Skip to content

Zuidenwind ontvangt winnaars ‘duurzame’ LEGO-ontwerpen bij windturbine

Redactie
5 juni 2023 | 9:17

Advertentie

Afgelopen zaterdag bezochten de winnaars van de LEGO-bouwwedstrijd “Blökske Um” op uitnodiging van coöperatie Zuidenwind “De Cooperwiek” aan de Boerderijweg in Neer. In een vrolijke drukte en met prachtig weer namen de winnaars samen met hun gezinnen een kijkje in een echte windturbine.

Zuidenwind

Zuidenwind organiseerde speciaal voor de winnaars met duurzame ontwerpen, een bonte mix van educatie, spel en iets lekkers voor jong en oud. Haar molenaars gaven antwoord op nieuwsgierige vragen over windenergie. Met een VR-bril konden de bezoekers virtueel een kijkje nemen door de hele windturbine en van bovenop de turbine genieten van het prachtige uitzicht over de wijde omgeving.

Met veel fantasie knutselden de deelnemers daarna hun eigen windmolen van fruit op een pannenkoek, die met een beker ranja snel weer van de borden verdween. Een geslaagde zaterdagochtend.

Bent u ook geïnteresseerd in een bezoek aan de Coöperwiek? Dat kan op elke derde zaterdag van de maand van 10 tot 12 uur aan de Boerderijweg 6 in Neer. Kijk voor actuele informatie hierover op de website van Zuidenwind: www.zuidenwind.org.

Foto: Wiktor Golabeck

Advertentie

12 Reacties

  1. De kinderen vanuit deze machine laten genieten van het wijde uitzicht? Auch!! Ik weet niet wat ik lees.
    Beste mensen, dat uitzicht is vernietigd door de windlobby in de omgeving!
    De turbines zijn niet zo groen als dat Zuidenwind zich voordoet.
    Bovendien liggen de omwonenden wakker.
    Hoe kan deze zogenoemde “cooperatie” dit blijven verheerlijken?
    Follow The Money..Wat een propaganda dit, bah!
    Als je een goed voorbeeld voor onze kinderen wilt zijn, denk dan ook eens aan de mensen die al twee jaar overlast ervaren en zet die krengen voorlopig maar eens stil.
    Om te beginnen in de avonden en nachten, van 19.00 tot 07.00 uur. Of verdienen jullie dan te weinig centjes Zuidenwind en Co?
    Jullie vernietigen de omgeving voor mens en dier en iedereen die denkt: “Ach, zolang ze maar niet in mijn achtertuin staan valt het wel mee”…..
    Laagfrequent geluid en infrageluid dragen kilometers ver en zullen fors in overlast toenemen met het aangekondigde voornemen van de bouw van nog 3500 winstturbines op land waarvan een deel in onze regio!! Misschien wel in uw achtertuin.
    Ze verspreiden Bisfenol A in de directe omgeving, lekken SF6-gas in onze atmosfeer, verbruiken honderden liters olie per turbine, doden duizenden vogels, vleermuizen en insecten, verjagen regenwormen en mollen in de bodem. Dassen vertrekken door verhoogde stress-en cortisolwaarden, windparken beinvloeden het weer en veroorzaken droogte (ja echt), de zeldzame grondstoffen voor de bouw van deze industrie worden gedolven onder slechte omstandigheden voor de (kinder)arbeiders, de apparaten zijn niet volledig recyclebaar, maken mensen ziek door rust- en slaapverstoring, verspreiden fijnstof en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nooit meer slapen met de ramen open of buitenzitten op een zomeravond. Als je onschuldige kinderen warm maakt voor deze industrie, vertel ze dan ook de nadelen, anders lijkt het op indoctrinatie en dat zouden jullie toch niet willen neem ik aan???
    Ik verwijs de jeugd en hun ouders graag naar http://www.windwiki.nl waar wetenschappelijke artikelen te lezen zijn van onderzoekers die geen aandelen in de windhandel hebben en er niet aan verdienen.
    Ohja en de Noordzee wordt ook nog volgeplempt. De enorme impact op het zeeleven wordt weggewuifd en, net als ons omwonenden, gezien als “collateral damage” die is toegestaan om de plannen door te kunnen drukken.
    Overal veroorzaakt deze groeiende industrie schade met grote gevolgen.
    De volgende generatie wacht de grootste milieuramp van de eeuw!
    Naast het lezen van wetenschappelijke artikelen over de gevaren van windturbines, kun je ook kijken naar de documentaire Headwind21 van Marijn Poels. Een aanrader omdat je dan beter begrijpt hoe de business werkt.
    Het is een agressieve handel waar miljarden in omgaan. Een lobby die allesbehalve groen is en op alle mogelijke manieren wordt doorgedrukt.
    Zelfs door het brainwashen van nog onvolgroeide kinderbreinen.

  2. Hypocrisie ten top. Veel meer is hier niet over te zeggen.

  3. De Zuidenwind Fanclub is weer gearriveerd zie ik. Het was een leuke en leerzame dag voor de kinderen en ouders. Bedankt!

  4. Zucht, weer een ‘artikel’ over Zuiderwind dat niets anders is dan een slecht promotieverhaal….

  5. Wel knap dat sinds hun slecht op NPO1 kwamen dit offensief begonnen is wat ik dan wel laak is dat ze kinderen gebruiken voor hun doeleinden. had dan de wedstrijd in nederweert gehouden en niet bij die krengen die een x aantal mensen het leven zuur maakt. maar ja gemeente nederweert is zoals altijd stil.

  6. Ik geloof best dat nadelen kleven aan windmolens die te dicht bij bewoonde gebieden staan, is ook wetenschappelijk bewezen.
    Persoonlijk woon ik er ongeveer hemelsbreed 1000 meter vandaan en ervaar dit niet direct als zodanig.

    Maar wanneer in de bovenstaande reacties e.e.a. zo verwoord word dat het gevaarlijker lijkt om in de buurt van windmolen te wonen als bij de kerncentrale van Tjernobyl dan verlies je natuurlijk wel een groot deel van je geloofwaardigheid.
    Maar 0,2% van de bevolking heeft last van Ultrasoon geluid, dat is zeer vervelend. Maar dan zul je wel moeten erkennen dat er veel mensen die jouw problemen niet herkennen of waarnemen.

  7. Ik probeer de nadelen en risico’s van windmolens niet te bagatelliseren maar ze worden veel te vaak enorm overdreven door velen. Het ergste is dat er geen vergelijk wordt getrokken met het alternatief: fossiele brandstoffen. De milieuschade die ontstaat bij de winnen, de enorme uitstoot die ontstaat bij het verwerken/transporteren/raffineren, de uitstoot die ontstaat bij het verbranden. Dan ook nog dat er gevaarlijke en giftige stoffen in de bodem en water terecht komen bij de winning én fijnstof in de lucht wordt geblazen bij de verbranding. Fijnstof, de oorzaak van een paar duizend doden per jaar in Nederland. En dat in wordt dan vergeleken met verstoorde nachtrust, horizonvervuiling of de milieuschade bij de productie van windmolens. Ik hoor niets over olieplatforms die na gebruik niet netjes worden ontmantelt maar gewoon tot zinken worden gebracht. Of de enorme milieuschade die ontstaat na de zoveelste olielekkage of olieramp (Golf van Mexico, Nigeria, Filipijnen etc. etc.).

    Als er dan ook nog gerefereerd wordt aan de onzinfilm Headwind 21, is het al helemaal triest.

  8. Martin ben dan ook zelf eerlijk en kijk wat er gebruikt word bij de productie voor de windmolens zelf. Want dat laat je weer handig buiten bekijk. En dan ook gelijk kijken naar hoe ze ze wegwerken als ze vervangen worden ( de wieken) maar goed toon u eerlijk koop 1 van die huizen ga er wonen. Woont u er nog na 10 jaar dan geef ik u gelijk.

  9. @ bewoner:
    Maar let wel alles wat windmolen-tegenstanders bij elkaar googelen of van Wikipedia halen, geeft wel een licht vertekend beeld.

    Coating van een Windmolen bevat inderdaad BPA / Bisfenol-A, Maar het zit ook in:
    Epoxy / PUR/ Acryllakken voor Auto’s, treinen, vliegtuigen/ nagenoeg alle kunststof producten als Kunststof kozijnen / daken voor wintertuinen/ kunststof koplampen auto’s/ kunststof huishoud producten etc.
    Tuurlijk zal dat vrij komen bij windmolens door slijtage, maar dat is ook het geval bij het gehele voertuigpark.

    Een windmolen bevat inderdaad SF6 gas….
    Maar dat wordt ook in het gehele elektriciteitsnetwerk als isolerend gas gebruikt. En ook in Netwerken, servers, Accu’s elektrische auto’s etc.

    Kortom, deze producten worden op zeer vele plaatsen gebruikt, niet alleen in windmolens.
    Men is al jaren op zoek naar vervangers voor deze producten, maar met alleen weghalen van windmolens ga je het milieu niet redden doordat het verhoudingsgewijs maar een fractie van het geheel is.

  10. Dit wordt een welles nietes spelletje tussen gedupeerden en voorstanders (vaak aandeelhouders).

    Voor al het bagatelliseren van het gebruik van de gevaarlijke coating en gassen zijn inmiddels minstens zoveel onafhankelijk wetenschappelijke tegenargumenten te overleggen.
    Het aantal feiten dat de enorme schadelijkheid van de windhandel aantoont groeit in een rap tempo.

    Of dacht je dat de windlobby een eerlijke voorstelling van zaken geeft aan de omwonenden?

    Feit is dat onschuldige mensen wakker liggen en dat turbines aantoonbaar schadelijker én vervuilender dus minder groen zijn dan gepropagandeerd.
    Als je dat nog steeds niet ziet, dan wil je het niet zien.

    Daar is het laatste woord nog niet over gesproken en dan doel ik niet enkel op Nederweert.

  11. Zoals Roy zegt worden de gevaarlijke stoffen overal in de energie-industrie gebruikt. Waar denk je dat kolencentrales, olieplatforms, olietankers van gemaakt zijn? En zoek eens op hoe olieschepen chemisch afval opmengen in de stookolie waar ze op draaien en die simpelweg meeverbranden op zee?

    Ja, er zitten nadelen aan windmolens en zonnepanelen, geen enkele techniek is perfect. Er wordt wel hard gewerkt naar alternatieven en verbeteringen waar mogelijk. Zo is er al een eerste start gemaakt met het hergebruiken en recyclen van de onderdelen van windmolens. Dat staat in schril contrast met de gas- en olieindustrie die puinhopen achterlaten op de plekken waar ze hun gas- en olie gewonnen hebben en werken amper aan het voorkomen van methaanlekkages bij de productie.

    Het is feitelijk gewoon zo dat de nadelen van het gebruik van fossiele energie vele malen ernstiger zijn dan de nadelen van windmolens. Of heb je liever schaliegaswinning in je achtertuin of grondverzakking en aardbevingen na gaswinning zoals in Groningen? Veruit het belangrijkste verschil is dat fossiele energie één van de hoofdveroorzaker is van klimaatverandering. Een stabiel klimaat is de voorwaarde voor al het leven op aarde. Het zal leiden tot enorme natuurschade, natuurrampen (stormen, hevige regenbuien (zoals in Zuid-Limburg 2021), droogte, bosbranden) en economische schade. Dat is totaal niet vergelijkbaar met de (met name) lokale milieu-problemen die hier aangehaald worden. Sowieso worden de meeste windmolens tegenwoordig op zee gebouwd en niet op land.

  12. @Martijn,

    Het klimaat is niet stabiel. Nooit geweest en zal het ook nooit worden. Het klimaat wordt beïnvloed door meer dan 20 factoren waarvan we nog lang niet goed genoeg begrijpen hoe die het klimaat en elkaar beïnvloeden. Google b.v. maar eens naar milankovitch cycles.

    Ook over de invloed van CO2 bestaat, in tegenstelling tot wat velen beweren, geen wetenschappelijk bewijs. Zo zijn er ook wetenschapper die wijzen van verzadiging van CO2. Simpel gezegd betekent dit dat vanaf een bepaalde concentratie meer CO2 niet zal leiden tot meer absorptie van infraroodstraling en dus zal de opwarming niet verder toenemen.

    Wist je trouwens dat het aantal slachtoffers van natuurrampen de afgelopen 100 jaar is afgenomen ondanks een groei van de wereldbevolking?

    Te veel mensen geloven in de door het IPCC gepropageerde op computermodellen gebaseerde ‘worst case’ scenario’s waarvan het IPCC ook weet dat de waarschijnlijkheid zeer klein is maar dat staat ergens weggemoffeld in hun duizenden pagina’s tellende rapporten.
    Als je die computermodellen de globale temperatuur laat berekenen over de laatste decennia en dat vergelijkt met de echte metingen dan komen die modellen steevast hoog uit.

    Verder zou ik willen adviseren je eens te verdiepen in wat de effecten zijn van industriële windturbines op zee op het zeeleven.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie