In zijn indrukwekkende carrière in de politiek heeft oud-wethouder Hubert Mackus uit Nederweert recent zijn zilveren jubileum gevierd. Met zijn 45 jaar staat hij bekend als een ervaren bestuurder, en zijn overstap naar de gemeente Maastricht markeert een nieuwe fase in zijn loopbaan. We bezochten Hubert tijdens een zonnige morgen in ‘De Brabantse schepenkamer’ in het Stadhuis van Maastricht.
Hubert Mackus
Op slechts 19-jarige leeftijd rolde Mackus in de politiek. Hij begon als burgercommissielid en werd al snel geïnteresseerd in de politieke wereld. Als lid van het CDA, een partij waarvan zijn grootvader altijd lid was geweest, groeide Mackus op binnen de gemeenschap van Nederweert-Eind. Hij bekleedde verschillende functies, waaronder penningmeester van het gemeenschapshuis, voordat hij in 2002 toetrad tot de gemeenteraad. Na tien jaar als raadslid te hebben gediend, werd hij in 2012 wethouder van Nederweert.
Tweede Kamerlid Nirmala Rambocus
In 2003 ging Hubert Mackus naar Den Haag, waar hij actief was in de politiek en bestuurlijke functies vervulde. Hij fungeerde als rechterhand van Tweede Kamerlid Nirmala Rambocus, een rol die hem de mogelijkheid bood om samen te werken met mensen uit verschillende culturen en buiten zijn vertrouwde Nederweert te treden. ‘’Er bestaan ook andere mensen buiten nederweert.’’
Nederweert
Gedurende zijn carrière in het Nederweertse heeft Mackus zich ingezet voor zowel grote als kleine projecten. Hij was betrokken bij succesvolle initiatieven zoals de herinrichting van de Brugstraat en Brug 15. Hoewel de Randweg een gemiste kans was, gelooft Mackus dat het belangrijk is om een eigen visie te hebben en te blijven streven naar leermomenten. Een ander project dat zijn aandacht trok, was de Hoebenakker-ontwikkeling, die plaatsvond tijdens de bouwcrisis. Maar het waren niet alleen de grote projecten die Mackus vormden als bestuurder. Hij slaagde erin om op het laatste moment monumentengeld te regelen voor scholen in Budschop en Nederweert, waardoor deze historische gebouwen behouden bleven. Zijn toewijding aan het behoud van cultureel erfgoed was duidelijk zichtbaar.
Een dieptepunt in Nederweert waar we kort op terugblikken was de mishandeling in 2010. ”Als raadslid had ik mede-voorgesteld om inwoners, die zich met illegale praktijken bezighielden, uit huis te zetten,” legt Hubert uit. Dat viel bij twee inwoners in het verkeerde keelgat. Tijdens het stappen werd Mackus in elkaar geslagen. ”Toen ben ik serieus gaan nadenken hoe het verder moet.”
Gedeputeerde Staten
In 2016 maakte Mackus de overstap naar het Gouvernement, een grote stap in zijn carrière. Hier werd hij geconfronteerd met talloze nieuwe dossiers. Als gedeputeerde bevond hij zich regelmatig in Den Haag en Brussel, waar hij te maken kreeg met verschillende politieke dynamieken. Hij was betrokken bij belangrijke infrastructuurprojecten, zoals de verbreding van de A2 bij Kerensheide en Hoogvonderen, en streed voor de realisatie van de Maaslijn. Deze langlopende dossiers vereisten zijn vastberadenheid en vasthoudendheid.
Wethouder in Maastricht, ‘ik heb er 3 seconden over nagedacht’
Na zijn periode als gedeputeerde te hebben afgerond, besloot Mackus een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hij begon aan een Masteropleiding. Toen de mogelijkheid zich voordeed om als wethouder in Maastricht aan de slag te gaan, hoefde hij niet lang na te denken. ‘‘3 seconden,” lacht hij. Met zijn ervaring en nuchterheid, opgedaan in de Peel, bracht hij een frisse blik in de stad. Ondanks de verschillen tussen het dorpse Nederweert en de grootstedelijke omgeving van Maastricht, voelde Mackus zich al snel op zijn plek.
Hubert is vastbesloten om zijn kennis en ervaring in te zetten voor de stad. Hij benadrukt het belang van samenwerking en gemeenschapszin, aspecten die hij in Nederweert in overvloed heeft ervaren. Hij merkt op dat bepaalde wijken in Maastricht meer uitdagingen kennen op het gebied van zelfredzaamheid en samenleving, en hij ziet het als zijn taak om daar op een andere manier mee om te gaan.
Een van de belangrijke dossiers waar Mackus zich momenteel mee bezighoudt, is waterveiligheid. Onlangs tekende hij samen met de minister een overeenkomst voor een project ter waarde van enkele honderden miljoenen euro’s. Als voorzitter van de projectgroep werkt hij samen met de provincie, het rijk en het waterschap om de stad te beschermen tegen overstromingen en tegelijkertijd de ruimtelijke ontwikkeling te bevorderen. Het samensmelten van stad en water is een uitdagende taak waar Mackus zich vol passie op stort.
Met veel enthousiaste kijkt Hubert naar de toekomst
Terugkijkend op zijn carrière benadrukt Mackus het belang van leermomenten en het hebben van een eigen visie. Hij is dankbaar voor de samenwerking met onder andere burgemeester Henk Evers, met wie hij fantastisch heeft samengewerkt. Als bestuurder is hij er trots op dat hij iets kan betekenen voor de mensen en dat hij zijn ervaring en expertise kan inzetten. Voorlopig blijft Hubert zich inzetten voor Maastricht, waar hij inmiddels zijn éénjarig jubileum viert. Hij kijkt met veel enthousiasme naar de toekomst en staat klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Als bestuurder en politicus heeft hij bewezen een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de gemeenschap, zowel in Nederweert als in Maastricht.
6 Reacties
Wat leuk om dit “tussenbericht” te lezen Hubert. Één ding heeft Nederweert24 nog vergeten. Je bent gewoon een super aardige gast, altijd op zoek naar de oplossing, altijd streven naar het voorkomen of verkleinen van conflicten. We hebben veel samen gewerkt en meegemaakt. Dat schept een band die uitstijgt boven onze partijpolitieke voorkeuren. Heel veel succes met alles wat nog op je pad komt. We gaan snel een kopje koffie drinken samen.
Duidelijk gevalletje ‘ if you scratch my back, I’ll scratch yours’ op de bestuurlijke apenrots.
En hoezo zou een burgemeester in dit geval geen last hebben van ‘partijpolitieke voorkeuren’. Dat is toch per definitie zo!
Henk, als je dan bij Hubert op de koffie gaat heb het dan asjeblieft ook even over de fijn stof uitstoot van de bandenvermaler en de verdroging van onze mooie Peel door illegale onttrekkingen van het grondwater en over de plannen van het scouting landgoed waar maar geen schot in komt door een kortzichtige landbouwer etc etc
Hallo Pierke Pensioen, ik vraag me af wat een wethouder in Maastricht kan doen aan het banden vermalen aan veertien, grondwater onttrekking onder de peel door Eindhoven, en de plannen van de scouting ? maar misschien mis ik iets. dus ik hoor graag hoe je dit ziet ?
Ik denk nog altijd dat politici en ex bestuurders elkaar veel toespelen en zorgen voor elkaar, leuke baantjes uitdelen, snoepreisjes en andere bekonkel dingen bedenken…voor mij in elk geval één pot nat…
Deze heer Mackus was eerst voor de randweg. Daar heeft hij stemmen voor gekregen. Toen hij op het pluche zat, maakte hij een draai van jewelste. Was op eens tegen de randweg. De kiezers zijn bedonderd. En nu weer gewoon op het pluche in Maastricht. Dus niet meer gaan stemmen! Of je nu door de hond of de kat gebeten wordt.