Skip to content

Bijzondere lezing met boekpresentatie

Redactie
15 oktober 2023 | 21:30

Advertentie

De Erfgoedgemeenschap Nederweert nodigt je uit voor een bijzondere lezing met boekpresentatie, waar vele heemkundig geïnteresseerden uit de wijde regio al een jaar reikhalzend naar uit kijken. Op zondag 19 november vindt namelijk in Museum Klok en Peel in Asten de officiële presentatie plaats van het boek ‘Noord-Brabant en Limburg in 1906. De beroemde prentbriefkaarten van Berkers Verbunt’.

Beroemde serie
In 1906 zet de Astense boekhandelaar en drukker Janus Berkers met zijn compagnon Aloïsius Verbunt een gewaagd plan op. Ze maken bekend meer dan 1 miljoen prentbriefkaarten met dorps- en stadsgezichten van Noord-Brabant en Limburg op de markt te brengen. Dat jaar gaan fotografen op pad om in totaal 80 dorpen en steden in beide provincies (en het Gelderse Hedel) aan te doen om mooie gebouwen, straten en mensen op de gevoelige plaat vast te leggen. In totaal verschijnen er zo 675 genummerde prentbriefkaarten van Kunsthandel Berkers Verbunt uit Asten. In dit boek is deze beroemde serie prentbriefkaarten voor het eerst bijeengebracht.

Nederweert
De kaarten van Berkers-Verbunt zijn legendarisch in verzamelaarskringen. Ook Nederweert komt royaal aan bod in dit prachtig verzorgde en ruim 400 pagina’s tellende boek. Zoals met een prachtige ansichtkaart van de oude sluishuizen bij Brug 15 (toen nog Sluis 15), pal naast restaurant Diverso. Een situatie die momenteel vrijwel niet meer herkenbaar is en die je gemakkelijk op het verkeerde been kan zetten.

Programma
Twee van de auteurs van het boek, Frans van Lierop en Jac. Biemans, houden een presentatie over de totstandkoming van het boek en de vele historische puzzeltjes die zij moesten oplossen. Vanuit de Stichting Geschiedschrijving Nederweert werd een bescheiden bijdrage geleverd aan de begeleidende teksten in het boek.

Klok en Peel
Kom dus op zondag 19 november naar de oranjerie van Museum Klok en Peel, Ostaderstraat 23 in Asten. Aanvang 14.30; toegang is gratis maar aanmelding is noodzakelijk en dat kan via info@picturespublishers.nl.

Erfgoedgemeenschap Nederweert

De Erfgoedgemeenschap Nederweert is het collectief van vier organisaties die actief zijn op erfgoedgebied in Nederweert: Stichting Geschiedschrijving Nederweert (SGN), Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek (STRABO), Geschied- en Oudheidkundig Genootschap De Aldenborgh en Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert. Hun doel is het stimuleren van de belangstelling voor, en het behoud van erfgoed in de gemeente Nederweert. Door middel van lezingen, excursies en publicaties. Daarbij wordt ook het zogenaamde immateriële erfgoed niet vergeten, zoals historische tradities en folklore.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie