Skip to content

”De combinatie van de spanning en iets bij kunnen dragen heeft mij doen overhalen om te solliciteren”

27 maart 2024 | 18:30

Moet je alle hobby’s aan de kant zetten?

Brandweer Nederweert is een jonge en dynamische club. Zij zijn op zoek naar nieuwe fanatieke korpsleden, zowel dames als heren. De komende weken maak je kennis met diverse brandweervrijwilligers die in het verleden de stap hebben gezet. Neem een kijkje in het korps van brandweer Nederweert en ontmoet de mensen die met hart en ziel hun bijdrage leveren aan de veiligheid van onze gemeenschap. Vandaag stellen we je voor aan één van deze toegewijde brandweervrijwilligers:

John Horijon

John Horijon is een 36-jarige inwoner van Budschop, waar hij samenwoont met zijn vriendin en twee kinderen. Naast zijn betrokkenheid bij de brandweer heeft John ook andere hobby’s, waaronder voetballen in de ‘kelderklasse‘, motorrijden en duiken. Tijdens zijn werk bij de gemeente Peel en Maas houdt hij zich voornamelijk bezig met vergunningen. De brandweer kwam op zijn pad toen hij nog werkte bij de gemeente Nederweert. ”Ik werkte destijds bij de gemeente Nederweert. Vanuit mijn werk had ik regelmatig contact met de toenmalige postcommandant van de brandweer. Omdat ik woonde en werkte in Nederweert ben ik gevraagd om eens na te denken of de brandweer iets voor mij was. De combinatie van de spanning en iets bij kunnen dragen heeft mij doen overhalen om te solliciteren.” John werkt vier dagen per week in Panningen en één dag per week werkt hij thuis. Zodra hij in Nederweert is dan staat hij paraat voor de brandweer. Thuiswerken doet hij regelmatig op de ‘flexplek’ in de kazerne van brandweer Nederweert.

~ De ‘machocultuur’ waar je wel eens over hoort ervaar ik bij ons zeker niet ~

Voor John is het mooiste aan het brandweervak de sterke band die wordt gedeeld binnen het korps en de mogelijkheid om mensen in nood te helpen. Hij benadrukt de waarde van collegialiteit en de saamhorigheid die heerst onder de brandweermannen en -vrouwen. John is ook actief in verschillende sporten, zoals voetbal, hardlopen en fietsen. Hij benadrukt dat een goede basisconditie belangrijk is om het werk bij de brandweer goed te kunnen uitvoeren, maar dat je geen topsporter hoeft te zijn om deel uit te maken van het team. ”Je hoeft niet perse een fanatieke sporter te zijn om bij de brandweer te komen. Voordat je aangesteld wordt is er wel een keuring met een traplooptest, maar die zou iedereen met een redelijke basisconditie moeten kunnen doorstaan. Deze keuring volgt daarna, afhankelijk van je leeftijd, jaarlijks of om een aantal jaar, om inzetbaar te mogen blijven.

Ook op de woensdagavonden, als de oefenavonden plaatsvinden, is John altijd van de partij. ”De woensdagavond is onze oefenavond. Er wordt een oefenprogramma gemaakt waarin alle aspecten aan bod komen. Dat kan theorie en praktijk zijn. De post wordt verdeeld in twee ploegen die elk een andere oefening gaan doen. Na de oefenavond zijn er altijd nog wat korte mededelingen van actualiteiten vanuit de organisatie. Daarna is er tijd voor een gezellig samenzijn.

Maar hoe ga je om met heftige gebeurtenissen? ”Wat als heftig wordt ervaren kan voor iedereen anders zijn, maar kan ook voor jezelf van dag tot dag verschillen,” vertelt John. ”Ik heb gelukkig nog nooit een inzet gehad waarvan ik denk dat ik het geen plaats heb kunnen geven. Vanaf het moment dat de pieper gaat weet je waarvoor je bent gealarmeerd en aanrijdend naar het incident krijg je al meer informatie,” legt John uit.  ”Je bent dus al enigszins voorbereid op wat je gaat tegenkomen. Je staat er niet alleen voor, je bent met je team van zes personen en eventueel met andere hulpdiensten. Als je na een inzet behoefte hebt om met je collega’s na te praten, dan kan dat uiteraard. De ‘machocultuur’ waar je wel eens over hoort ervaar ik bij ons zeker niet, dat is misschien meer iets van vroeger. Daarnaast heeft de brandweer een ‘team collegiale opvang’. Dat zijn brandweercollega’s van een andere post, die kunnen worden ingeschakeld om na een ingrijpende inzet met jou en je collega’s in gesprek te gaan. Zij zijn hiervoor opgeleid. Als er aanvullende hulp nodig is, dan word je doorverwezen.”

Wordt ook brandweervrijwilliger en zet je in voor de samenleving!

Wil jij ook ervaren hoe het is om bij de brandweer te zijn of heb je nog brandende vragen? Dan is dit je kans! Neem contact op en wie weet oefen jij straks vijf keer met het korps mee! Stuur een e-mail naar: vrijwilliger@brandweernederweert.nl.

Meer informatie op www.brandweernederweert.nl. 
Hopelijk zien we jou binnenkort en ben jij net zo enthousiast als John.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Er is een Burgernetbericht verstuurd
2 november 2024 | 20:19
Een mooie prestatie!
2 november 2024 | 17:30
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
2 november 2024 | 12:00

Advertentie