Skip to content

Schutterij Nederweert trekt zich terug als OLS-organisator

Redactie
10 december 2023 | 22:45

Advertentie

Met pijn in het hart trekt Schutterij St. Antonius Nederweert zich terug als de organisator van het Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) 2024. Na het vertrek van de voorzitter en twee bestuursleden van het Stichtingsbestuur OLS Nederweert lag de vraag op tafel ‘hoe nu verder?’ 

OLS Nederweert

Overleg en hulp is geboden om te werken aan een plan en oplossingen. Daarvoor is enkele weken de tijd genomen. Met als doel om daarna een doorstart te kunnen maken. Maar organisatorische problemen maakten de kluif te groot. Tot groot verdriet van de schutterij en alle betrokkenen heeft Sint Antonius Nederweert dit weekend besloten ermee te stoppen. 

Dank voor de inzet
Er was nog veel werk te verrichten om het OLS voor elkaar te krijgen. Tegelijkertijd timmerde OLS Nederweert goed aan de weg. Zo was de terreinindeling in een vergevorderd stadium en de vergunningsaanvraag was klaar. Dit dankzij de inzet van velen. Schutterij St. Antonius wil dan ook iedereen van harte bedanken die hieraan heeft bijgedragen.

D’n Um teruggegeven
Schutterij St. Antonius geeft d’n Um terug. Het is de eerste keer in de lange historie van het OLS dat dit zich voordoet. Er zijn geen reglementen of draaiboeken waar in staat wat er nu moet gebeuren. De OLS-federatie stelt dan ook per direct een team samen dat de situatie in kaart brengt. Dit team gaat de scenario’s uitwerken voor OLS 2024. 

De OLS-federatie legt de plannen voor aan een extra ingelaste Algemene Ledenvergadering. Die gaat plaatsvinden op woensdag 20 december. De OLS-federatie kijkt dan terug én vooral vooruit samen met de leden naar het OLS op zondag 7 juli 2024. 

Kinjer-OLS 2024
Het Kinjer-OLS op 27 juni gaat hoe dan ook door. Kinderen verheugen zich op het Kinjer-OLS en vele scholen hebben al ingeschreven. Uiterlijk eind januari, begin februari zal bekend zijn waar het plaatsvindt. Een ding is zeker: er komt weer een fantastisch Kinjer-OLS!

OLS 2024
Het OLS is het grootste cultuurevenement van Nederlands en Belgisch Limburg. Het staat voor verbinding en verbroedering. Niet alleen in het schutterswezen, maar in heel Nederlands en Belgisch Limburg. De OLS-federatie gaat alles in het werk stellen om dit mooie feest in 2024 voor Nederlands en Belgisch Limburg mogelijk te maken, want de organisatiekracht en de veerkracht van schutterijen en de schutterswereld hebben zich de afgelopen tientallen jaren al zo vaak bewezen !!

Advertentie

31 Reacties

  1. 3 goede bestuursleden weggejaagd.
    Die 2 anderen hadden beter kunnen vertrekken.

  2. Woeë ésj noow op geklaptj???

  3. Ongelooflijk! Nog nooit voorgekomen. Je zet de hele federatie voor het blok. Deze schutterij nooit meer mee laten doen aan het OLS.

  4. Wat jammer dat de kans op een OLS2024 hiermee tot bijna nu gedaald is. En wat zijn dan die zogenaamde ‘organisatorische problemen’ waarmee geschermd wordt? Dat vragen velen zich af

  5. Wat een gerommel . Schaan je Nederweert , of wie de breuk ook heeft veroorzaakt. Zo wordt Nederweert weer in een duister licht gezet. Als de gene eens openheid geeft , waar het is mis gegaan. Geef de mensen eens uitleg waar het is stuk gelopen. Je leest 3 goede mensen aan de kant gezet, hoe weet ik dat , dat 3 goede waren ? En de 2 slechte ? Waar hebben wij een burgemeester voor ? Had die niet kunnen bemiddelen ? Nu krijg je hier weer van die cowboy verhalen , en valt de een over de ander terwijl er niks bekend is gemaakt waar door deze breuk is ontstaan. Ja Willekes is opgestapt , burgemeester zet je in zodat Nederweert goed op de kaart wordt gezet, en de oude Limburger gewoon in nederweert kan worden gehouden. Nogmaals wat een afgang van Nederweert . Denk er aan , dit is de eerste keer dat de um terug gegeven wordt. Nederweert daar ga je graag om heen , om dat mensen niet samen kunnen werken. Nogmaals schaam je om Nederweert zo in een donker daglicht te zetten. Wat een reclame.

  6. Een blamage voor de schutterij van Boeket, die het altijd met hun grote mond het beste weten.

    Een gezichtsverlies voor de burgemeester van Nederweert. Iedere gemeente -hoe klein dan ook- is het in de afgelopen 150 jaar gelukt dit feest te organiseren. Nederweert niet, terwijl alle Nederweerter politieke partijen verklaarde er gezamenlijk de schouders onder te zetten.,

    Het gemeentebestuur Nederweert welk riep dat OLS 2024 duurzaam moest worden, laat een 150 jaar oud duurzaam cultuurhistorisch feest uit haar handen glippen. Schandalig. Heel Limburg lacht met ons!

    Een ander gemeentelijk thema was “veilig”. Dit zal wel kloppen, want het OLS 2024 in Nederweert zal de geschiedenis in gaan als het veiligste OLS allertijden omdat het niet doorgaat in onze gemeente.

    Ben benieuwd naar de uitleg van schutterij St. Antonius en de gemeente Nederweert waarom het niet gelukt is?
    Wie gaat “de naate zak” dragen?

  7. De persoon die het thema Duurzaamheid heeft opgedrongen moet zich maar eens verantwoorden. Totaal bestuurlijk onbekwaam.

  8. Na een hoop gezeik met deze schutterij met de OLS organisatie in 2006, waardoor sindsdien aan de 10 potentiele winnaars gevraagd wordt of ze ook wilen organiseren, nu weer een hoop gezeik. Het lijkt wel of ze alleen de lusten vh winnen willen, maar niet de lasten vh organiseren. Levenslang uitsluiten!!

  9. Een regelrechte afgang voor die schutterij die zich het afgelopen half jaar vooral heeft bezig gehouden met borstklopperij. Nu het mis gaat zijn ze nergens te bekennen met hun grote mond. Die rode pakjes kunnen ze met de carnaval wel aan doen, dan zijn ze in ieder geval de grootste jokers die er rond lopen.

    Is het niet mogelijk dat de andere schutterijen in de gemeente dit oppakken samen met de weg gelopen bestuursleden en het nederweerter verenigingsleven? We kunnen in Nederweert toch potdomme wel een ols organiseren!?!

  10. wat waren we blij de UM naar nederweert ze komen er aan de molen vlug versierd en in de vreugde gezet en vandaag met de zelfde riek de molen in de rouw gezet voor het kinder OLS ergens in limburg en dan in en om in een mooi kasteel hoe het vroeger ook was

  11. Helaas konden de Nederweerternaren niet genoeg verdienen aan het OLS. Als dat wel zo is (zie de 11 van de 11). Dan lukt het wel. Het enige dat telt is Money, Money, Money.

  12. Echt schandalig dat volwassen mensen het nog niet eens kunnen worden, teveel haantjes in t hok.
    Feilelijk te triest voor woorden.

  13. Ik lijkt er op dat het bericht van NW24 niet volledige is.
    Volgens De Limburger van vandaag:

    Het opstappen van energiecoöperatie Zuidenwind als sponsor heeft volgens schutterij Sint Antonius geleid tot een reeks problemen waardoor het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Nederweert volgend jaar niet door kan gaan. Ondertussen geeft de OLS Federatie niet op en wordt naarstig naar een alternatief gezocht.
    Hans Reijnders, voorzitter van schutterij Sint Antonius in Nederweert, is er „kapot” van. Zondagavond werd bekend dat de schutterij het OLS 2024 niet kan organiseren. Reijnders is eigenlijk te emotioneel om iets te vertellen, laat hij weten. De ellende begon toen de sponsor zich terugtrok. Energiecoöperatie Zuidenwind zou tien van de dertig benodigde kogelvangers betalen, in totaal twee ton, die nodig waren om het schuttersfestijn langs de Randweg-Zuid in Nederweert te houden. Daar is te weinig schootsveld. „We zouden al twintig kogelvangers huren, maar hadden er nog tien extra nodig. Met het vertrek van de sponsor hadden we daar het geld niet meer voor. Een zoektocht naar meer sponsorgeld leverde niks op”, zegt Reijnders.
    Vorige maand stapten drie bestuursleden van de OLS-organisatie in Nederweert op vanwege een verschil van inzicht over hoe zo’n groot evenement georganiseerd zou moeten worden. Niet veel later liet Zuidenwind weten dat het bedrijf geen vertrouwen meer had in de organisatie. De coöperatie wilde geen subsidie meer geven. Volgens Reijnders was het besluit om het geld niet meer beschikbaar te stellen al genomen voordat de drie bestuursleden – Peter Willekens, Roel Hermans en René Knapen – opstapten.

  14. Ieder nadeel heeft ook z’n voordeel?!
    Hoeven ze in de toekomst ook niet meer mee te schieten voor de ” UM ” , Krijgen toch niks georganiseerd…..?!

  15. Wat gaat onze gemeente en burgemeester er nu aan doen. Buiten mooi op de foto te staan.,en lintjes uit te delen.

  16. Dus als ik je begrijp John dan is het de vrijgevigheid van Zuidenwind die de schutterij uberhaupt mogelijk had kunnen maken? Zou het kunnen dat de afgunst van sommige in Nederweert jegens Zuidenwind, het constante tegenwerken en moeilijk doen, Zuidenwind heeft doen besluiten om de sponsoring in te trekken?

    Moeten de mensen die continue op de barricades stonden om de windmolens rondom Nederweert te vervloeken zich misschien niet eens verontschuldigen voor hoe ze het verenigingsleven in Nederweert beschadigd hebben?

  17. dus zuiderwind is niet alleen slecht voor de gezondheid maar ook voor ons cultureel erfgoed.

  18. Beste allemaal,

    Weet je wat ik nu het ergste van dit alles vind?

    Bijna iedereen weet hier en op sociale media te vertellen wie de schuldigen zijn en wat voor consequenties dit voor hun zou moeten hebben.
    En dit zonder ook maar enig idee te hebben wat er zich precies heeft afgespeeld.
    Het zijn allemaal vrijwilligers welke het naar eer en geweten het goed proberen te doen.

    Denk hier maar eens over na.

  19. Waarom niet met de overige schutterijen – ook van Weert – de organisatie overnemen ?

  20. Je kan- en mag de gemeen(schap)te niet de schuld geven van mismanagement/onkunde van het bestuur.
    Het is algemeen bekend, dat je bij een goed georganiseerd OLS, een dikke spaarpot over kan houden.
    Wat verwerpelijk is, om ruim 5 maanden later!! de OLS-federatie zo voor het blok te zetten, om die aap ‘zomaar’ op hun schouder te donderen.
    Sorry…niemand zal willens- en wetens de zaak zo willen rampeneren. Echter is het voor de federatie onacceptabel.

  21. Net zoe as ‘t WK voetballe um de 4 jaor haoje. Um het joar es vul te vul gedoons. Vae hebbe al edere jaor carnaval

  22. Sterkte aan alle betrokkenen. Jammer van alle negatieve reacties (onder schuilnamen), maar misschien hadden de organiserende partijen wat meer transparant moeten zijn naar de buitenwereld. Nu krijg je van die onnozele reacties die zoveel betekenen als “Hoogmoed komt voor de val” waar niemand iets mee opschiet. Vertel het eerlijke verhaal, vroeg of laat komt het er toch van. Het thema voor de vastelaovundj 2024 is inmiddels wel bekend.
    “Ni-jwieërt lieëtj UM schêête”. (Met dank aan Sjoerd D. van L1)

  23. @Anton,

    Of het de vrijgevigheid van Zuidenwind is die de schutterij überhaupt mogelijk had kunnen maken moet je aan de schutterij vragen.
    Of het zou het kunnen dat de afgunst van sommige in Nederweert jegens Zuidenwind, het constante tegenwerken en moeilijk doen, Zuidenwind heeft doen besluiten om de sponsoring in te trekken moet je aan Zuidenwind vragen. Overigens denk ik niet dat er sprake is van afgunst jegens Zuidenwind maar dat is een ander verhaal.

    Ik constateer na het lezen van een artikel in De Limburger dat dit artikel op NW24 niet het hele verhaal vertelt. Blijkbaar speelt er meer en het niet door gaan van het OLS maakt nogal wat reacties los. Daarom heb ik mijn bericht met citaat uit het artikel in De Limburger geplaats. Meer moet je er niet achter zoeken. Of het OLS in Nederweert doorgaat interesseert mij niet. Ik heb daar verder geen belang in of mening over.

    Je opmerking dat de mensen die continue op de barricades stonden om de windmolens rondom Nederweert te vervloeken zich misschien niet eens moeten verontschuldigen voor hoe ze het verenigingsleven in Nederweert beschadigd hebben vind ik klinkklare onzin. Alsof er geen verenigingsleven mogelijk is zonder Zuidenwind. Er is geen enkel bewijs voor de stelling en het is in mijn ogen dan ook niet meer dan stemmingmakerij.

  24. Het is eigenlijk nog het ergste voor de schutterijen st Lucie en st Barbara. Je moet er toch niet aan denken dat een van die bij een volgend OLS tot de laatste rondes komen en dat dan aan de persoon die op dat moment burgemeester van Nederweert standaard gevraagd wordt of zijn of haar gemeente bereid en in staat is de organisatie van het jaar daarna op zich te nemen. Ja dûûûûh….

  25. oud burgemeester Hubert Vos inschakelen kent nederweert en heeft in meijel prima gefunctioneerd

  26. Goedemorgen M,

    Dat we niet precies weten wat er zich heeft afgespeeld komt door het zwijgen in Nederweert.
    Een euvel waar de burgers regelmatig mee geconfronteerd worden, maar zelf ook aan mee doen.
    Zie het spel met de erfgoedcommissie.

    Het is zeker zo dat vrijwilligers goed werk verrichten.
    Dan laat je ze als bestuur van Nederweert en als gemeenschap van Nederweert, de vrijwilligers de organisatie
    niet alleen opknappen.

    Echter de verbinding is ver zoek, omdat het devies in Nederweert luidt. “Ik bepaal zelf wel wat ik doe”.
    Dan is het toch de kunst om hier toch iets goeds van te maken. Niet gelukt dus!

  27. Waarom niet een paar ruime plaatsen in de streek Limburg, Belgie ,Limburg aanwijzen. Waar de oude Limburger kan worden gehouden . Dat spaart kosten en een hoop ellende. De winnende schutterij kan dan in eigen dorp een feestavond geven, het defilé van korpsen ,en schietwedstrijden in gebied wat het kortst ligt bij de winnende schutterij. Dus een paar royale terreinen met water , stroom, kogelvangers die dan van het een terrein verplaats kan worden. Probleem opgelost.

  28. Het is jammer dat st Antonius Nederweert zich van deze kant laat zien. st Antonius is geen eenheid het zijn allemaal groepjes bij elkaar die elkaar regelmatig het licht in de ogen niet gunt. Het bestuurlijk niveau van deze schutterij wordt beheerst door een soort vriendjes politiek die zijn weerga niet kent. Ik kan me nog een avond herinneringen dat de voorzitter van het ene na het andere moment het stokje erbij neer wilde leggen. Het niet doorgaan van de ols 2024 in Nederweert vraagt natuurlijk opheldering in alle facetten en publiekelijk worden toegelicht door de voorzitter en de 2e voorzitter en door de burgermeester van Nederweert. Het kan niet zo zijn dat het gezichtsverlies die ze nu lijden met elkaar tot opheffing van de schutterij st Antonius mag lijden. Dat er een gepaste straf moet volgen lijkt me duidelijk de oplossing voor de ols federatie zal zijn om de schutterij die op de ols de 2e plaats heeft gewonnen uit te roepen als winnaar van de ols 2023. Ook de kogelvangers zal op rekening moeten komen van de federaties en niet van de winnende vereniging zodat deze in zijn geheel meegenomen kan worden naar de volgende winnaars van het ols

  29. terwijl net het schieten in de open lucht, met bomen die dansen met de wind. dit geeft het schieten op het OLS net die extra charme. alleen de gemeente wil in het kader van duurzaamheid geen kogels meer die neerslaan op de grond. dit ondanks dat het zoeken van de kogels met metaaldetectors bijna allemaal gevonden worden. kortom extreme duurzaamheid die er voor zorgt dat een prachtig evenement niet doorgaat.

  30. Ik sluit mij aan bij de wijze woorden van M en Tonnie Heijmans. Verbinding lijkt mij meer op ontbinding uit. Het door Jan geopperde idee dat de federatie moet overgaan tot de aanschaf van kogelvangers lijkt mij gezien de tijd waarin wij leven een heel goed idee. In deze tijd van duurzaamheid kun je het niet meer maken om in het open veld te schieten. Echter gezien de uitkomst van de stemming van de extra ALV van de federatie ten aanzien van dit thema zal er nog heel wat water door de Maas moeten stromen. Een maatregel van de provinciale overheid lijkt hier gewenst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie