Skip to content

Geluidsonderzoek windmolens Kookepan

Redactie
20 januari 2023 | 7:12

Advertentie

De gemeente Leudal laat een geluidsonderzoek doen naar aanleiding van een tiental meldingen van omwonenden nabij windpark de Kookepan. Dit windpark is ontwikkeld ten noordwesten van het dorp Neer in het gebied genaamd de Kookepan.

Kookepan

Wethouder Michel Graef: “Sinds dat de windmolens in werking zijn hebben we als gemeente een tiental meldingen, veelal van akoestische aard ontvangen. Naar aanleiding hiervan hebben we een geluidsbureau ingeschakeld, dat gespecialiseerd is in het geluid op het gebied van windmolens. Dit bureau gaat toetsen of de windmolens voldoen aan de geluidsvoorschriften Lden en Lnight die in de vergunning/activiteitenbesluit zijn opgenomen.”

Over het onderzoek
Het geluidsbureau gaat bij alle 3 de windmolens metingen verrichten. Zodra de weersomstandigheden het toelaten (voldoende wind, geen vorst en droog) kunnen de metingen uitgevoerd worden. Tijdens deze metingen wordt het geluid gemeten dat voor ieder mens hoorbaar is. Dit zijn zowel hoge als lage frequenties. Deze hoorbare tonen worden visueel gemaakt in het gemeten geluid. De uiteindelijke resultaten worden gedeeld met de betrokkenen. Tevens worden, daar waar mogelijk, eventueel gestelde voorschriften, naar aanleiding van dit onderzoek overgenomen.

Foto: Gemeente Leudal

Advertentie

11 Reacties

  1. Zou dit net zo lang gaan duren als in Nederweert?

  2. Van de geluidsmetingen in Ospeldijk hebben we niks meer gehoord terwijl die al vele maanden geleden zijn uitgevoerd. Er zullen wel wat ‘ongemakkelijke’ getallen tussen zitten.
    Daarnaast wordt ook hier weer erg de nadruk gelegd op wat hoorbaar is en in de vergunning staat. De gezondheidsproblematiek zit hem ook in het niet-hoorbare spectrum, zoals men overal in Nederland steeds beter in de gaten begint te krijgen. Er worden hier dus weer opnieuw bewust oogkleppen (oorkleppen…) opgezet.

  3. Als men echt een vuist kon maken richting windmolenbouwers als Siemens etc. was dit allang gedaan.
    Dat men nu niets hoort over betreffende onderzoeken zal waarschijnlijk zijn omdat er niets nieuws naar voren is gekomen….
    Kortom:
    “ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was”

  4. Zoals een wijze Danny Vera ooit zong ‘here we go’… Comments los in 3…2…1…

  5. Dat pakt de gemeente weer slim aan. Se meeste klachten komen door het infrasoon geluid. Laten we dat als mens nou net niet kunnen horen en zit het zoals beschreven niet in de metingen. Ik durf al bijna te voorspellen dat de uitkomst zal zijn dat de molens aan alle wettelijke eisen voldoen. Zo zie je maar dat de technische ontwikkelingen sneller gaan dan de regelgeving.

  6. Ook hier weer focus op de Lden en Lnight normen die in de vergunning staan terwijl allang duidelijk is dat deze normen niet geschikt zijn voor het hoorbare en niet-hoorbare geluid van windturbines.

  7. De duurzaam lobby is machtig die keren niet meer om

  8. Jawel hoor Leo Coumans, hier in de regio zal de windhandel verdwijnen.

  9. Het zijn geen windmolens en het is ook geen park. voor de feitelijkheid.
    Verder is bekend dat omwonenden van windturbines met de geluidsregels onvoldoende beschermd worden tegen overlast.
    Bestuurders van Leudal, Nederweert, Weert, Peel- en Maas + de windenergie-ondernemers hier alom weten dit.

    Het bestuur van Zuidenwind heeft in elk geval de Zemblauitzending hierover d.d. 8 december j.l gezien want ze konden het niet nalaten hun leden hierover een ‘nieuws’ brief c.q. Kerstgroet te sturen, waarbij zowel een aantal omwonenden met naam en toenaam, als Stichting Behoud Leefmilieu op een zeer on-professionele en respectloze wijze werden neergezet.
    We wachten nog steeds op uitleg en rectificatie..
    Voor geinteresseerden in waar het mis-gaat met windturbine overlast: nogmaals de link van de uitzending van Zembla: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/windmolenlawaai
    + zie ook de eerdere berichten op deze nieuws-site d.d. 1 oktober en 8 december j.l.

    Gelukkig namen een aantal kamerleden de uitzending van Zembla zeer serieus en ter harte en stelden direct kamervragen hierover, waarbij in de beantwoording de staatssecretaris nogals eens het antwoord schuldig moest blijven…
    En ook niet echt blijk gaf van enige deskundigheid met betrekking tot de specifieke overlast van windturbines en het jarenlange gerommel met de normering c.q. (on)mogelijkheden tot handhaving ..
    voor geinteresseerden:
    Bijlage 1: Kamervragen nav Zembla
    Vragen van verschillende kamerleden terug kijken (vanaf 54.42 min. ):
    https://www.npostart.nl/nos-het-vragenuurtje/13-12-2022/POW_05488065?utm_medium=refferal&utm_source=tvblik
    Notulen lezen:
    https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/detail/2022-2023/34

    Tot slot: fijn dat ook omwonenden van de Windturbines Kookepan Neer zich laten horen in de media en bij de bestuurders. En er volgen er steeds meer.
    Dat kan ook niet anders als het buitengebied Midden-Limburg zonder gedegen onderzoek van de effecten op mens-dier en natuur verbouwd wordt tot energielandschap..
    Dus ook gemeente Leudal: aan zulke “na-zorg” hebben omwonenden waarschijnlijk niet veel, want de berekeningen gaan achter bureau’s kloppend gemaakt worden.
    Voorzorg, dat is waar burgers recht op hebben.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie