Skip to content

Houts Hendrik | Een keizerlijk bier, stoer en heldhaftig

Redactie
25 mei 2023 | 20:00

Advertentie

Nederweert heeft een eeuwenlange en rijke traditie van het brouwen van bier. En een misschien nog wel rijkere traditie op het gebied van drinken ervan. Honderd jaar geleden telde Nederweert niet minder dan vijf brouwerijen en waren er in Nederweert, Budschop, Ospel en Eind samen maar liefst 81 cafés. Opnieuw wordt er een bladzijde toegevoegd aan die Nederweerter bierhistorie.

Het brouwersgilde van Openluchtmuseum Eijnderhoof produceert momenteel bij De Brouwschuur in Weert een overheerlijk en authentiek Nederweerts bier. Het wordt vanaf medio juli op de markt gebracht door De Kleine Winst en Guulke Eten en Drinken onder de naam ‘Houts Hendrik’.

Houts Hendrik

Smaakpanel
Het keizerlijk bier Houts Hendrik van 6% alcohol is ontwikkeld en gebrouwen door de brouwers van De Pelikaan van Openluchtmuseum Eijnderhoof. Er waren vijf kandidaat-bieren ontwikkeld, waaruit een deskundig smaakpanel het winnende recept heeft gekozen. U hebt daar onlangs nog over kunnen lezen in dit weekblad. Het bier wordt zowel uit de fles geschonken als in een fraai door Drukkerij van Deursen vormgegeven geschenkpakket met stijlvol glas verkocht.
De naam van het bier is afgeleid van Houts Hendrik (de bijnaam van Hendrik Raemaekers). Die leefde van 1785 tot 1860 en was een boerenzoon uit de Houtsberg in het buurtschap Nederweert-Eind. Zijn opmerkelijke leven is omgeven met veel feiten en ook wat fictie.

Heldendaden
Net als een paar honderd andere Nederweerter jongemannen moest Houts Hendrik in dienst van het leger van Napoleon. Raemaekers vergezelde Napoleon in de barre winterse veldslag bij min 40 graden in Moskou en tijdens de Volkerenslag bij Leipzig Hij was getuige van de slachtingen aan de Elbe en in 1813 en nam deel aan de voor Napoleon vernietigende veldslag in 1814.

Hij ontving verschillende onderscheidingen voor zijn heldendaden. Volgens een plaatselijke legende nam Houts Hendrik ook nog deel aan de beslissende Slag bij Waterloo in juni 1815. Daar was hij naar eigen zeggen betrokken bij de redding van de toenmalige Prins Willem van Oranje, de latere Hollandse Koning Willem I.

Goed glas
Met zijn heldhaftige verhalen over de redding van de prins maakte de legerveteraan tot op hoge leeftijd veel indruk op zijn dorpsgenoten. Zijn stoere verhalen over de slagvelden in Rusland en Waterloo en natuurlijk de redding van de prins zullen – zeker bij een goed glas bier in de plaatselijke kroegen– veel indruk hebben gemaakt. Beleef die sfeer opnieuw met dit bier, dat vanaf medio juli volop verkrijgbaar is bij Guulke Eten en Drinken, en bij De Kleine Winst.

Alfons Bruekers, Stichting
Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie