Skip to content

TERUGKIJKEN | Gemeenteraadvergadering Nederweert 18 april 2023

Redactie
18 april 2023 | 18:45

Advertentie

Op dinsdag 18 april om 19.00 uur is er weer een gemeenteraadsvergadering van de gemeente Nederweert.

Gemeenteraadvergadering

Op de agenda(externe link) staan o.a.:

  • de verordeningen Reglement van Orde, het presidium en het seniorenconvent van de gemeenteraad
  • de Verordening Adviesraad Sociaal Domein
  • Installatie wethouder Boris Meessen

In raadzaal of online volgen
Iedereen is van harte welkom in de raadzaal. De vergadering is ook live te volgen via deze website van de gemeente of hier op Nederweert24.

Advertentie

23 Reacties

  1. Wat een bijzonder schouwspel. Terwijl de wereld in brand staat, de gemeente Nederweert stikt in de fijnstof en emissies problemen, vergadert de raad van Nederweert. Hooggespannen kijk je dan naar waar ons bestuur zoal mee bezig is. En waar gaat het dan in de praktijk over: een nieuwe wethouder aanstellen, interne reglementen updaten en een vragenuurtje. Het lijkt een beetje op de relaxte sfeer in de stuurhut van de Titanic. Een uur voordat de grote ijsberg opdoemt.

    O ja, waar ging het nog meer over? Over kritische vragen van groenlinks over doorgeschoten ‘conflicthantering met inwoners’ (genoemd werden voorbeelden van dure advocaten die op klagende burgers worden afgestuurd, een personeelsconflict dat al meer dan 7 ton belastinggeld blijkt te hebben gekost, en het pesten van een bekend restaurant met een handhavingsbevel).

    Verder vindt de burgemeester het geen echt probleem dat de veehouderij in Nederweert mag uitbreiden terwijl daarvoor nationaal alle lampen op donkerrood staan. Want zo zijn immers de ‘huidige regels’. Regels OK, maar waar is de visie, vraag je je dan af.

    Ook ging de raad unaniem op éen stem na (van groenlinks) akkoord met inperking van de inspraakmogelijkheden door burgers en klachtregeling van de gemeente Nederweert. Net zo opvallend is dat de raad ook akkoord ging met het voorstel van het bestuur om niet alle informatie te hoeven delen met de raad. Waar de heer van Montfort mysterieus aan toevoegde: “een zeker persoon weet dondersgoed waarom”.

    En op het eind werd nog even vermeld dat een gebouw in de Brugstraat van de monumentenlijst wordt verwijderd, op basis van advies van een of ander extern buro. Daar zal iemand dan wel heel blij mee zijn.

    Het goeie nieuws is een (bijna) helemaal vlekkeloos verlopende inwijdings ceremonie van de nieuwe wethouder Meessen. Wat zal die man zich verbaasd hebben. Het wordt uitkijken naar de volgende vergadering met de maiden speech van deze nieuwe bestuurder.

    Nederweert verdient beter.

  2. @Bezorgde burger: perfect verwoord, een tandenloze raad die zich willoos laat muilkorven, geheimhouding die tot een pseudo religie en machtsmiddel wordt verheven, burgers die meer en meer monddood worden gemaakt, besluiten die door anonieme externe partijen worden aangereikt en opgevolgd… Nederweert pas op uw zaak….

  3. @bezorgde burger

    Na iedere raadsvergadering kunnen wij hier lezen wat er volens u allemaal verkeerd gaat en beter moet. Dat is kiezen voor de gemakkelijke route; onbekend commentaar geven. Ik zou zeggen dat u beter bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen op welke lijst dan ook gaat staan en er voor zorgt met duidelijke standpunten gekozen te worden enn dan te laten zien hoe het beter kan.

  4. Beste Marc,
    zolang het blijkbaar mogelijk is dat niet-gekozen personen ineens tot wethouder/bestuurder worden aangesteld op de meest spannende bestuursportefeuilles die er zijn, heeft het blijkbaar niet veel zin om op welke lijst dan ook te staan laat staan verkozen te worden. Dat is ook best iets om over na te denken in dit ‘democratische bestel’.
    En de opmerking over een programmaloze raadsvergadering is trouwens een citaat uit de raadsvergadering zelf.

  5. @bezorgde burger, maar goed dat u zich niet beschikbaar stelt want stel je voor dat u in de raad gekozen zou worden. Iemand die maar met een half oor luistert en alleen hoort wat hij wil horen. Iemand die het belangrijker vindt om keer op keer hetzelfde regeltje te bespreken in plaats van wat echt ter zake doet. U verkoopt een hoop onzin en verdraait alles. Niets inperken, maar besluiten die al meerdere keren genomen zijn niet weer eindeloos willen bespreken. Een pand op de monumentenlijst er vanaf halen? Het stond helemaal niet op de monumentenlijst. Als Groen Links eens zou ophouden met keer op keer bestaande procedures te willen wijzigen, te vertellen hoe zij denken en wat zij belangrijk vinden of hoe de wet in elkaar steekt, zou er meer op de agenda kunnen komen staan. Tot slot, een wethouder die niet op de lijst stond heeft niets met gebrek aan democratie te maken maar met de keuze voor een geschikt persoon volgens de partij die hem voordraagt. Opletten met maatschappijleer was misschien wel handig geweest.

  6. @marc, ik reageer even op jouw berichtje hierboven.
    het maakt blijkbaar helemaal niet uit welke ferme en duidelijke standpunten er vlak voor de verkiezingen worden geuit. We moeten constateren dat dit allemaal vrij snel afslijt zodra het pluche na de verkiezingen bezet is geworden.
    Omdat dit voor elke partij uit de Raad lijkt te gelden, GL wellicht uitgezonderd, ligt dat maar voor een deel aan de kwaliteiten van de individuele nieuwe raadsleden. Maar veel meer aan de bestuurscultuur waarin zij binnen de Loverstraat geacht worden te werken en worden opgeleud. En inderdaad, dat ben ik met Els en de bezorgde burger eens, van die verstikkende cultuur zijn het beperken van inspreken, en geheim houden van brieven, toch wel typische voorbeelden. Hier zal een voorzitter van het bestuur toch echt iets mee moeten.

  7. @bezorgde burger

    Dat een niet gekozen persoon tot bestuurder kan worden gekozen is niet des Nederweert en totaal irrelevant. Kijk in het kabinet naar Robbert Dijkgraaf en Ernst Kuipers. Voordat zij namens D^^ minister werden, waren zij respectievelijk hoogleraar aan de UvA en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC. Beiden stonden niet op kandidatenlijst van D66 en Ernst Kuipers is zelfs pas na de verkiezingen lid geworden van D66.

  8. Bezorgde burger, ik heb als teleurgestelde burger naar dezelfde raadsvergadering gekeken en ben het ermee eens dat meer visie welkom is. Uw verslag is verder geen concrete weergave van wat ik die avond heb gehoord maar een aan eigen interpretaties onderhevige versie daarvan. Toch ondersteun ik uw gedachte dat Nederweert beter verdient. Ik denk dan aan de langslepende hoofdpijndossiers met naar mijn gevoel te weinig burgerliefde en het haast chronisch gebrek aan transparantie uit eigenbehoud.

  9. Beste Loes, ik neem aan dat U de wetenschap in pacht heeft . Bezorgde burger mag en kan toch schrijven wat hem op zijn hart ligt ? Zou in vervolg dat juffer toontje anders en in goed Nederlands om schrijven . Ga netjes met burgers die hier hun zorgen omschrijven om. Iedereen mag dat toch.

  10. hoor ik nu zeggen, op circa 43 minuten van de vergadering, dat de gemeente extreem dure advocaten heeft ingehuurd om zich tegen vrijwilligers en burgers te weer te stellen?

  11. Ja Thijs , en dat van onze belasingcentjes . En dat zeggen ze zonder blikken of blozen. Dus nu weet je waar je centjes naar toe gaan.

  12. Als ik zie hoe de raadsvoorzitter het geven van directe antwoorden op de vraag over de omgang met burgers vermijdt, bekruipt mij toch een unheimisch gevoel moet ik zeggen. De discussie, later in de raad, over transparantie en informatievoorziening, heeft dat gevoel niet kleiner gemaakt. Ik lees dat ook in de overige reactie een beetje terug. Het is zo jammer.

  13. zou men ergens bang voor zijn? wat speelt er nou echt. is het angst maar voor wat dan?
    de nieuwe wethouder gaat hopelijk iets veranderen

  14. Als iemand echt geïnteresseerd is hoe het zit met die advocaatkosten en 1,5 miljoen verspilling van onze belastingcenten dan kun je bij mij terecht. Ik strijd al jaren tegen de gemeente voor een onterecht onterecht ontslagen ambtenaar. In het kort komt het er op neer dat deze ambtenaar zeer betrouwbaar is en opgekomen is voor collega’s. Dat is niet in goede aarde gevallen bij een bepaalde ambtenaar en die heeft vanuit zijn macht binnen de organisatie aangedrongen op ontslag. 3 burgemeesters, waarvan 2 vervangend, gingen niet akkoord met ontslag. De 4e burgemeester gaat, zonder verder onderzoek, akkoord met ontslag. Dit onterecht ontslag wordt nu met dure advocaten geprobeerd in stand te houden. En dat van onze centen. Meer info, je bent welkom. Vooral raadsleden raad ik aan eens te komen praten om de tunnelvisie die er nu is te doorbreken.
    Vriendelijke groet, Ruud Westerveen

  15. Openbaarheid van bestuur brengt met zich mee dat bestuurlijk-politiek onwelgevallige brieven niet van de raadsagenda geweerd worden. Een burger moet erop kunnen vertrouwen dat een brief aan de raad, die in alle redelijkheid voor niemand kwetsend is, wordt behandeld door de raad. Burgers hebben het recht op een eerlijk antwoord op hun brieven aan de raad. Dat is een kwestie van goed bestuur. De raad, als vertegenwoordiging van burgers, zouden het serieus moeten nemen als burgers in actie komen als ze iets aan de orde willen stellen of om aan te geven dat ze ergens niet mee eens zijn. De gemeente heeft sedert 2001 een klachtadviescommissie. Indien een klacht van een burger door die commissie professioneel wordt behandeld, dan zal het vertrouwen van de burger in een eerlijk proces toenemen.

  16. Ik heb naar aanlelding van deze reacties de opname eens teruggekeken. Wie kan mij nou ‘ns uitleggen hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat de gehele raad van volksvertegenwoordigers, uitgezonderd Marieke Manders van GL als enige (die er ook nog flink van langs kreeg zelfs), akkoord gaat met het beknotten van spreekrechte en klachtrecht door inwoners. Ben je dan goed bezig als gekozen controlerend bestuursorgaan? Mevrouw @Loes in een eerdere reactie zegt zoveel te weten van maatschappijleer, misschien dat zij of iemand anders hier haar licht eens over kan laten schijnen. Wat Jack Coopmans schrijft is ronduit schokkend.

  17. Hier schrik ik van. Er is veel meer gesodemieter dan ik al dacht. Het deksel moet eraf.

  18. Er is heel veel mis in Nederweert. De kerktoren waarvan destijds de grootste fractie in de raad wist dat er van alles mis was maar zich stil hield zodat zij dat konden gebruiken om een wethouder te wippen, een raadslid die tot 2011 ongeoorloofd ca. 400 varkens hield en die onder bedreiging van wethouder Bongers en een ambtenaar het klaarspeelde om toch vergunning te krijgen voor de bouw van een stal terwijl de emissie al te hoog was, een ambtenaar die ontslagen wordt omdat hij het niet eens was met de illegale stortingen door de gemeente en als klokkenluider hier melding van maakte.
    Mijn aanbod geldt nog steedsm, kom eens praten. Vooral raadsleden nodig ik hiervoor uit. Het is in ieder geval al hoopgevend dat er één raadslid is die meer doet dan de stoel warm houden.

  19. Ik lees hier vooral eigen frustraties en meningen van mensen die menen dat ze iets weten en Ruud speel je spel en frustratie vooral daar waar het hoort

  20. Beste Pietje PUK , ik denk dat Nederweert 24 een uitlaat klep is , en ja gefrustreerd wordt je als je dingen hoort , en dan is dit een plek waar je een nette mening kan geven. Net zoals jij doet. Hopelijk lezen die ambtenaren deze gefrustreerde meningen ook , en gaan ze er eens echt aan het werk voor de burger . Hoe dom denken ze daar dat wij zijn ? Als verenigingen hulp nodig hebben , is er geen geld, en doen ze er niks mee. De grote verenigingen worden door hun wel geholpen , terwijl kleine verenigingen nul op het rekest krijgen.

  21. In elk dorp of stad is altijd wel wat. Maar als je het over Nederweert hebt zie je toch wel een opvallend groter wordende kloof tussen woord (kreten als burgerparticipatie, ‘ophalen van het net’, transparantie) en daad (handelen met inperkingvan inspraak en inspreekrecht, wegduwen van klachten en info onder het tapijt vegen of houden). Er zit iets ondemocratisch en krampachtigs in en de vraag is of de voorzitter in staat is die negatieve spiraal te doorbreken, ook al schrijft de wet voor dat zij daar over gaat.

  22. Ik wil graag terugkomen op wat in de raadsvergadering gezegd werd over het reglement van orde. Het gemeentebestuur gaat ingekomen stukken die zij als kwetsend beschouwt of die persoonsgegevens bevatten, niet meer op de lijst van ingekomen stukken plaatsen. De raadsleden worden ‘op een andere manier’ geïnformeerd, wat dat ook zijn moge.Tenminste zo heb ik het begrepen. Misschien is het volgende een idee?: ingekomen stukken zullen zelden van A tot Z kwetsend zijn of om andere reden geheim moeten blijven. Het zal hoogstens om één of twee regels gaan. Maak deze paar regels dan onleesbaar. Dan kan het ingekomen stuk door naar de raadsleden, en op de lijst van ingekomen stukken geplaatst worden. En gebeurt alles transparant en controleerbaar.

  23. De zorgen over de rol van de voorzitter groeien stap voor stap. Raad: word wakker.
    Tijd voor aktie


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie