Skip to content

In de sportlight: Maurice Engbersen #2

Redactie
3 februari 2024 | 18:00

Advertentie

Welkom bij onze nieuwe rubriek: ‘In de sportlight’! We gaan in gesprek met gepassioneerde sporters uit de gemeente Nederweert en ontdekken het verhaal achter hun sportieve reis. We stellen deze sportievelingen 10 vragen om ze nog beter te leren kennen. Deze week: Maurice Engbersen.

In de sportlight

Zou je jezelf voor willen stellen?
Maurice Engbersen, getrouwd met Chantal, vader van 3 en opa van 4 kleine dames. In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij VDL-ETG in Eindhoven als manager productie. Ik ben opgegroeid in Heide vlakbij bij Venray maar woon inmiddels ruim 25 jaar in Nederweert. Hobby’s: Wielrennen, mountainbiken, reizen/vakantie vieren met familie en of vrienden.

Welke sport beoefen je?
Wielrennen

Hoe ben je begonnen met deze sport?
Wielrennen is me met de paplepel in gegoten. Mijn vader deed aan wielrennen en zo waren we alle weekenden wel ergens naar onderweg om wedstrijden te rijden. Generaties eerder werd door mijn over, over, overgrootvader de allereerste ronde van Chaam gewonnen. (Zijn bijnaam was d’n Taaie) Ikzelf heb vanaf mijn 10de 33 jaar wedstrijden gereden. Heb daardoor veel van de wereld gezien. Ben begonnen bij de jeugd om alle categorieën te doorlopen tot met wat nu de Elite zonder contract is. Oftewel net geen prof. Met name internationaal veel wedstrijden gereden tussen de profs als elite zonder contract. Ik heb wel seizoenen gehad van meer dan 80 wedstrijden. Zwaar, maar wel met veel mooie ervaringen.

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten aan jouw sport?
Het leuke toen en nu aan deze sport is: Je bent bijna altijd buiten in de natuur. Komt op de mooiste plekken. Je kunt deze sport het hele jaar door beoefenen. Het minder leuke tegenwoordig is dat de mens veelal gejaagd door het leven gaat in Nederland. Zowel fietsers als ook automobilisten gedragen zich nogal eens bewust of onbewust niet zo geweldig in het verkeer. Iets wat je bijvoorbeeld in België en Frankrijk veel minder ziet gebeuren.

Wat is je motivatie om zoveel tijd in jouw sport te steken?
Het kost me geen moeite om te gaan sporten. Het is onderdeel van mijn leven en daardoor absoluut geen opgaven.

Zijn er nog doelen die je graag zou willen behalen en welke?
Elk jaar doe ik nog wel ergens een grote rit. Dit jaar staat Mallorca 312 op de planning. 8000 deelnemers, 312 km en 5000 hoogte meters. Daar moet je je wel enigszins op voorbereiden natuurlijk en dat helpt mij dan weer om extra gemotiveerd mijn kilometers te maken.

Wat haal je uit jouw sport?
Sport leert je ook om met tegenslagen om te gaan op welk gebied dan ook. De meeste wedstrijden win je niet. Blessures, pech, valpartijen helpen ook niet echt. Het gaat er vooral om wat je er na doet. Blijf je in hoekje zitten of heb je de drive om minimaal weer terug op niveau te komen waar je vanaf kwam? Dat maakt het verschil.

Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit?
Ik heb niet echt een vast trainingsschema. Doe het vooral op ervaring. Waarschijnlijk ook omdat ik uit een tijd stam waarin er vooral met hartslagmeters getraind werd. Maar ik moet wel bekennen dat ook mijn fiets tegenwoordig een wattage meter heeft. En bij slecht weer zit ik in Ospel bij E-power veel op een Watt-bike zit. Wekelijks zijn het in winter 3-4 ritten. Voorjaar en zomer wordt dat al snel 5-6 keer week.

Heb je een voedingsschema waar je je aan houdt?
Met wielrennen verbruik je nogal wat calorieën. Een paar duizend calorieën ben je zo kwijt. Goed en gezond eten is belangrijk maar buiten de schijf van 5 kan af en toe echt geen kwaad. Alles met mate. Daarnaast is de sportvoeding tegenwoordig van dermate goede kwaliteit dat je daar heel ver mee komt. Het is al snel een ritje van 2 uur of meer. Dat kan op nuchtere maag maar is beter van niet.

Heb je een gouden sporttip?
Doe iets wat je echt leuk vindt. Dan is het ook geen opgave. In groep of solo. Ieder heeft zijn niveau. Wél sporten heeft meer voordelen dan nadelen.

Lijkt het je leuk om mee te doen aan deze rubriek, meld je dan aan via redactie@nederweert24.nl. Wil jij het sportnieuws uit Nederweert niet missen? Kijk dan naar ‘Sport bij Nederweert24’ op ons YouTube kanaal.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie