Een historische mijlpaalgebeurtenis op donderdag 13 juli. Niet alleen omdat het uitgerekend op die dag de feestdag was van de St. Lambertustoren (waarvan de eerste steen immers werd gelegd op 13 juli 1467), maar ook om een andere reden. Want in het zicht van die kerktoren keerde Hendrik Raemaekers (alias Houts Hendrik) op die dag na meer dan 200 jaar terug in zijn geboorteplaats Nederweert.
Houts Hendrik
Als boerenzoon uit Nederweert-Eind moest Hendrik verplicht in het leger van Napoleon en hij maakte daar al snel carriĂšre bij de cavalerie. Hij werd een oorlogsheld en gesierd met medailles, een mank been (opgelopen op het slagveld) en een grote sabel keerde hij in de zomer van 1815 terug in Nederweert.
Openluchtspektakel
Zijn terugkomst werd afgelopen donderdag gevierd met een klein openluchtspektakel op het Horecaplein. Daar arriveerde de legerveteraan, moe en kreupel, na een wekenlange voetreis van Waterloo naar Nederweert. Vol van verhalen maar ook met vreselijke dorst, kwam hij daar in de vroege avond aan op het plein. De umbelder (dorpsomroeper) van Nederweert kondigde toevallig net op dat moment de binnenkomst van het pas gebrouwen nieuwe bier aan, dat de naam kreeg van Houts Hendrik.
Geraffineerd
Boeren, burgers en buitenlui die getuige waren van de behouden terugkomst van Houts Hendrik hadden het genoegen om het nieuwe bier te mogen keuren. Dat ging vlekkeloos want het brouwersgilde âDe Pelikaanâ van Eynderhoof had zichzelf overtroffen met een geraffineerd lekker bierrecept. En dat werd gepresenteerd in een Napoleontische ambiance door de re-enactors van De Krottepoffers in Franse kledij onder de strijdlustige slagveldmelodie van De Marseillaise. En met Huib van Deursen in een glansrol van de gelauwerde legerveteraan Houts Hendrik.
Stoer en heldhaftig
Het Houts Hendrik-bier (blond, 6%, en wat je noemt âstoer en heldhaftigâ van smaak) is vanaf nu volop verkrijgbaar per fles bij o.a. EetcafĂ© De Kleine Winst, Guulke Eten&Drinken Pins & Pints Bowling en Wijnkoperij Alex Storms.
Een kado met een verhaal
Maar nog veel leuker is de buitengewoon fraai ontworpen geschenkverpakking met twee flessen en een speciaal vormgegeven glas. Zoân pakket kost Ă 18,95 en is het ideale cadeau voor vrienden, kennissen of gewoon jezelf. En het bevat het historische verhaal en illustraties over de heldendaden van Houts hendrik.
Samenwerking
Het Houts Hendrik-bierproject is een mooi staaltje samenwerking van de Erfgoedgemeenschap Nederweert, De Krottepoffers, Brouwersgilde Eynderhoof, Guulke Eten & Drinken, Eetcafé De Kleine Winst en De Weerter Stadsbrouwerij.
Jan Weekers zegt
Leuk om te weten.
De boerderij waar onze Nederweerter held Houts Hendrik heeft gewoond, is door mijn grootvader Janke Weekers gekocht in 1901 toen noemden ze hem Houts Janke.
Mijn vader Houts Lei kocht ze van hem in 1941 en in 1965 nam ik ze over. Ze is afgebroken in 1967 wegens verplaatsing met de ruilverkaveling. Ze was gelegen vlakbij de ijsboerderij Gommers en nu leeft de naam Houts voort bij kalverhouderij ât Houts aan de Leveroysedijk.
Was getekend Jan van Houts (Jan Weekers)
Erfgoedgemeenschap zegt
Een welgemeend woord van dank aan alle partijen die dit schitterende spektakel hebben mogelijk gemaakt. Het Houts Hendrik-bierproject is een mooi staaltje samenwerking van de Krottepoffers, Brouwersgilde Eynderhoof, Guulke Eten & Drinken, Eetcafé De Kleine Winst, de Weerter Stadsbrouwerij en de Erfgoedgemeenschap Nederweert.
Mark zegt
Het zal ongetwijfeld een kwestie van smaak zijn.
Ik heb deze gisteravond geproefd en vind m heel lafjes met weinig smaak.