Skip to content

Hoe moeilijk kan het zijn?

Redactie
24 mei 2023 | 16:00

Advertentie

Thijs Voncken (30) is niet voor één gat te vangen. Voor ieder probleem bedenkt hij een technische oplossing. Hij draait zijn hand niet om voor een nieuwe uitdaging. Zijn bedrijf is dan ook organisch groeiend. Ofwel, nieuwe uitdagingen kunnen zomaar zorgen voor een nieuw bedrijfsonderdeel binnen Vomabo. Hij is dan ook niet de standaard metaalbewerker of CAD-tekenaar. Bij Thijs kun je terecht voor engineering, machinebouw en prototyping. Om alles wat hij maakt ook te kunnen onderhouden of finetunen heeft hij de middelen in huis voor las- en constructiewerk, snijwerk, verspaning en 3D-printing. We nemen je mee in zijn wereld.

Vomabo

Thijs knutselde er in zijn jonge jaren al vrolijk op los met technisch lego. Later verving hij de legoblokken door gesleutel aan brommers. Techniek was al vroeg een vast gegeven. Na zijn opleiding en bijbaantje ging hij aan de slag bij een bouwer van industriële ovens in Eindhoven. “De klant wilde een productielijn via een bepaald proces laten lopen en wij verzonnen daar wat op. Het werk was altijd anders omdat we telkens andere maatwerkopdrachten kregen.” Een walhalla voor een creatief brein als Thijs, hoewel hij meer tijd achter de computer kwijt was dan hij eigenlijk wilde. Hij besloot in de avonduren engineering erbij te doen. Ofwel, nog meer achter de computer om CADtekeningen te maken en dit te vertalen in 3D en 2D ontwerpen en productietekeningen. Waarom zou je er dan niet voor kiezen om die tekeningen ook zelf uit te voeren?

Aldus was de eerste stap naar een eigen bedrijf gezet: engineering en machinebouw voor maatwerkmachines. Overigens nog steeds naast zijn fulltimebaan. Iedere euro die hij verdiende investeerde hij in zijn werkplaats en gereedschap. De combinatie van loondienst en zelfstandig ondernemerschap eiste echter z’n tol. En ondanks dat er flinke doorgroeimogelijkheden waren, koos hij er in 2019 toch voor om volledig zelfstandig verder te gaan. Zijn werkgever werd overigens zijn klant. Zo kan het dus ook!

Het was een risico, maar ik ben ervan overtuigd dat je met de juiste inzet altijd wel aan de bak kunt komen. Schijnzelfstandigheid is namelijk niks voor mij. Ik ga er liever helemaal voor. En wat blijkt? Er is werk genoeg. Ik richt me op projecten waarvoor ik een technische oplossing kan leveren die nog niet bestaat. Ik maakte bijvoorbeeld een machine voor het volautomatisch onbemand produceren van rvs-wokkels. De machine bespaart de klant twee werknemers. Een ander voorbeeld is de installatie van een complete productielijn bij een collega-ondernemer. De onderdelen waren wel geleverd, 15 containers vol, maar geen technische begeleiding. Toen ze vroegen: ‘Thijs wil jij….’ dacht ik, ‘ja hoor, dat gaan we doen. Ik stelde een team van een aantal vakcollega’s op en we zijn gaan puzzelen. Samen realiseerden we het project. Ook bedacht ik een modulair frame waarop woonunits gebouwd kunnen worden en paspopdisplays voor het outletcentrum in Roermond. Je kunt het zo gek niet bedenken…

Als de klant met een vraag komt, ga ik er het liefst zelf mee aan de slag. Van a tot z. Nadenken, tekenen en ‘knutselen’. Vaak maak ik eerst een prototype. Ik ben van mening dat je beter eerst kunt investeren in een proefopstelling, dan meteen aan de slag te gaan met de bouw van een machine. Als het prototype goed bevonden wordt, werk ik het verder uit. Voor specifieke onderdelen zoals elektrotechniek, werk ik samen met andere ZZP’ers.

Ik werk hoofdzakelijk voor bedrijven met een eigen product of productieproces. Ik ga altijd voor optimalisatie van het proces en pas mijn oplossingen specifiek op de klant toe. Er is bijna nooit een technische oplossing hetzelfde. Of ik het druk heb? Ja en nee. Ik plan in principe niks. Waar het ’t hardst nodig is, daar ben ik. Als er een storing is, dan ga ik ernaartoe. Stilstand van een machine betekent immers verlies en daar is de klant niet bij gebaat. In mijn werkplaats heb ik alles wat ik nodig heb om de klant te helpen. Dat scheelt de klant wachttijd. Overigens doe ik nooit iets waar ik niet volledig achtersta. Ik pas geen technische ingrepen toe als die in mijn optiek geen oplossing bieden voor de vraag. Ik ben er liever eerlijk over, dan een halfbakken resultaat te leveren. Samen met de klant proberen we een betaalbaar en optimaal technisch resultaat te krijgen.

Thijs Voncken
Motto: Hoe moeilijk kan het zijn

  • Voor de oudere lezer onder ons: zoon van Ton Voncken (zelfstandig ondernemer én werkzaam bij Thijs) en Ingrid Voncken (voormalig wethouder gemeente Gennep). Is direct thuis te brengen als je zijn snoet ziet.
  • Pas getrouwd en al 10 jaren samen met Anouk Voncken-Janssen (28).
  • Volgde de opleiding metaalbewerking bij Sint Jansberg in Maaseik.
  • Zelfstandig ondernemer en alleskunner, met een passie voor techniek.
  • Innovatief, maatwerk, vakmanschap.
  • Meedenker en oplossingbedenker voor bijna elke technische uitdaging. Van schets tot ontwerp, van concept tot machine, van idee tot werkend prototype.
  • Onlangs verhuisd naar een bedrijfswoning met loods aan de Gebbelsweg 25a.

Anouk beschrijft mij weleens als een eigenwijze doorzetter. Ik snap dat wel. Als ik me een doel heb gesteld, heb ik geen rust totdat het doel is bereikt. Anouk is het tegenovergestelde van mij. Ik ben chaotisch, creatief en warrig. Zij is punctueel en gestructureerd. Zij weet precies wanneer er wat is gepland. Ik niet. Mijn agenda is vanaf morgen leeg, maar die vult zich vanzelf weer. Zolang ik me kan bezighouden met wat ik het liefste doe, me druk maken over technische zaken, vind ik het goed. Ik heb mijn zaken goed geregeld, dus ik maak me geen zorgen over de wat luwere momenten. Er is de laatste jaren zoveel op mijn pad gekomen… dat had ik nooit vooraf kunnen bedenken.

Tekst: Francis Bruekers / Sparkle Tekst & Communicatie
Foto: Dion Zwartjens / Amber Uiterwijk Winkel / Glendi – Digital Solutions
Drukwerk: Drukkerij van Deursen

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie