Skip to content

Onderzoek naar Aziatische tijgermug in Nederweert

Redactie
15 april 2024 | 12:58

Advertentie

Foto: Depositphoto Marcouliana

De Aziatische tijgermug komt van nature niet voor in Nederland, maar verschijnt sinds 2005 regelmatig op verschillende plekken in ons land. Vorig jaar werd de tijgermug in Nederweert aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil voorkomen dat de tijgermug zich verder verspreidt of vestigt en neemt maatregelen bij elke vondst.

Aziatische tijgermug in Nederweert

Waarom is onderzoek nodig?
De exotische tijgermug kan infectieziekten overbrengen. De kans is klein dat gevonden exotische muggen nu ziektes zullen overdragen. Maar als de mug zich hier vestigt, neemt die kans in de toekomst wel toe.

Wat doet de NVWA?
Vanwege de vondst van de Aziatische tijgermug in Nederweert heeft de NVWA vorig jaar het gebied rond de vindplek onderzocht, muggenvallen geplaatst en mogelijke broedplaatsen verwijderd of behandeld. Omdat het niet zeker is dat de tijgermug volledig is verdwenen in Nederweert, gaat de NVWA vanaf april het gebied wederom onderzoeken en vallen zetten. Wordt de tijgermug opnieuw aangetroffen, dan zal de NVWA nieuwe bestrijdingsacties uitvoeren en zullen ze je informeren.

Wat kun je zelf doen?
De tijgermug legt eitjes op plekken met een beetje water zoals bloempotten, emmers, dakgoten en regentonnen. Ze leggen de eitjes op de wand van die objecten of net boven het wateroppervlak. Grote wateroppervlakten zoals sloten, kanalen en plassen zijn geen geschikte broedplaats voor de tijgermug. In de afbeeldingen onderaan dit bericht zie je hoe je de tijgermug herkent en wat je kunt doen om jouw omgeving onaantrekkelijk te maken voor de Aziatische tijgermug.

Meer informatie
Op de website nvwa.nl/muggen vind je meer informatie over de tijgermug en wat je moet doen als je deze aantreft. Zo zorgen we er samen voor dat deze mug zich niet verder verspreidt en vestigt in Nederweert.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie