Van Kaathoven Nederland BV is per 1 september de nieuwe afvalinzamelaar in de gemeente Nederweert. Vooraf ontvangen alle huishoudens met een duobak een nieuwe container voor het restafval. Deze containers worden in juli verspreid.
Afvalinzameling
Redenen voor anders inzamelen
Samen minder afval produceren, de kosten beheersbaar houden en het afval beter gescheiden aanbieden, zodat het beter verwerkt kan worden. Het zijn belangrijke redenen waarom de gemeente Nederweert afval anders gaan inzamelen. Het inzamelen van twee soorten afval in één duobak zoals dat nu nog gebeurt stopt, omdat inzamelaars dit systeem in de toekomst niet meer aanbieden.
Europese aanbesteding
De gemeente begon in 2022 met de zoektocht naar het beste systeem voor Nederweert. ”We hielden een pilot, PMD zijn we anders gaan inzamelen en luiers kan je nu apart inleveren. Op 19 juli 2022 stemde de gemeenteraad in met de invoering van het nieuwe afvalsysteem. Begin 2023 schaften we het weegsysteem op de duobak af en hielden we een Europese aanbesteding om de beste nieuwe afvalinzamelaar voor de gemeente Nederweert te kiezen. En dat is het bedrijf Van Kaathoven geworden.”
Gedreven werknemers
Van Kaathoven is verheugd om in Nederweert aan de slag te gaan. Het bedrijf is gespecialiseerd in afvalinzameling, -beheer en -verwerking en heeft één duidelijke missie: open zijn over afval. Het bedrijf is daarnaast een âinclusief werkgeverâ en als organisatie PSO (prestatieladder socialer ondernemen) trede 3 gecertificeerd. âMensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn waardevolle krachten, die we waar mogelijk graag inzettenâ, aldus salesmanager Ruud Smolenaers. âVoor deze opdracht kunnen we overigens nog gedreven en positieve werknemers die in deze doelgroep vallen goed gebruiken. Denk dan aan een functie als belader, richter (rechtzetten van containers) of als onderhoudsmedewerker van de voertuigen.â
Juiste partij
Afgelopen week sprak wethouder Franssen met Ruud Smolenaers (salesmanager) en Pascal van den Bekerom (operations manager). Wethouder Franssen is positief: âVan Kaathoven heeft ons overtuigd de juiste partij voor onze gemeente te zijn. Met hen brengen we het nieuwe afvalinzamelsysteem in de praktijk en ik kijk uit naar de start in september.â
Duurzaam inzamelen
Pascal van den Bekerom licht toe: âDe ophaalroutes worden verzorgd door een duurzaam wagenpark. We gebruiken biobrandstof van de tweede generatie en de inzamelvoertuigen hebben EURO6- motoren, die voldoen aan de strengste uitstootnormen. Chauffeurs rijden volgens de norm âhet nieuwe rijdenâ (professionele voertuigbeheersing, kijktechniek en defensief rijgedrag).â
Medio 2024 ook glas ophalen
Van Kaathoven gaat vanaf 1 september het restafval, het GFT, het PMD, de luiers en het incontinentiemateriaal inzamelen. Vanaf 1 juli 2024 haalt het bedrijf ook het glas op. De nieuwe containers voor het apart inzamelen van restafval worden geleverd door het bedrijf Kliko BV. De opdracht voor het registratiesysteem van afvalbakken is gegund aan SchÀfer BV.
Nieuw afvalsysteem per 1 september
Hoe ziet het nieuwe afvalsysteem er vanaf 1 september 2023 uit?
- Voor restafval krijgen alle huishoudens in juli 2023 een nieuwe container.
- Huishoudens gaan vanaf 1 september 2023 per lediging van de restafvalcontainer betalen. De kosten zijn ⏠4,26 per lediging. Hoe minder vaak je het aan de straat zet, hoe goedkoper je dus uit bent.
- De huidige duobak kan vanaf 1 september 2023 alleen worden gebruikt voor het aanbieden van GFT (in beide vakken).
- De kosten voor het aanbieden van GFT zijn vanaf 1 januari 2023 verrekend in het vastrecht. Je betaalt voor het GFT niet meer per kilo of per lediging.
- Inzameling van GFT en restafval vindt één keer per twee weken plaats.
Maatwerk en meer informatie
Voor appartementen is een maatwerkoplossing in de maak. Voor de start informeren we jou nog uitgebreid over het nieuwe afvalsysteem.
Inwoner zegt
Hopelijk wordt de restafval container niet zo groot als de GFT container.
Allemaal plaats nodig.
GFT eenmaal in de twee weken, Bah dat geeft veel vliegen en stankoverlast in de zomer.
In Someren klagen ze er al jaren over.
In de winter kan dat, heeft iedereen minder tuin afval en kouder.
De burger die zelf op onderzoek uit gaat zegt
Het âgrappigeâ is dat Van Kaathoven ook in Weert afval inzamelt. Daar hoor je niks over dat het inzamelen van twee soorten afval in één duobak zoals dat nu nog gebeurt stopt, omdat inzamelaars dit systeem in de toekomst niet meer aanbieden. Daar kan PMD gewoon bij de rest van het afval.
In Weert betaalt men bij een huishouden van 2 personen een vast bedrag van âŹ290,76 per jaar, voor 3 personen of meer âŹ318,12 en daar wordt elke week de duobak geleegd. In Nederweert gaan we âŹ342,12 betalen en wordt elke 2 weken de bak geleegd.
Voor wie het zelf wil nalezen en zijn/haar conclusies wil trekken:
Van https://www.weert.nl/waarom-is-afval-scheiden-belangrijk
âDoor afval te scheiden, kunnen we verschillende afvalstromen hergebruiken. Bij sommige afvalstromen kunnen we gebruik maken van ânascheidingâ. Restafval en PMD kan nĂĄ inzameling gescheiden worden door een machine. Andere afvalstromen kunnen niet gemakkelijk met een machine gescheiden worden. Papier en karton, verpakkingsglas, groente-, fruit- en tuinafval en textiel worden daarom apart ingezameld. Hierdoor kunnen we waardevolle materialen behouden, die anders worden verbrand.:â
Van https://www.weert.nl/huisvuil-duobak-en-ophaaldagen
âIn de gemeente Weert wordt het huishoudelijk afval ingezameld door Van Kaathoven. Uw plastic, metaal en drinkpakken (PMD) mogen bij het restafval in uw duobak. Dit wordt achteraf door de afvalverwerker uit het afval gehaald en gerecycled.â
Van https://www.weert.nl/nascheiden
âWeert voorloper nascheiding. De gemeente Weert heeft in het verleden bedrijven gestimuleerd om te investeren in de mogelijkheden voor nascheiding van afval. Dit gebeurt met machines. Ook zijn er investeringen gedaan in machines die dat materiaal vervolgens kunnen opwerken tot grondstoffen voor andere producten. Deze nascheiding is altijd een belangrijk onderdeel geweest in het afvalbeleid van de gemeente Weert. Landelijk heeft dit een vlucht genomen, tegenwoordig zijn er meerdere bedrijven die nascheiding van afval kunnen verzorgen. Weert is hierin voorloper geweest.â
Engelbert zegt
Lekker belangrijk dat het bedrijf “lekker inclusief” is. Kunnen we niet gewoon een bedrijf inhuren met mensen die, ongeacht pigment, gewoon goed zijn i.p.v te selecteren op “lekker inclusief” die er geen bal van snappen of er een grote puinzooi van maken. Ik wil goedkoop en met zo min mogelijk bakken mijn afval kwijt en het bedrijf wil geld verdienen. Meer gebakken lucht hoef ik niet te weten.
En inderdaad, waarom kan het in Weert wel en hier niet. Maar goed, ik bracht het toch al naar Weert, veel makkelijker en geen huis vol afval.
Pierre zegt
Dan hebben ze het in Weert goed voor elkaar. Maar dit is Europees aanbesteed en als je de uitvraag baseert opscheiding vooraf i.p.v. nascheiding, dan is dat ook hetgeen je aangeboden krijgt van marktpartijen.
Nu weet ik niet of dat het geval is maar het zou wel een verklaring kunnen zijn dat van Kaathoven in Nederweert anders te werk gaat dan in Weert.
Wat ik dan weer ‘grappig’ vind is dat we nu iets anders gaan doen dan dat er in de pilot is getest. Schijnbaar is die pilot niet geslaagd maar heeft de gemeente daarvan geleerd wel gaat werken.
Ik ben overigens ook niet zo blij met 1 keer per 2 weken de GFT-bak legen in de zomer.
Frank zegt
Het lijkt er op dat ons gemeentebestuur niet ziet dat afvalscheiding door de burger slechts een middel is om het doel recycling te bereiken. Nederweert heeft afvalscheiding door de burger tot doel verheven.
Afvalscheiding door de burger is en blijft een kwetsbaar middel om je doel te bereiken want je bent afhankelijk van hoe goed de burger de afvalscheidingsregeltjes opvolgt. Doet de burger dat niet dan krijg je afgekeurde partijen afval die alsnog verbrand worden en illegale dumpingen. Beide kosten de gemeente extra geld.
Machinale afvalscheiding is een technologie die niet afhankelijk is van mensen en in de toekomst alleen nog maar zal verbeteren.
Overigens moet PMD-afval ook nog eerst gescheiden worden in plastic, metaal en drinkkartons voordat die componenten gerecycled kunnen worden. Dat gebeurt nu ook machinaal.
Een ander probleem dat de gemeente over het hoofd ziet is, dat de burger nauwelijks invloed heeft op de hoeveelheid huishoudelijk afval. Dat wordt voornamelijk bepaald door hoe producten verpakt zijn.
Wat je dus doet als gemeente is het de burger moeilijker maken om van zijn afval af te komen maar hem geen opties geven om zijn afval te verminderen.
Vorig jaar heb ik via e-mail een aantal keren vragen gesteld aan de gemeente over het nieuwe afvalbeleid en ze gewezen op de slechte ervaringen van andere gemeenten met afvalscheiding door de burger. Mijn conclusie uit de antwoorden die ik kreeg is dat
a) De burger zelf opdraait voor de problemen en extra kosten die ontstaan door de nieuwe manier van afval inzamelen.
b) Er geen financiële onderbouwing is voor dit plan.
c) Het gemeentebestuur niet kritisch naar zichzelf durft te kijken en van tevoren al besloten heeft dat het plan moet slagen.
Mien M. zegt
Overigens vindt ik het raar dat er niet wordt samengewerkt door diverse gemeentes.
Als de aanbestedingsaanvraag door gemeentes samen wordt gedaan krijg je, volgens mij, een betere prijs en het probleem dat mensen met hun afval naar buurgemeentes gaan rijden, omdat het daar anders geregeld is, is niet van toepassing.
Je hoeft niet samen te gaan om samen te werken.
Frank zegt
Gisteren nog een mooi artikel in De Limburger over dat afvalscheiden door de burger niet werkt en achterhaald is en bovenstaande commentaren bevestigd.
Citaat:
âWat we nu aan het doen zijn met het scheiden van PMD-afval, het is achterhaald.
Heel veel mensen doen hun best, maar het milieu wordt er niet beter vanâ zegt Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie aan de VU in Amsterdam.
Hij wil veel liever naar machines die het werk doen. Een groeiend aantal grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, zijn overgestapt op nascheiding.
Burgers mogen plastic en metaal gewoon in de grijze bak gooien en de afvalverwerker is verantwoordelijk voor het scheiden.
âMachines zijn superieur als het aankomt op het scheiden van PMD-afval. Stel, je hebt een yoghurtpak met een restant. Voor een persoon is het heel lastig om in te schatten hoe erg dat is, machines kun dat wel. Het gevolg minder vervuiling en meer recycling.