Tachtig jaar geleden werden boven de Veluwepeel twee Britse Halifax-bommenwerpers met Franse bemanningen uit de lucht geschoten. De ene ontplofte vlak achter de toenmalige boerderij Frans Maas op de splitsing Veluwsedijk/Kokmeeuwenweg, de andere stortte neer in het Weerterbos op Nederweerts grondgebied. Bij deze crashes op 7 februari 1945 kwamen in totaal negen ‘piloten’ om het leven. Op initiatief van de Werkgroep Dubbelcrash werd deze dubbele vliegramp vrijdag 7 februari j.l herdacht aan de Kokmeeuwenweg in Heusden.
Kranslegging
Vijf jaar geleden verrees daar bij de viering van ‘75 jaar vrijheid’ op initiatief van dezelfde werkgroep een monument, vervaardigd door kunstenaar Theo van Dam. Dat kleurrijke kunstwerk werd in 2020 pal voor de corona-pandemie onder grote (internationale) belangstelling onthuld. Daarbij waren toen onder andere een kleine twintig Franse nabestaanden van de verongelukte piloten aanwezig.
Herdenking
Jongstleden vrijdag was de herdenking een stuk soberder. In de snijdende kou verzamelden zich op uitnodiging van de organiserende werkgroep 25 personen rond het monument. Behalve de werkgroep en buurtbewoners waren aanwezig leden van Rotary DAS, Veteranenvereniging Asten, 4-5 Meicomité en Heemkundekring Nederweert, kunstenaar Theo van Dam en afgevaardigden van Voedselbos Berk & Boom. Mede namens haar collega Loes Berkers vertelde Loes van den Boomen dat de initiatiefnemers van plan zijn het monument op te nemen in hun in ontwikkeling zijnde Voedselbos.
Daarvoor had Harrie van der Loo namens de werkgroep de aanwezigen welkom geheten, las Piet Snijders een door hem vertaald gedicht voor van een Engelse oorlogsvlieger en citeerde Gerard Geboers passages uit zijn correspondentie met de Franse mevrouw Geneviève Bordier. Net als vijf jaar geleden gaf deze nabestaande te kennen diep geroerd te zijn door het eerbetoon aan de gesneuvelde Franse piloten, onder wie haar vader.
Vervolgens legde de werkgroep een krans en de overige aanwezigen bloemen. Vormde vijf jaar geleden een fly-by door een Franse piloot een mooie apotheose van de plechtigheid, dit keer zwermde op het ‘moment suprême’ een grote vlucht wilde ganzen rond en boven het monument.
Presentatie
Na afloop was er voor alle aanwezigen koffie met vlaai in de bovenzaal van Golfrestaurant Volentieri bij ’t Woold. Piet Snijders verzorgde daar nog een powerpoint-presentatie over de dubbelcrash én de herdenking vijf jaar geleden. In mei is er nog een activiteit voorzien: dan wil werkgroep-lid en oud-piloot Joop Hendrix in basisschool Antonius in Heusden een gastles verzorgen in het kader van het onderwijsthema ‘Wat als het jou overkomt?’.



1 Reactie
Lees hier het hele verhaal achter deze crash, mogelijk gemaakt door onderzoek van Johan Bloemers – Stichting Luchtoorlog 1939-1945 en Alfons Bruekers – Stichting Regionaal Archeologisch Bodemonderzoek.
https://www.nederweert24.nl/2020/02/01/bommenwerper-uit-tweede-wereldoorlog-na-75-jaar-teruggevonden-in-nederweert/