Skip to content

Jongeren en omgevingsvisie: “Lantaarnpaal met zonnepaneel wekt energie op”

Redactie
1 maart 2023 | 9:00

Advertentie

De jeugd heeft de toekomst. Gaan jullie ook met hen het gesprek aan?” Dat kreeg de gemeente teruggekoppeld tijdens meerdere avonden die ze hebben gehouden rondom de omgevingsvisie Kernen en Bedrijventerreinen. En met dat advies zijn ze aan de slag gegaan. In samenwerking met Yuverta spraken ze op dinsdag 14 februari met de leerlingen over duurzaamheid in de gemeente Nederweert.

Omgevingsvisie

Duurzaamheid
Duurzaamheid is een breed begrip, waar je heel veel kanten mee uit kan. Daarom is het onderwerp opgeknipt in vier kleinere thema’s. Namelijk energietransitie, gezonde en veilige leefomgeving, klimaat en mobiliteit.

Verschillende werkvormen
Het doel van de ochtend was informatie ophalen bij de jongeren. Hoe denken zij over de thema’s en welke oplossingen zien ze? Om dat doel te bereiken, gebruikten ze verschillende werkvormen. Zo gingen de leerlingen aan de slag met superhelden en een model over het verleden, het heden en de toekomst. Ook kregen ze een probleem te horen waarvoor ze een oplossing moesten bedenken en maakten ze zelf een ‘Loesje-poster’.

Heel veel creatieve ideeën
Tijdens de sessie is heel veel informatie verzameld door de leerlingen. Creatieve ideeën genoeg. Zoals een lantaarnpaal met een zonnepaneel om energie op te wekken en een ventilator om de straat te verkoelen. Er is behoefte aan een ontmoetingsplek voor jongeren waar geen alcohol wordt geschonken. Er moeten meer bomen worden geplaatst voor schaduw en het water voor de tuin uit een waterton gebruiken in plaats van het schone drinkwater. Energie kan in de toekomst wellicht worden opgewekt met een golfslagbad en door het plaatsen van zonnepanelen op alle apparaten buiten. Ook warmte en beweging kunnen energie opwekken. Denk daarbij maar aan de sportschool of een fietstocht naar school. Zo ontstaat zomaar een win-winsituatie.

Omgevingsvisie in grote lijnen
Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan het ophalen van informatie voor de omgevingsvisie Kernen en Bedrijventerreinen. Het huidige beleid is in kaart gebracht. Dat gebeurde via de bijeenkomsten op locatie waar iedereen mee heeft kunnen denken en doen. Ook organiseerde de gemeente een meedenkavond voor de gemeenteraad. Nu is het tijd om de pen op te pakken en aan de omgevingsvisie te gaan schrijven. De projectgroep zet alle grote lijnen op papier, op basis van wat ze verzameld hebben, en gaat daarmee het gesprek aan met het college en de gemeenteraad. Nadat de grote lijnen in de gemeenteraad zijn besproken, wordt een nieuwe ronde langs de inwoners en andere betrokkenen gemaakt.

Contact opnemen
Mocht je in de tussentijd iets willen delen over de omgevingsvisie, dan kun je hiervoor contact opnemen met beleidsmedewerker Yvonne Verstappen, e-mail: y.verstappen@nederweert.nl. De verslagen van de verschillende bijeenkomsten zijn te vinden op deze website.

Leerlingen bedankt!
De Loesje-posters mogen gezien worden. Daarom hangen ze bij de ingang van het gemeentehuis ter inspiratie voor bezoekers. De gemeente bedankt alle leerlingen voor hun waardevolle inbreng!

Foto: gemeente Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie