Skip to content

Nieuwe aanpak complexe jeugdhulp in Noord- en Midden-Limburg

Redactie
6 februari 2023 | 16:08

Advertentie

“Eerst luisteren en dan samen de behandelroute bepalen.”

Jeugdhulp

1 januari 2023 was een bijzondere datum voor de 14 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg, waaronder de gemeente Nederweert, en 10 jeugdhulpaanbieders. Vanaf deze datum bundelen zij de expertises om nog beter hulp op maat te bieden aan jeugdigen en gezinnen. Deze nieuwe aanpak zetten we in bij jeugdigen en gezinnen die te maken hebben met complexe, vaak meervoudige, problematiek waarbij sprake is van een dreigende behandelopname. Aanbieders en gemeenten werken nauw samen om de best passende hulp, zo thuis mogelijk, aan te bieden.

Uniek in Nederland
Ieder gezin is anders, dus voor ieder gezin kijken de hulpaanbieders naar de beste oplossing voor dat gezin. Daarvoor zetten ze de deuren voor elkaar open en werken ze integraal samen om die hulp te bieden die de jeugdige en het gezin nodig heeft. Via een gezamenlijke voordeur, ook wel de Bijzondere Toegang genoemd, bepalen ze samen met de jeugdige en het gezin de route. Na een uitgebreid gesprek maken de samenwerkende jeugdhulpaanbieders een plan van aanpak. De grenzen van de aanbieders vervagen en de beste behandeling kan heel goed een combinatie zijn van methodieken van verschillende aanbieders. Deze intensieve vorm van samenwerking tussen gemeenten en jeugdhulpaanbieders is uniek in Nederland.

Altijd passende hulp
Met deze aanpak wordt ervoor gezorgd dat er altijd passende hulp geboden wordt voor de jeugdigen en gezinnen waarbij een behandelopname dreigt. Vanuit de samenwerkende jeugdhulpaanbieders kunnen ze eenvoudig – en zonder administratieve rompslomp – zorg bijstellen als blijkt dat er net iets meer of iets anders nodig is.

Zo thuis mogelijk
De behandelroute wordt zo ingericht, dat de jeugdige zoveel als mogelijk thuis kan blijven wonen. Als thuis blijven wonen tijdelijk echt geen optie is, en ook in de omgeving van het gezin geen mogelijkheden zijn, dan behoort tijdelijk verblijf bij een jeugdhulpaanbieder tot de mogelijkheden. De organisaties gaan uit van de insteek ‘Zo kort als mogelijk, zo lang als nodig.’ Ze bekijken continu wat wel thuis kan of met de gezinssituatie gezamenlijk kan. Denk aan een aantal dagen in het netwerk van het gezin logeren, of op een behandelgroep en een aantal dagen thuis. Ze betrekken de ouders altijd actief bij de behandeling van de jeugdige.

Vertrouwde route
Jeugdigen en gezinnen met opvoed- en opgroeiproblemen kunnen gewoon blijven aankloppen bij hun vertrouwde adres. Centrum voor Jeugd en Gezin of de huisarts schakelt de Bijzondere Toegang in als de situatie daar om vraagt. Dit gebeurt altijd in overleg.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie