken naar de aantallen hier dus ook om individu-niveau. Dit mag iedereen lezen hoe hij of zij wil.

    • Bram, ik als maker van de petitie kan deze namen uiteraard wel zien en ook bij het inleveren van de petitie zijn deze namen gewoon openbaar, mensen die anoniem getekend hebben, hebben ervoor gekozen dat hun naam niet op de website van de petitie te zien was, niets meer en niets minder. Uiteraard zal er heus wel ergens een familielid van iemand getekend hebben enzo, maar als dat 10% van de stemmen is, is dat al heel veel. 90% zijn gewoon direct aanwonenden en buurtgenoten.
      Zoals jij aangeeft tellen mensen uit Ospel en dergelijke niet mee, maar je telt ze wel mee als je kijkt naar het percentage, want dan wil je opeens wel naar 17.000 inwoners kijken. Alsof het iemand uit Ospeldijk boeit wat hier gebeurd… Als je 1100 stemmen telt en dan kijkt naar pak em beet het gebied Nederweert-West krijg je wél een reëel beeld. Dat is hoe ik het zie, maar ieder het zijne.

    • Ja Bram daar heeft Rene een punt. Het is als organisator natuurlijk makkelijker praten want hij ziet namen of adressen die wij niet zien. overigens ben ik ook niet voor anoniem stemmen maar goed. En Rene als je Ospel etc erbij telt kijkende naar wat Bram schrijft zou het ongeveer 2.5% zijn en 6.3% als je alles meeteld. Dat is natuurlijk niet veel maar wel goed dat er een signaal komt. Als het zo zou zijn dat als er 6.3% tegen is en daardoor 93.7% voor zou het best een mooi plan kunnen worden. Hopelijk gaan ze samen met jullie in gesprek om er samen aan uit te komen. succes vanauit Wierden

  5. Kijk, uiteindelijk heeft iedereen uit dit gebied die tegen de randweg heeft geprotesteerd / gestemd zichzelf in z’n voet geschoten.

    Als de randweg west er al was geweest, waren andere Locaties qua / vanwege ontsluiting ook een reële Optie geweest…….
    Als men tegen voortgang / voortuitgang stemt pluk je altijd ergens de zure vruchten…

    • Moet je nou echt bij elke reactie de randweg erbij halen? Je moet en zal je gelijk hebben, is ’t niet? Deze grootheidswaanzin heeft Nederweert niet nodig. En nee ik heb persoonlijk geen last van het beoogd terrein.

  6. Het is geen kwestie van gelijk hebben of krijgen, het is gewoon een opsomming van feiten…
    Bij een beter onsluiting als met een Randweg waren andere terreinen wellicht gunstiger geweest qua locatie, prijs & ontwikkeling.
    Nu hikken we, met dank aan N.a. en consorten, bij Industrieterreinen maar ook woningbouw en ander ontwikkelingen (als verkeersluw centrum) tegen het feit aan dat veel locaties niet de juiste ontsluiting hebben om alles vloeiend te laten verlopen…


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Meer nieuws

Moulin-Blues-als-natuurlijk-vanouds-met-een-beetje-luxe
In samenwerking met Restaurant Diverso
18 april 2025 | 21:00
Brandweer-Nederweert-bedankt-werkgevers
Uitreiking eerste bedankpakket
18 april 2025 | 20:00
Sport-bij-Nederweert24-Kayleigh-Broens
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
18 april 2025 | 19:00
2025_04_18-Lisette-Poel-3-jaar
Mijn paaspret begon dan ook al vroeg…
18 april 2025 | 18:01

Advertentie