Skip to content

Kinderkwaaltjes

18 februari 2025 | 15:00

Met kinderen ontkom je niet aan kinderkwaaltjes. Voor zieke kinderen moet je anders zorgen dan voor een zieke volwassene. 

Kinderkwaaltjes

Luieruitslag
Luieruitslag is voor een baby erg vervelend. Als de huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn vaak kleine blaasjes te zien. De tere huid kan zelfs stuk gaan en open, vochtige plekken vertonen. De darmbacteriën in de ontlasting verergeren de klachten. Een behandeling met bepaalde geneesmiddelen (zoals antibiotica) kan luieruitslag tot gevolg hebben.

Voorkomen van luieruitslag
Luieruitslag kan voorkomen worden door te zorgen voor schone en droge billen. Verschoon daarom de luier zo vaak mogelijk en laat het kind ook eens een tijdje zonder luier liggen. Door de billen een aantal malen per dag te wassen met lauw water en ze daarna in te smeren met billenzalf, kun je voorkomen dat luieruitlsag ontstaat. Bij beginnende huidirritatie kun je de billen het beste insmeren met zink. Zinkolie is goed smeerbaar. Zinkzalf is stugger, maar dekt beter af. Smeer de olie of zalf dik op en breng dit bij iedere verschoning opnieuw aan. Zinkolie en zinkzalf geven bleke vlekken in kleding en beddengoed, die lastig te verwijderen zijn.

Diarree bij kinderen
Diarree ontstaat als gevolg van een storing in de spijsvertering. Een onschuldige ontsteking of buikgriep zijn de belangrijkste oorzaken. Omdat kinderen zeer gevoelig zijn voor vochtverlies, kan diarree bij hen snel tot uitdroging leiden. Deze gevaarlijke situatie kan worden voorkomen door het kind veel te laten drinken. Als regel geldt dat er één glas vocht per ontlasting moet worden gedronken. Bij kleine kinderen moet de diarree binnen twee dagen verminderen. Indien dit niet het geval is, is het verstandig een arts te raadplegen. Zuigelingen die diarree hebben, moeten altijd door een arts worden onderzocht.

Gebruik van ORS
Om het vochtverlies te compenseren kun je eventueel orale rehydratievloeistof (ORS) gebruiken. Dit is een oplossing van suikers en mineralen in water. Deze vloeistof heeft geen invloed op de oorzaak van de diarree, maar voorkomt wel uitdroging. Het is wel heel belangrijk dat je je exact houdt aan het doseringsschema op de bijsluiter. Raadpleeg daarvoor je huisarts of vraag je Alphega apotheek om advies.

Meer weten?
Bent u op zoek naar informatie over wat te doen bij kinderkwaaltjes? Loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen. We staan u graag met een passend advies te woord. Uiteraard bent u ook voor andere vragen van harte welkom. 

Tot de volgende keer,

Jack Naus

Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Op werkdagen van 08.30-13.00 en 14.00-18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00-14.00 uur! Bezoek ons ook op Facebook.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Meer nieuws

Gepassioneerde-danser-Ciara-Moonen-start-lessen
Haar droom!
19 maart 2025 | 13:04
Archieffoto
“We zijn het afvoerputje van Nederweert”
19 maart 2025 | 12:08
2025_03_19-Avondmis-met-Vivace-in-de-Martinuskerk
Kom je ook kijken
19 maart 2025 | 10:00
Vrijwilligers-Nederweert-in-het-zonnetje-gezet-tijdens-Vrijwilligersdag-13
Houd deze datum alvast vrij!
19 maart 2025 | 8:14

Advertentie