Skip to content

OLS 2024 in Nederweert kan alleen doorgaan met kogelvangers

Redactie
6 oktober 2023 | 14:50

Advertentie

De winnaar van het Oud Limburgs Schuttersfeest, schutterij Sint Antonius Nederweert, heeft aangegeven dat ze het OLS 2024 alleen kunnen organiseren als ze op ‘kogelvangers‘ mogen schieten. De OLS-federatie, de overkoepelende instantie voor alle schuttersbonden in Nederlands en Belgisch-Limburg, gaat hier een besluit over nemen tijdens de najaarvergadering.

OLS 2024 in Nederweert

De schutterij van Nederweert wil het schuttersfeest weer organiseren op de plek waar ze dat in 2007 ook deden. De situatie is nu iets anders omdat er een carpoolplaats in het stuk ligt en Pannenweg II niet meer gebruikt kan worden als parkeerplaats. “Het is een evenement voor de gemeenschap en we willen het dus dicht bij het dorp houden, dan is werken met kogelvangers de enige optie gezien alle bebouwing die er rondom het dorp ligt“, aldus Hans Reijnders, voorzitter Sint Antonius Nederweert.

Sint Antonius Nederweert heeft aan het federatiebestuur laten weten dat ze alleen een OLS organiseren als ze dat dus met kogelvangers kunnen doen. De OLS-federatie heeft daarom een commissie ingesteld om de mogelijkheden in kaart te brengen. Op basis van dat onderzoek is nu een voorstel geschreven. Dit voorstel wordt zaterdag besproken tijdens de najaarsvergadering. Dan wordt er een besluit genomen.

Kogelvangers
Tijdens het Oud Limburgs Schuttersfeest, dat bestaat sinds 1876, is er nog nooit op kogelvangers geschoten. De loden kogels, waarmee zo’n 140 schutterijen en gildes schieten, komen altijd in het schootsveld terecht, meestal een landbouwakker grenzend aan het OLS-feestterrein. Bij veel bondsfeesten en tijdens plaatselijke schietwedstrijden worden wel al enkele jaren kogelvangers gebruikt. Ook hebben de meeste schutterijen bij hun eigen schutterslokaal een schietboom met kogelvanger.

Loden kogels
Kogels die worden gebruikt bij het OLS worden hergebruikt. Van oudsher worden de kogels daarom na het schieten weer teruggezocht op het terrein door gebruik van een metaaldetector. Volgens de federatie worden op deze manier 90% van alle afgeschoten kogels teruggevonden. Met een kogelvanger worden al deze kogels automatisch opgevangen, zonder er daarna nog naar te hoeven zoeken. Op deze manier worden 100% van de kogels opgevangen, en verdwijnen er dus ook geen loden kogels in de grond.

Europees verbod loden kogels
Deze week schreef De Limburger nog dat de provincie afgelopen tijd de lobby opgevoerd heeft bij de Europese Commissie in Brussel om een uitzondering te maken voor het traditionele schieten door de schutterij als er een verbod komt op loden kogels. Het lood zorgt voor risico’s voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Bij de provincie leven net als in de Limburgse schutterswereld zorgen over de gevolgen voor schutterijen als de Europese Commissie (EC) volgend jaar besluit tot een verbod op loden kogels. Gouverneur Emile Roemer nam het in dit verband begin juli tijdens zijn openingsspeech op het OLS in Born al op voor de schutterijen, zo schrijft de Limburger.

Lees alles over het OLS 2024 op OLS 2024 Nederweert.

Advertentie

2 Reacties

  1. Dus na 150 jaar mooie traditie en netjes opruimen van kogels wil onze gemeente dat het anders moet. Hoe haal je het in je hoofd. Linkse lobby tegen cultuur, bah

  2. Beste oude schut, in het vorige bericht staat duidelijk uitgelegd waarom dit niet meer kan. Dit heeft niets met de “linkse lobby” te maken….


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie