Op dinsdag 27 augustus 2024 is het voor de eerste keer gluren bij de buren in Nederweert-Eind. De ontvangst is om 19.00 uur in de St. Gerardus-Majella kerk aan het Pastoor Maesplein 15 in Nederweert-Eind. In de kerk worden vijf groepen gevormd, waarna iedere groep onder begeleiding naar een van de vijf “gluren bij de buren” locaties gaat.
Gluren bij de buren
Locaties
De locaties zijn: St. Gerardus-Majella kerk, De pastorie, de voormalige kleuterschool, ‘t Pastoor Maesplein en Openlucht museum Eynderhoof. Op iedere locatie is een enthousiaste verteller aanwezig. Na ongeveer 10 minuten zullen de groepen doordraaien naar de volgende locatie. De gezamenlijke afsluiting is in het openluchtmuseum. In de herberg kunt u een lekker biertje proeven.
Er kan nog een bezoek gebracht worden aan de archeologieruimte voor een presentatie rond het archeologisch verleden van het dorp “d-Indj”. Dit wordt op een heel bijzondere wijze in beeld wordt gebracht.
Het ontstaan van Nederweert-Eind
12000 Jaar geleden sloegen de jagers-verzamelaars van de Tjongercultuur hun basiskamp op aan de oevers van het huidige natuurgebied De Banen. In de ijzertijd, zo rond 600 v Chr. vestigden de eerste landbouwers zich rond de waterplassen de Banen, het Sarsven, de Schoorkuilen en de Kwegt. Nu mooie wandelgebieden met een rijke flora en fauna.
De vijf locaties
Eind was een gehucht, een vlekje op de kaart, weggedoken achter de Noordervaart. Begin 20e eeuw was het een hoofdzakelijk agrarische gemeenschap die bestond uit 750 inwoners. Er werd door weer en wind te voet naar de kerk gegaan in Nederweert. In 1939, vlak voor de tweede wereldoorlog, werd op initiatief van enkele bewoners een eigen parochie gesticht. Er werd een bouwpastoor benoemd en op 10 juni 1956 werd de Sint Gerardus-Majella kerk ingewijd. De meningen over het resultaat waren verdeeld. Deze kerk, vol symboliek is nu een Rijksmonument. Er zijn ook nog twee gemeentelijke monumenten: De pastorie en de voormalige kleuterschool.
Voor de kerk ligt het Pastoor Maes plein met monumenten die verwijzen naar diverse gebeurtenissen uit het verleden. Eind heeft, maanden liggend aan de frontlinie, zwaar geleden in 2e wereldoorlog. Het dorp Nederweert-Eind heeft bekendheid gekregen door het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof. Al deze bouwwerken zullen tijdens Gluren bij de buren… in Nederweert-Eind op 27 augustus bezocht worden.
Parkeren
Kom met de fiets of parkeer gratis bij openluchtmuseum Eynderhoof Het Pastoor Maesplein is niet voor parkeren beschikbaar
Gratis
Het gluren bij de buren is gratis, een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.
Geef een antwoord