Skip to content

Nederweert Anders | Dag vogels, dag bloemen, dag mensen!

Redactie
4 januari 2023 | 17:00

Advertentie

Dag vogels, dag bloemen, dag mensen!

Deze uitspraken hingen als posters meer dan een halve eeuw geleden op mijn studentenkamer. Het waren geen blije uitspraken, maar ze kwamen voort uit het besef, dat wij aan het eind van de keten gedoemd zijn om uit te sterven, als we niet beter omgaan met de natuur en dus uiteindelijk met onszelf! Van dat uitsterven van veel soorten was toen nog geen sprake maar inmiddels zijn we een eind op weg. Van CO2 wisten we ook nog niks en ammoniak zat uitsluitend in een fles schoonmaakmiddel. Ook stikstof, wisten we, was slechts een onschuldig gas. Inmiddels weten we beter. Biodiversiteit ook zo’n woord, wat we niet kenden. We konden wel nog cantharellen plukken in het bos. Ecologische hoofd structuur? Nee, we hadden nog gewoon natuur!

Overdaad schaadt is een oud gezegde en dat is, waar het hier feitelijk om gaat. We hebben van alles teveel en worden we daar gelukkiger van? Minderen kan ons misschien alleen maar hinderen. Minder economie, o nee! Minder gas, o jee! Minder vlees, maar waarom? De reclame kreet “vlees u weet wel waarom!“ liegt er niet om. Steeds meer mensen willen errmee minderen.

We hadden molens voor het graan en soms verbonden met vijzels, dan konden we het water aan. Nu staan er gigantische windturbines, voor direct omwonenden een nachtmerrie, maar broodnodig voor onze exponentiële stroomhonger; ons stroomnet bezwijkt er bijna onder. Steeds meer elektriciteit voor ons maar ook voor datacentra, want we kunnen niet meer zonder onze digitale opslag. Heel bijzonder! Maar wat moeten we dan? Van de fossiele brandstoffen af, dat staat buiten kijf. Alleen zien we daar nog zo weinig van. Misschien ook van het vuurwerk af? Man hou toch op! Gun ons ons plezier maar dat vindt niet ieder dier. En de lucht is toch al zo vervuild? Ja, wat willen we eigenlijk?

De keuzes, die we maken zijn ook bepalend voor wie na ons komen. Onze ecologische voetafdruk, dat is wat wij achterlaten, is dat ook een modeterm of toch een realistische manier om naar de gevolgen van nu voor de toekomst te kijken? Steeds meer dringt het besef door dat we met onze huidige leefwijze op de verkeerde weg zijn. De negatieve gevolgen worden meer en meer duidelijk. Hoe nu verder ? Als individu kunnen we dit niet oplossen. De besluitvormers zijn nu aan zet, maar wie zijn dat? Dat zijn wij met zijn allen zelf. Ze, dat zijn wijzelf!

Ik steun alle mensen van goede wil met hart voor de goede zaak. Laten we proberen open te staan voor elkaar, naar elkaar te luisteren en de (v)rede te bewaren. Samenwerken is essentieel voor een gezonde toekomst. Graag wil ik op deze plaats een lans breken voor alle mooie kanten van Nederweert, waar men niet om elkaar heen loopt en waar men elkaar kent. Dat is niet vanzelfsprekend.

We hebben een prachtig nationaal park (in transitie) en een fantastisch museum Eynderhoof, waar we trots op mogen zijn, gedragen door zo vele vrijwilligers. Vrijwilligers, die onzichtbaar een grote bijdrage leveren aan onze maatschappij. Nu nog op naar een schoner wordend buitengebied, waar de transitie naar een natuur inclusieve manier van werken langzaam op gang gaat komen. Het milieu, waar we zelf onderdeel van uitmaken en dat een essentieel onderdeel uitmaakt van onze gezondheid.
Het kan, als we onze schouders eronder zetten. Er is altijd hoop, alle neuzen de goede kant op, het kan anders!
Nederweert Anders wenst u allen een in alle opzichten beter en gezond 2023!

Evert Heemstra

Advertentie

19 Reacties

  1. Tja meneer Heemstra, nu weer plannen voor een windmolen/zonnepark bij het Weerterbos,
    Wie bedenkt zoiets onnozels, gaat onze wild-en vogelstand nog verder achteruit.
    Stop met die onzin, leg de bedrijfspanden verplicht vol met zonnepanelen en laat de natuur de natuur! We moeten dat stukmprachtige natuur koesteren, er komt ook al een crematorium en daaruit komt echt géén schone lucht!

  2. “Ja wat willen we eigenlijk?”, verzucht de heer Heemstra van Nederweert Anders in bovenstaan stukje. De vraag die dit stukje nog veel meer oproept is; Wat wil Nederweert Anders eigenlijk? Waar staat Nederweert Anders voor? Het stukje tekst bevat allerlei pro- en tegenargumenten, maar geen keuzes. Behalve algemeenheden als samen de schouders eronder. Veel woorden, weinig wol, vrees ik.
    Over het wegwimpelen van de ‘nachtmerrie’ van de omwonenden van de windturbines met hun gezondheidssproblemen zou ik de oud-huisarts willen vragen wat hij daar vanuit zijn professie van vindt.

  3. Dit soort mensen geven niks om de natuur.
    Stiekem de natuur weg moffelen. Gebruik jullie
    verstand eens een keer. Nederland begint
    onderhand China te worden. What the fuck
    waar zijn jullie mee bezig. Natuur organisatie,s
    ben op je hoeden.

  4. What the fuck
    Door fat & fal gaat de hele
    natuur stuk. Door Fat & fal
    raakt de natuur in een val.

  5. Franske 2 , je hebt helemaal gelijk. Zie ook de woorden staan “ naar elkaar luisteren” open staan voor rede, . Ik denk dat de politiek naar elkaar luistert , maar niet naar zijn inwoners, en open staan voor rede? Deden ze dat eens, niet alleen NA, CDA, VVD, Jan. Maar ik denk dat , dat te veel gevraagd is. Eigenbelang gaat voor de burgers . Verkiezingstijd dan hebben ze de mond weer vol , maar het is geen daden , alleen loze beloftes.

  6. Franske ik had net bij het artikel vogels kijken in de peel
    een reactie gezet, maar dit is nog niet erop gezet.
    Ik zei als het zo doorgaat met die windmolens
    dan hoef je voor de rust niet meer naar de peel
    heen te gaan want dan zijn er geen vogels meer te zien.
    De dieren raken helemaal van de wap af.

  7. # Heemstra

    Er is altijd hoop, alle neuzen de goede kant op, het kan anders!

    Gaan jullie in de politiek stoppen dan?

  8. “Dag Nederweert Anders” !!

    Het ga jullie goed!

  9. Windturbines:

    Dag vogels, dag mensen!

  10. @Pierke,
    Waar dan? Ik ontwaar hier geen wappies.
    Wappies zijn mensen die over een bepaald onderwerp een zeer uitgesproken mening hebben die niet op verifieerbare feiten is gebaseerd zoals viruswappies die allerlei vreemde theorieën over de vaccins verspreiden, maar daar is hier geen sprake van.
    Dus, verklaar u nader.

  11. Zonnepark Colusdijk BV wil een zonneweide van 35 hectare aanleggen in Nederweert.
    Dat zou niet!!! toegestaan mogen zijn.
    Leg ze eerst eens op daken, maar ook boven parkeerplaatsen.
    Als dat allemaal vol is kan men eens verder kijken.

    Driekwart voor de datacentra zijn voor het buitenland, niet voor ons. Nederlandse bedrijven en burgers merken er dus niets van als die driekwart verdwijnt.
    Het geeft amper werkgelegenheid, maar belast wel enorm ons stroomnet.
    We pesten boeren weg, nou laten we hier eerst eens beginnen dan.
    Want dan kunnen we meteen aan minder vogels-gehaktmolens toe en aan minder zonnepanelen.

    Dus Nederweert Anders: doe het eens anders!!

  12. Het is dweilen met de kraan open.
    Burger in het buiten gebied hoe weet jij
    dat driekwart van de datacentra,s voor
    het buitenland zijn? En wij maar betalen.
    Voorlopig komt er niks. Op papier willen ze
    vanalles maar in de werkelijkheid scheit ieder
    op zijn eigen pot.

  13. Zo’n partij kan toch eigenlijk maar beter in de oppositie blijven. Dat voorkomt niet alles maar het houdt de mogelijke schade voor de gemeenschap wel het kleinst. Met hun ‘stemmenkanon’ dat 60 stemmen scoorde is dat trouwens wel geborgd.
    Niet dat het nu met de andere partijen veel beter is. je kunt je best zorgen maken over het functioneren van deze raad, over de hele linie van links naar rechts

  14. @fam van Deursen

    Het lijkt er op dat mijn link niet door de moderatie komt?

    Google even op: Driekwart van de Nederlandse datacenters bedient buitenland
    Dan kom je uit bij een pagina van emerce

    “Driekwart van de datacenters in Nederland bedient niet de Nederlandse markt, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De samenstellers van het rapport denken dat nieuwe datacenters beter in het buitenland kunnen staan.”


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie