Skip to content

Arbeidsmigranten niet wegstoppen op ongeschikte plek in buitengebied

Redactie
19 februari 2024 | 13:00

Advertentie

Tijdens de raadsvergadering van 6 februari stonden twee hoofdpunten op de agenda: vaststellen van het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Aan Veertien 2023’ en vaststellen van het bestemmingsplan ‘De Riet 4 te Nederweert-Eind’. Beide onderwerpen waren een of meerdere keren uitgesteld, door onvolledige, of in het geval van De Riet 4 zelfs foutieve raadsstukken.

Nederweert Anders

Uitermate frustrerend voor de betrokkenen, niet in de laatste plaats voor de gemeenteraad die een op feiten gebaseerd besluit moet kunnen nemen. Een reden voor Nederweert Anders om aan het College een dringende oproep te doen: dit moet voortaan echt anders.

Met het eerste bestemmingsplan hebben we ingestemd, na een toezegging van het College. Het plan is een actualisatie van het bestemmingsplan, waardoor onder andere geen nieuwe zware industrie (categorieën 4 en 5) meer wordt toegestaan. Een grote verbetering, zowel voor het milieu als voor omwonenden. Omdat het college onder strikte voorwaarden toch nieuwe bedrijven van de categorieën 4.1 en 4.2 mogelijk kan maken, hebben wij verzocht om dit in voorkomende gevallen eerst kort te sluiten met de gemeenteraad. Na de toezegging van het college steunden we het plan.

Aan De Riet 4 zou een al jaren niet meer in gebruik zijnde bestemming Intensieve Veehouderij verdwijnen en een short-stay huisvesting voor 30 arbeidsmigranten mogelijk worden. Nederweert Anders is voorstander van vermindering van Intensieve Veehouderij en erkent nut en noodzaak van goede huisvestiging voor arbeidsmigranten. Echter in deze concrete situatie zagen we ons genoodzaakt tegen te stemmen.

De huisvesting zou plaats vinden in een varkensstal, gesitueerd boven oude mestputten. Hoewel deze zouden worden gesaneerd en asbestsanering was toegezegd, raakten we niet overtuigd van een humane huisvesting, zeker omdat hiertoe pas na input van de omwonenden werd besloten. De arbeidsmigranten zouden worden gehuisvest in een zeer dunbevolkt gebied, zonder arbeidsrelatie met de omgeving, zonder enige voorziening en met een slechte ontsluiting. Ook voor de omwonenden zou dit plan tot een onwenselijke situatie leiden. Zo kon de wettelijk verplichte afstand van 50 meter tussen de perceelsgrenzen van de locatie tot de dichtstbijzijnde bewoning niet worden gegarandeerd en bleek een reeds ingetekende haag voor de benodigde privacy uiteindelijk niet mogelijk. Behalve dat wij de locatie ongeschikt vinden voor het beoogde doel en we het plan niet vinden voldoen aan meerdere wettelijke eisen, hebben we ook forse kritiek geuit op de omgevingsdialoog tussen investeerders en omwonenden en de dialoog met de gemeente. Informatie bleek regelmatig onduidelijk, onvolledig en veranderlijk.

In het belang van zowel de arbeidsmigranten als de omgeving kon Nederweert Anders niet anders dan tegen dit voortel stemmen. Het bestemmingsplan is er niet gekomen en uiteindelijk unaniem afgewezen.

Wilt u reageren dan kan dat naar info@nederweert-anders.nl

Advertentie

1 Reactie

  1. Als jullie 5 jaar geleden niet hadden liggen pitten was dit plan nooit zo ver gekomen …..


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie