Site pictogram Nederweert24

Hooikoorts

Ook al lijkt de lente niet echt op gang te komen, klachten die bij hooikoorts horen kunnen toch al voorkomen.

Klachten en symptomen
Hooikoortsklachten zijn gebonden aan het bloeiseizoen van grassen en wind bestuivende planten. Dit loopt van februari tot september. Meestal is het stuifmeel van grassen de boosdoener, maar ook het stuifmeel van bomen (berk en wilg), struiken (hazelaar) en onkruid (bijvoet en weegbree) kan klachten veroorzaken.

Hooikoorts

Gras bloeit in de maanden mei, juni en juli. Voor veel hooikoortspatiënten is dat dan ook de lastigste periode. Hooikoortsklachten zijn verschillend van aard en kunnen zowel afzonderlijk als gecombineerd voorkomen. De ernst van de klachten is afhankelijk van het aantal stuifmeelkorrels in de lucht. Hooikoorts is niet gevaarlijk. Bij langdurige klachten kan een, moeilijk herstellende, beschadiging van het neusslijmvlies optreden.

Neusklachten
Hooikoorts lijkt in het begin op een neusverkoudheid die steeds erger wordt. Het neusslijmvlies raakt gezwollen en er ontstaat een branderig en jeukend gevoel. Hierdoor ontstaan onbedwingbare niesbuien. Er stroomt eerst helder, dun vocht uit de neus dat later slijmerig, taai en soms gekleurd kan worden. Door de gezwollen neusslijmvliezen raakt de afvoer van de neusbijholtes naar de neus vaak verstopt. Dit geeft dan een vol gevoel in het hoofd en een zeurderige hoofdpijn boven de neusrug en de ogen.

Oogklachten
Bij oogklachten jeuken de ogen; ze voelen branderig aan en tranen voortdurend. De oogleden zijn gezwollen en het oogwit is rood. Ook kun je overgevoelig zijn voor licht.

Mond-, keel- en longklachten
Deze klachten uiten zich in jeuk, een droog en branderig gevoel in de keel, een droge irriterende hoest, kortademigheid of een piepende ademhaling. Soms ontstaan astmatische klachten.

Oorzaken
Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen of struiken. Hooikoortsklachten ontstaan pas nadat men enkele seizoenen stuifmeel heeft ingeademd. Veel mensen krijgen hooikoorts tussen hun 15e en 25e jaar. Er zijn echter uitzonderingen.

Voorkomen van hooikoorts
Hooikoortsklachten worden minder naarmate er minder stuifmeel ingeademd wordt. In de maanden mei tot augustus worden er hooikoortsberichten afgegeven. Deze bestaan uit een verwachting van de situatie voor hooikoortspatiënten. Ze worden dagelijks op radio en teletekst uitgezonden. U kunt de dagelijkse voorspellingen ook via internet opzoeken (bijv. www.weeronline.nl).

Gelukkig kunnen we tegen de allergische klachten iets doen. Indien u voornamelijk last heeft van uw ogen, zijn er oogdruppels te krijgen met  oa.  stoffen die histamine tegenwerken. Hierdoor verminderen de klachten aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor neussprays wanneer u voornamelijk last heeft van een verstopte of juist loopneus.

Indien u last heeft van meerdere klachten, of het gebruik van oogdruppels/ neusspray niet prettig kunt u ook kiezen voor hooikoortstabletten.

Meer informatie en advies
Bent u op zoek naar een middel om uw hooikoorts klachten te verminderen? Loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen. We staan u graag met een passend advies te woord. Uiteraard bent u ook voor andere vragen van harte welkom.

Tot de volgende keer,

Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Op werkdagen van 08.30 – 13.00 en 14.00 – 18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00 – 14.00 uur. Bezoek ons ook op Facebook.

Mobiele versie afsluiten