Skip to content

GroenLinks Nederweert wil duidelijkheid voor nieuwkomers

Redactie
19 december 2022 | 9:08

Advertentie

Sinds 2022 ligt de verantwoordelijkheid voor inburgering van nieuwkomers bij de gemeente. Marieke Manders, fractievoorzitter GroenLinks: “Vrijwilligers die nieuwkomers helpen bij de inburgering haken af door verschil van inzicht met de gemeente. Daarom stellen wij dinsdag in de raad betere regels voor.

GroenLinks

Nieuwkomers zijn bijvoorbeeld vluchtelingen uit Oekraïne, maar het gaat ook om andere migranten. Vrijwilligers zijn belangrijk om nieuwkomers te begeleiden bij het inburgeringsproces. Het plan dat de gemeente samen met de nieuwkomer opstelt vormt hierbij het uitgangspunt. Marieke Manders: “Wij horen dat nieuwkomers tegen problemen aanlopen. Zij hebben vaak moeite met de taal en met de regels die in Nederland gelden en hebben begeleiding nodig. Vrijwilligers kunnen uitstekende begeleiding bieden, maar zijn steeds moeilijker te vinden in Nederweert.

De rol van de gemeente kan beter
Als de inburgering niet volgens plan verloopt legt de gemeente Nederweert relatief snel een boete op. Het is alleen de vraag of dit helpt om de inburgering wél te laten slagen. Een averechts effect kan zijn dat een nieuwkomer door de boete verder in de problemen raakt. Bovendien ontmoedigt het strenge beleid vrijwilligers; het kost veel tijd om de problemen die ontstaan door een opgelegde boete weer op te lossen.

Aanstaande dinsdag dient GroenLinks een gewijzigd voorstel in over de boeteverrekening bij inburgering. Manders: “Met ons voorstel willen wij de nadruk verleggen naar de kwaliteit van het inburgeringsproces. Hopelijk lukt het dan ook om weer vrijwilligers te vinden. Zij zijn in onze ogen onmisbaar om nieuwkomers een goede start te laten maken.

 

Advertentie

1 Reactie

  1. Dat gebrek aan vrijwilligers bij de inburgering van nieuwkomers kan net als bij orgaandonatie snel verholpen worden door te stellen dat IEDERE inwoner van een Gemeente VERPLICHT dient mee te helpen aan het inburgeren van nieuwkomers tenzij hij/zij van te voren – al dan niet schriftelijk – aangeeft daar NIET aan mee te willen werken, wat veel zegt over de politieke gezindheid van de persoon en ALLES over een Overheid die de laatste 3 decennia alleen maar problemen (een woningcrises, stikstofcrises, zorginfarct, dichtslibbend wegennet, afbouw van Openbaar vervoer, falende kinderopvang enzovoort enzovoort) heeft veroorzaakt en nog niet één probleem op een bevredigend manier heeft opgelost.Regeren is vooruitzien, maar daar ontbreekt het duidelijk aan om redenen die mij onbekend zijn en misschien wil ik ook niet weten waarom.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie