Skip to content

Windmolen park in Ospeldijk in uitzending Zembla

Redactie
8 december 2022 | 10:28

Advertentie

Zembla, Windmolenlawaai, donderdag 8 december om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2 met onder andere een impressie van Windmolen park in Ospeldijk.

Windmolen park in Ospeldijk

De felle protesten van burgers tegen het almaar groeiende aantal windmolenparken in Nederland nemen toe. Om de klimaatdoelen te halen komen er voor 2030 nog eens honderden turbines bij. Veel mensen die in de buurt van windmolens wonen, maken zich zorgen over horizonvervuiling, de grootte van de turbines en bovenal over de gezondheidseffecten. Sommige omwonenden kunnen door geluid van de molens niet slapen en ervaren stress en andere gezondheidsproblemen. Soms zo erg dat ze zich genoodzaakt voelen om te verhuizen. Het RIVM erkent dat er gezondheidsschade kan ontstaan, maar veel is nog onduidelijk.

De Tweede Kamer vroeg vorig jaar om een onderzoek naar de effecten van turbinegeluid op de gezondheid, maar dat laat voorlopig nog op zich wachten en ondertussen gaat de bouw van nieuwe windparken door. Bewoners voelen zich machteloos, want het geluid blijkt binnen de vastgestelde normen te vallen. Dus een klacht indienen heeft geen zin. Zembla onderzoekt: Wie hebben de geluidsnormen vastgesteld en hoe is dat gedaan? Worden omwonenden wel gehoord en beschermd door de overheid?

https://www.facebook.com/watch/?v=950688932986050&extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB&ref=sharing

Advertentie

40 Reacties

  1. Het is absoluut noodzakelijk om meer windmolens in Nederweert te plaatsen om de klimaatdoelen te halen. Windenergie is een duurzame bron van elektriciteit en heeft geen negatieve impact op het milieu. Bovendien kan windenergie helpen om ons afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen, die de belangrijkste oorzaak zijn van de opwarming van de aarde.

    Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat de gezondheidseffecten van windmolens niet bewezen zijn. Hoewel sommige omwonenden zeggen dat ze last hebben van windmolenlawaai, is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit daadwerkelijk gezondheidsschade veroorzaakt. Het RIVM erkent dat er gezondheidsschade kan ontstaan, maar veel is nog onduidelijk.

    Mensen die tegen windmolens zijn, lijken vaak te vergeten dat windenergie een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van onze uitstoot van broeikasgassen. In plaats van te klagen over horizonvervuiling en gezondheidseffecten, zouden ze beter kunnen nadenken over de voordelen van windenergie voor ons klimaat en onze toekomst.

  2. Anton, denk je dan dat de mensen die er vlakbij wonen en er last van hebben hun klachten verzinnen? Of vind je dat ze gewoon niet zo moeten zeuren. Want het is niet wetenschappelijk bewezen (omdat men hier blijkbaar heel traag mee is).

  3. Beste Marga,

    Ik begrijp dat je bezorgd bent over de gezondheidseffecten van windmolens. Echter, ik denk dat het belangrijk is om de feiten te blijven volgen en niet te vallen voor complottheorieën. Het RIVM heeft duidelijk gesteld dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor gezondheidsschade door windmolenlawaai. Dus laten we ons richten op de voordelen van windenergie voor ons klimaat en niet op ongegronde zorgen.

    Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat de mensen die vlakbij windmolens wonen, ook baat hebben bij de opwekking van duurzame energie. Laten we dus niet kleineren de inspanningen van deze mensen door te suggereren dat hun klachten verzonnen zijn. Laten we samenwerken om ons te richten op de voordelen van windenergie voor ons klimaat en onze toekomst.

  4. Anton,
    Het is duidelijk dat je de groene idiocratie aanhangt. Typisch een reactie van iemand die geen, of onvoldoende, ervaringen heeft met de dagelijkse ellende die deze winstturbines veroorzaken. Lekker makkelijk, je verstoppen achter dat nadelige gezondheidseffecten niet bewezen zijn en de voordelen van windenergie voor het klimaat en onze toekomst.
    Mocht je écht willen weten of wij omwonenden er zo naast zitten? Kom dan wonen binnen een straal van een paar honderd meter van één of meerdere turbines! Gegarandeerd dat jullie groen gehobby dan snel over is.
    Wie van jullie groen-georienteerden heeft uit idealisme (of beter winst) een dergelijk ziekmakend gedrocht in zijn achtertuin staan? Achter de ellebogen……

  5. De gezondheidsgevolgen zijn al lang geleden bewezen door meerdere onafhankelijke onderzoekers. De overheid wil het niet weten omdat ze dan nergens meer turbines zouden kunnen bouwen in ons overbevolkte land. Dat is de realiteit Anton.

    https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/geluidsoverlast-door-windmolens-dit-is-wat-zembla-erover-ontdekte

    Als voorbeeld een citaat uit bovenstaande link, vandaag gepubliceerd:

    Citaat:
    “Gevolgen voor gezondheid omwonenden:
    Wat is er bekend over de gezondheidsschade die overlast door windmolenlawaai kan veroorzaken? Een gezaghebbende wetenschapper in Nederland op dit gebied is Jan de Laat, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Eerder dit jaar trad hij op als expert in de Tweede Kamer, daar zei De Laat er het volgende over:

    “De gezondheidsklachten betreffen vooral slaapstoornissen, maar ook duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. “Vervolgens komen ook andere zaken aan de orde, zoals concentratieverlies, ten gevolge van die slaapstoornissen, maar ook hoge bloeddruk, hartslag, problemen, bronchitis, rusteloosheid, angst en soms ook depressie.” De Laat pleit voor een geluidslimiet van windmolens van maximaal 35 decibel. Dat is fors lager dan de huidige norm van 47 decibel.” Einde citaat.

  6. Bram, Je reactie doet me denken aan een klein kind dat zijn zin niet krijgt. In plaats van te luisteren naar andere meningen en argumenten, klaag je alleen maar over horizonvervuiling en gezondheidseffecten zonder te beseffen dat windenergie een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van onze uitstoot van broeikasgassen.

    Daarnaast is het duidelijk dat je helemaal niet geïnteresseerd bent in de gezondheid van andere mensen. Zo ben je blijkbaar niet bezorgd om de gezondheidsschade die kan worden veroorzaakt door andere activiteiten, zoals intensieve veehouderij. Ikzelf heb bijvoorbeeld meer last van de geur en de luchtverontreiniging van megastallen dan van de winstmolen naast mijn huis.

  7. Anton, ik ben helemaal niet bang voor de gezondheidseffecten van windmolens. Heb er zelf ook geen enkele last van. Maar ik hoor en lees dat de omwonenden dit wel heel erg hebben. Maar dat zijn dus blijkbaar complottheorieën. Dat vind ik nogal een harde uitspraak van je.

    Je schrijft laten we de inspanningen van deze mensen dus niet kleineren, maar dat doe je dus wel. En geef je dus geen antwoord op de vraag of deze klachten dan verzonnen zijn of dat deze mensen gewoon zeuren.

    En hoe zie je die samenwerking dan voor je? Hoe ga je deze mensen helpen? Geef eens een concreet antwoord in plaats van alleen van die promotiepraatjes.

  8. Beste Anton,

    Zelfs als Nederland vandaag nog zijn CO2-uitstoot tot 0% zou reduceren dan heeft dat geen enkel effect op het klimaat. De uitstoot van Nederland is daar op wereldniveau bekeken gewoon te klein voor. Dus zelfs als Nederland zijn klimaatdoelen haalt is dat louter en alleen van symbolische waarde.
    Afgezien daarvan is überhaupt onduidelijk wat de invloed van de door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot is op het klimaat want in tegenstelling tot wat velen geloven is daar geen wetenschappelijk bewijs voor en ook een consensus over. Sommige klimaatwetenschappers zijn zelfs van mening dat klimaat een chaotisch systeem is dat zich niet in computermodellen laat vatten en zelfs de IPCC-rapporten nuanceren de kans op klimaatrampen.

    Windenergie heeft wel degelijk een negatieve impact op het milieu. Je moet dan wel durven kijken naar de totale levenscyclus van een windturbine. Dus van de winning van grondstoffen voor magneten (vaak gedaan door kinderen) , de verspreiding van het giftige Bisfenol-A dat op de bladen zit tot en met het afbreken en verwerken van de bladen aan het einde van de levenscyclus (zo’n 25 jaar max.). Vergeet ook niet de vogels die door windturbines uit de lucht worden gemept. Dat wordt ook wereldwijd zwaar onderschat.

    Ook over de gezondsheidseffecten zijn inmiddels genoeg studies die aantonen dat windturbines wel degelijk een negatief effect op de gezondheid kunnen hebben. Denk je nou echt dat omwonenden wereldwijd hun klachten verzinnen?
    Er zijn inmiddels verschillende deskundigen die van mening zijn dat de geluidsnormen die gehanteert worden voor windturbines daar niet geschikt voor zijn.

    Windenergie is en blijft wiebelstroom want afhankelijk van of en hoe hard het waait. Waait het te hard dan moeten ze worden stilgezet. Je hebt dus altijd backup nodig van conventionele regelbare energiecentrales.

    Kort samengevat, kijk eens wat verder dan je neus lang is en ga zelf eens op zoek naar wetenschappelijke publicaties en geloof niet alles wat de mainstream media en linkse politieke partijen je vertellen.

  9. Misschien kunnen we Anton een paar daagjes vastbinden aan een van de molens, kan hij gelijk eens overdenken hoe hij de door hem ontworpen woningen beter had kunnen isoleren en praktischer indelen, wat een gedrochten zijn dood hem in onze mooie gemeente neergezet…je kunt wel voorstander van windmolens zijn maar dan zouden die op zijn minst aan de wettelijke normen moeten voldoen en ze horen zeker NIET in een woonomgeving. Op zee is de beste optie…denk hier maar eens serieus over na Anton…

  10. Franske, Ik ben het niet eens met de manier waarop je mij aanspreekt in je reactie. Ik ben voorstander van windenergie als duurzame bron van elektriciteit en het is niet nodig om zo grof te zijn tegen mij.

    Ik ben me bewust van de wettelijke normen voor windmolens en ik ben er zeker van dat de molens die ik heb ontworpen aan deze normen voldoen. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat windenergie een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van onze uitstoot van broeikasgassen en dat de plaatsing van winstmolens op agrarisch land prima mogelijk is. Het plaatsen van windmolens in woongebieden is niet nodig en zou zeker niet gewenst zijn.

    Ik verzoek je om in de toekomst beleefder te zijn in je reacties en mijn standpunten met respect te behandelen.

  11. Ik vind het nog steeds een raar dat over windmolenpark Ospeldijk iedereen moord en brand schreeuwt terwijl aan de andere zijde van Nederweert inmiddels windmolenpark , Roeventerpeel (± 3km uit elkaar) al een half jaar in bedrijf is. Hiervan heb ik tot op heden nog geen enkele klacht over gehoord of voorbij heb zien komen.
    Zowel uit Nederweert alsook uit Weert niet……

  12. Beste Anton vertel? over de molens die jij hebt ontworpen en dat zij voldoen aan de wettelijke normen?
    Je schrijft:
    “Ik ben me bewust van de wettelijke normen voor windmolens en ik ben er zeker van dat de molens die ik heb ontworpen aan deze normen voldoen.”
    Ik neem iedere inbreng serieus en doe dit met respect en interesse voor de verschillende standpunten.
    Met bovenstaande opmerking maak je me zeer geinteresseerd in jouw expertise in deze?
    En wat fijn dat jij ook vindt dat het plaatsen van windmolens in woongebieden niet nodig is en zeker niet gewenst.

  13. Beste Anton,
    je schrjft: “Het is absoluut noodzakelijk om meer windmolens in Nederweert te plaatsen om de klimaatdoelen te halen”.
    Die zin is manipulatatief omdat je er het woord Nederweert in gefrot hebt. Windmolens bouwen in bewoonde omgeving of natuurgebieden is een slechtere keuze dan windmolenparken op zee. Dat laatste is veel slimmer en leidt tot minder overlast.
    Nog los van het feit dat Nederweert geen klimaatdoelen heeft. net zo min als elk huishouden zijn eigen klimaatdoel zou hebben. Ik mis het denknivo in je opmerkingen.

  14. Anton,
    “Wie lacht niet wie de mens beziet”. Je reactie is erg komisch maar ook sneu. Tussen de regels door proef ik toch iets van ongefundeerd verweer. Het is GEEN feit dat de windindustrie ons klimaat zal redden. WEL de portemonnee van de initiatiefnemers en fabrikanten. Ook proef ik iets van winderige angst: dat we als omwonenden weleens te dichtbij zouden kunnen komen en jullie drogreden, namelijk winstgaring boven ideologie, zullen gaan blootleggen.
    Ik wens je een windstille kerst, want tja het blijft gokken hoe de wind zal gaan waaien.

  15. Voor wie echt geïnteresseerd is in wat wind turbines met de gezondheid doen, lees de rapporten op

    http://Www.windwiki.nl

    Daarin lees je snel en eenvoudig dat niet alleen laag frequent en infra geluid de mensen binnen 10x de tip hoogte van de wieken ziek maken. Genoemd het windturbine syndroom.

    Nee, je leest daar ook over de gif stoffen die de wind turbines gedurende hun levens duur verliezen in die zelfde omgeving. Bisfenol a bijvoorbeeld en SF6 gas.

    Schrik niet van wat je leest.
    Wind turbines schaden de mensen en dieren en hun omgeving ernstig en op meerdere manieren.

    De tijd is nu gekomen dat deze informatie u ook bereikt.

  16. Uiteindelijk komt bij Anton toch de aap uit de mouw met betrekking tot zijn voorliefde voor windmolens. Hij ontwerpt ze namelijk zelf en dan kun je ook niet meer objectief zijn.

  17. Geachte anton. ik woon zelf niet in het gebied maar ik heb er wel 1x langs de kant gestaan om veilig te bellen en ik kan u zeggen ik hoor ze behoorlijk goed. Ik kan dus goed begrijpen dat mensen hier last van hebben. het komt nu zelfs op de NPO 2 8-12-2022 op de tv dat het toch wel zeer speelt mensen verzinnen dit niet. Dat u dit al afwimpeld als complot zegt al heel veel over uw belevenis. als u dan ook nog aangeeft dat u ze ontwerpt dan denk ik gelijk aan de regel van vroeger : Wij van WC eend. U bent een partij die belangen heeft bij deze techniek daardoor bent u onbetrouwbaar geworden zeker omdat uw feiten reeds weerlegd zijn en door meerdere onderzoeksbureaus al bewezen is dat deze techniek voor mensen toch ook nadelig is. Wel goede reclame op de NPO voor Gemeente Nederweert en politiek hoe laat ik de burgers in de kou maar laat ik de paar mensen : de makers ontwerpers en investeerders 1 ding meegeven. Gefeliciteerd ben er trots op dat uw product zoveel mensen help.(uiteraard over een rug van een ander is het makkelijker feest te vieren)

  18. Beste bezorgde burger,

    Ik ben blij dat je zo bezorgd bent over onze klimaatdoelen, maar helaas ben je er niet helemaal in geslaagd om je punt duidelijk te maken. Om te beginnen heb je het woord “schrjft” verkeerd gespeld, dus ik vraag me af of je wel goed hebt gelezen wat ik heb geschreven. Verder lijkt het alsof je niet bekend bent met de beperkingen van windmolenparken op zee en de voordelen van windmolens in bewoonde omgevingen.

    Maar het belangrijkste punt dat je hebt gemist, is dat Nederweert wel degelijk klimaatdoelen heeft en dat het daarom noodzakelijk is om meer windmolens in onze gemeente te plaatsen. Het is jammer dat je niet verder hebt nagedacht over deze kwestie en dat je zo snel bent om mijn denknivo te bekritiseren. Misschien moet je eerst zelf wat meer nadenken voordat je zo’n belachelijke reactie plaatst.

  19. “Wegnemen van knelpunten en belemmeringen”! Zo zit dat dus! De minister (mevr. Kramer, PvdA) past de wetgeving aan om plaatsing van windmolens mogelijk te maken . Ondanks dat er voldoende rapporten waren die waarschuwden voor de gezondheidsrisico’s. Maar ja, die groene stroom moest er komen. En de gemeente Nederweert verschuilt zich fijn achter deze regelgeving en laat haar burgers gewoon stikken! Terwijl deze in een auto gaan slapen om toch hun broodnodige slaap te kunnen krijgen. De Politiek kijkt weg en slaapt lekker verder. Het is een grote schande!!

  20. Zojuist de uitzending van Zembla gezien over de overlast veroorzaakt door windturbines.
    1) Het wordt uit verschillende dossiers steeds duidelijker (ook bij gas uit Groningen) dat zgn. vakministers niet precies weten wat ze ondertekenen en varen op wat ambtenaren van het ministerie hen influisteren. Kritische rapporten gaan niet naar de Kamer want het betreft persoonlijke opvattingen. O ja, en dan later natuurlijk: “Ik heb hier geen actieve herinnering aan” of “Ik herken mij niet in het geschetste beeld”. Wanneer sturen we nu ambtenaren weg in plaats van ministers? Elke 3 db stijging van de geluidsdruk is een verdubbeling. Van 35 naar 47 db is 12 db meer en dus 16 maal zoveel geluidsdruk. Het is immers een logaritmische schaal. Tijdens het lijsttrekkersdebat in de Pinnenhof eerder dit jaar hoorde je sommige verantwoordelijken ook zeggen dat: “Die molens er met de huidige kennis niet waren gekomen”. Kijk het debat maar terug. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Is het windpark Ospeldijk dan ook het laatste binnen Nederweert? Dat lost voor de omwonenden van windpark Ospeldijk niets op, ook niet voor de 10% waardedaling van hun onroerend goed, als dat al verkoopbaar is, en ook niet voor evt. gezondheidsschade. Zo lang staan er in Nederland nog geen windturbines van deze hoogte en in deze aantallen. Dat roken, asbest en bijv. chroom-6 slecht zijn is ook aanvankelijk niet onderkend en in Frankrijk heeft men nu pas officieel erkend dat bestrijdingsmiddelen gebruikt in de wijnbouw tot Alzheimer bij wijnboeren kan leiden. Kraai dus niet te vroeg victorie dat windenergie geen gezondheidsschade kent. Word je voorzichtiger en stel je normen bij of ga je ongewijzigd volle vaart vooruit? Ook al is het oorlog in Oekraïne en willen we voor onze energievoorziening onafhankelijk worden van Rusland. Act wise, think trice. En compenseer de huidige gedupeerden ruimhartig.
    2) De afstand van bewoners ten opzichte van windturbines die nu genoemd werd is niet nieuw. Misschien wel voor Nederland maar niet voor Beieren in Duitsland. De zgn. 10H-norm geldt daar al bijna 9 jaar (!):
    10H-Regelung

    Die 10H-Regelung der bayerischen Bauordnung (Art. 82 BayBO) ist eine Mindestabstandregelung von Windenergieanlagen zu Siedlungen. Die Regelung ist seit dem 17. November 2014 in Kraft.

    Moet de conclusie niet luiden dat Nederland te dicht bevolkt is voor deze molens (200 meter en hoger) en dat we windenergie op zee moeten opwekken (ook niet zonder bijwerkingen) of moeten importeren?

  21. Ik denk dat kernenergie ons kan verlossen van windenergie.

  22. Beste Anton,
    hoewel ik niet uitsluit dat je na de uitzending van Zembla (over oa de tenenkrommende situatie van gezondheidsklachten door windmolens in Nederweert) flink wat minder ‘ wind’ gaat maken, het volgende op jouw toch wel opmerkelijk vinnige reactie.
    Nederweert heeft geen Klimaatdoel maar een Windmolenquotum. Er is slechts bepaald dat er een hoeveelheid molens moet komen, maar of dat een relatie heeft met een verbeterd klimaat als doelmin Nederweert??? Ga toch gauw. Dat het toch als klimaatdoel wordt geframet is hetzelfde foetelen met woorden en getallen als we gisteren op tv oud-minister Cramer hebben zien doen. En jou dus ook als zelfverklaard constructeur van die apparaten. Hopelijk heeft onze gemeenteraad gisteren ook naar de documentaire gekeken.

  23. Hallo allen, ik ben de belg die Stokershorst kocht om levensbedreigend zieke kinderen op te vangen en rust te geven. Dit kan onmogelijk nog nu. Het is dan ook een maatschappelijk Rustoord en hoe hard men ook blijft proberen te justificeren dat die windturbines er moeten staan; we weten allemaal diep vanbinnen dat het niet klopt. Anton vriend, je liegt tegen jezelf en veroorzaakt immense schade. Ook aan het milieu. Trouwens wie ben je? Welke belangen heb je? Je ontwerpt windmolens? Of industriele windturbines?
    Misschien kan jij me vertellen waarom niemand ingaat op mijn voorstel om onderzoek te doen in het klooster gebouw dat ik kocht naast stiltegebied en ideale plek om te gebruiken om te onderzoeken op deze afstand? RIVM doet dit niet, GGD ook niet… wie gaat het dan financieren? Jij? Als ontwerper om zeker te zijn dat uw werk goed is? Er zijn voldoende redenen om ze niet te plaatsen, ook over het kanaal en toch is dit gebeurd. Voor de overheid heb ik volgende boodschap…. het schandaal komt eraan en dan is de vraag of het een volgende editie wordt of dat we eibdelijk als mensen onder elkaar met respect kunnen omgaan waarbij gezondheid belangrijker is dan geld. Toch? Want geef toe… het belang is hoofdzakelijk geld… of is er een andere reden om 17 jaar draaiende teillende in betob gezette niet duurzamz palen in de grond gezet worden waardoor de electeiciteitsfactuue enkel maar stijgt en het weer zelfs beinvloed wordt?

    Mooie dag allen.

  24. Ik zou hier graag de reactie op de uitzending willen lezen van de lokale politieke partijen. Met name die van D66 en GL

  25. Ik heb een vraag aan alle leden van de coöperatie Zuidenwind.

    Wie wil er nou geld beuren ten koste van zijn medemens?

    Stel jezelf deze vraag voordat je ‘s avonds in bed stapt en ook aan de kersttafel straks.

    Voelt het goed?

  26. @frank,

    In de politiek kun je het toch niet voor iedereen goed doen…

    Personen die last hebben van windmolenpark Ospeldijk / Roeventerpeel zie ik alleen op dit forum.
    Mijn directe bekenden kring bevat veel mensen die tussen de 300 en 1000 meter van een windmolen vandaan wonen, daar zit welgeteld niemand bij die op welke manier dan ook last heeft van deze molens.

    Neemt niet weg dat ik het zeker erg vind voor de personen die het betreft, maar je het is wel begrijpelijk dat je een minder sterk punt hebt, als maar een paar mensen problemen met de huidige situatie.

  27. @Roy,

    Bij windturbines zijn er altijd mensen die er wel of niet last van hebben.
    Ik heb er zelf ook geen last van maar ik sympathiseer wel met de mensen die er wel last van hebben.
    Ik vind je commentaren dus zijn nogal suggestief.
    Probeer je nu te insinueren dat de klagers zich aanstellen of wat is eigenlijk het doel van je commentaren?

  28. Vandaag zijn er nav de ZEMBLA uitzending Kamervragen gesteld.

  29. Ho ho ho, begrijp ik nu goed dat er net zo goed mensen zijn die er geen last van hebben? Als ik deze site bekijk dan krijg ik een heel ander gevoel. Ik was altijd in de veronderstelling dat echt álle omwonenden tegen waren.
    Laten we dan nu zeggen dat het 50/50 is, de stille meerderheid meenemende (zal waarschijnlijk geen meerderheid zijn maar je snapt wat ik bedoel). Dan is er toch de politiek om te beslissen in deze? Dat hebben ze dan toch gedaan?

    Aan de tegenstanders het recht om te procederen tot het niet meer mogelijk is. Maar als daar niks uit blijkt dan is het wat het is en zal je ermee moeten dealen. Hoewel ik het uiteraard heel vervelend vind voor de mensen die er wel last van hebben en het zeker niet zal ontkennen.
    Ik sympathiseer met geen van alle partijen, maar kijk gewoon even feitelijk. Wat mij betreft zetten ze overal kerncentrales neer.

  30. @Harry,

    Je zou jezelf de principiële vraag kunnen stellen, mag in politiek en bestuur een meerderheid beslissen over de gezondheid van een minderheid? Mag de gezondheid van een minderheid worden opgeofferd omdat een meerderheid vindt dat ze een hoger doel nastreven?

  31. Roy,
    Zomaar een gedachtengang:
    Denk je zelf dat de omwonenden die klachten ervaren dit verzinnen omdat ze niets beters te doen hebben? Of dat ze om aandacht verlegen zijn? Dat ze voor de lol andere slaapplekken moeten zoeken? Niets van het bovenstaande wordt door de directe omwonenden om de verkeerde redenen gebruikt. Meermaals heb ik je reacties mogen lezen aangaande het topic Winstturbinepark Ospeldijk. Even zovaak zijn jullie sceptici uitgenodigd om de overlast van de turbines te komen ervaren, bijvoorbeeld op Stokershorst of anders. Niemand heeft dit tot nu toe aangedurfd. Misschien bang om ongelijk te krijgen en toe moeten geven aan de alsmaar groeiende “klachtenmap”.

    Voor onze klimaat-idealisten nog een kersttip: lees “Voorkom het windturbinesyndroom” DEI. Het verruimt je inzicht in de oorzaak en de ernst van gezondheidsklachten.

    Alle gedupeerde omwonenden wens ik bij deze een échte “Stille Nacht” toe.

  32. Beste Anton,

    In je eerste reactie geef je het volgende aan: “Hoewel sommige omwonenden zeggen dat ze last hebben van windmolenlawaai, is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit daadwerkelijk gezondheidsschade veroorzaakt. Het RIVM erkent dat er gezondheidsschade kan ontstaan, maar veel is nog onduidelijk.”
    Met andere woorden, het is niet bewezen dus laten we maar doorgaan waar we mee bezig zijn, in dit geval windmolens plaatsen. Eigenlijk zeg je dus dat de gezondheid van mensen ondergeschikt is aan het opwekken van (groene) energie. Dat is nogal een uitspraak. Volgens moet het zijn dat zolang niet bewezen is dat er gezondheidsschade kan ontstaan door windmolens of wat dan ook er niets gebouwd wordt.

  33. Precies Bart en tot die tijd handhaven en stil zetten die krengen en als je dat niet voor het geluid doet om de bewoners hun gezondheid te sparen, dan wel voor de 65 kilogram PFAS die per wiek verloren gaan boven de velden en het water.

  34. De wetenschap heeft bewezen dat sommige mensen meer gevoelig zijn voor bepaalde geluidstrillingen / frequenties, en dat wonen in de buurt van een windmolen direct of indirect hun gezondheid kan schaden terwijl anderen hier geen last van hebben.

    Het is natuurlijk ook superfrustrerend dat je woongenot aantoonbaar word aangetast door geluiden & trillingen terwijl het gros van je omgeving hier geen last van heeft.

    Deze energie transitie (Zon/ water/ windenergie) is in gang gezet om stoom met minder CO2 uitstoot op te wekken en voor iedereen betaalbaar te houden.
    Ik vrees wanneer men de Nederweertenaren de keus geeft windenergie tegen de huidige prijs of fossiele / alternatieve energie tegen een hogere prijs, dat de meerderheid hier een keus maakt welke voor de minderheid niet gunstig is.
    Zo steekt de mensheid nu eenmaal in elkaar, iedereen is bereid iets voor anderen te doen tot ze het zelf in de beurs gaan voelen.
    Hoe vervelend de situatie ook is, als je naar de huidige individuele samenleving kijkt, hoef je geen professor te zijn om te zien waar dit op uit gaat draaien.

  35. Roy giet er zijn eigen sausje overheen. Ik vraag me af waarom.

    Defender21; Voor 2023 komt antwoord op de verzoeken tot handhaving die bewoners vorig jaar deden.

  36. @Roy,
    Ik weet niet of je het weet maar zo’n 40% van onze energierekening bestaat uit energiebelasting en opslag duurzame energie. Dat is waar die windturbines, zonnepanelen en het aanpassen van het stroomnetwerk mee gesubsidieerd worden.
    Het is dus niet een keuze tussen goedkope wind- en zonne-energie of dure fossiele energie.
    Als we af zouden zien van subsidiëren van de energietransitie dan zou de energierekening voor ons allen goedkoper zijn.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie