Skip to content

College vraagt gemeenteraad om investeringskrediet van 7,8 miljoen voor nieuwbouw Pinnenhof

Redactie
30 november 2022 | 11:53

Advertentie

Gemeenschapshuis De Pinnenhof is in 1966 opgericht. Hier vinden zo’n 20 verenigingen en gebruikers met een sociaal maatschappelijk profiel, een thuis voor hun activiteiten. ”Het afgelopen 1,5 jaar heeft het stichtingsbestuur, samen met verenigingen gewerkt aan een visie, een organisatiestructuur en een wensenscenario voor de huisvesting”, legt wethouder Dieteren uit. “Nu is het tijd voor de volgende stap: een besluit van de raad op 20 december.

De Pinnenhof

In maart 2021 nam de gemeente de bestuurstaken van De Pinnenhof over en sloeg, samen met verenigingen en partners, de handen ineen voor de realisatie van een maatschappelijk en cultureel multifunctionele accommodatie (MFA).

Optimalisatie wensenscenario
De MFA ontstaat door het bibliotheekgebouw en het Pinnenhofgebouw samen te voegen. Wethouder Dieteren: “Gezien de huidige staat van het gebouw is gedeeltelijke nieuwbouw noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de ruimtelijke eisen en aan wet- en regelgeving. Alle wensen met betrekking tot het gebouw hebben geleid tot een wensenscenario dat in 2023 nog samen met verenigingen en partners wordt geoptimaliseerd. Wij vragen de raad om in te stemmen met de verbouw van de bibliotheek en nieuwbouw van De Pinnenhof en hiervoor een investeringskrediet van maximaal 7,8 miljoen euro beschikbaar te stellen.”

Meer dan een gemeenschapshuis
Met de doorontwikkeling naar een MFA wordt een duurzame locatie gerealiseerd voor verenigingen die een maatschappelijke en culturele meerwaarde bieden voor Nederweert. Daarnaast vestigen het Centrum voor Jeugd en Gezin, Algemeen Maatschappelijk Werk en PSW zich in De Pinnenhof en bevinden de maatschappelijke partners zich onder een dak. De Pinnenhof is bovenal een onderkomen waar mensen elkaar ontmoeten en plezier maken onder het genot van een kopje koffie.

Relatie met de andere gemeenschapshuizen
De Pinnenhof krijgt een bredere functie voor heel Nederweert. Wethouders Dieteren: ”Het is belangrijk dat iedere kern beschikt over een gemeenschapshuis dat klaar is voor de toekomst en bovenal passend bij de kern. In november spraken wij met de besturen van de gemeenschapshuizen in Leveroy, Ospel en Nederweert-Eind en hebben we de plannen van De Pinnenhof toegelicht. We spraken ook over de mogelijkheden van een gezamenlijke programmering en hebben de besturen van de gemeenschapshuizen uitgenodigd om hierover mee te denken.”

Nieuw stichtingsbestuur

Het huidige stichtingsbestuur, bestaande uit drie medewerkers van de gemeente, is tijdelijk van aard. “In het eerste kwartaal van 2023 starten we met de werving van geschikte kandidaten uit de verenigingen en daarbuiten zodat we 1 april 2023 zicht hebben op een nieuw stichtingsbestuur.” Het motto voor dit gehele ontwikkeltraject is “voor en door gebruikers”. ”Het is dan ook logisch dat nieuwe bestuursleden het stokje overnemen en niet de gemeente aan het roer blijft staan”, aldus wethouder Dieteren.

Advertentie

8 Reacties

  1. Hoezo: afbreken van de Pinnenhof?????? Niks daarvan. Dat gebouw heeft een rijke historie van een halve eeuw en is cultureel erfgoed van de gemeente. Ik stel dus voor dat de betreffende wethouder Tenkate voor dit pand een voorlopige monumentenstatus gaat regelen, zoals hij een paar weken geleden ook heeft gedaan voor een pand in de Kerkstraat. Anders zou ik dat meten met twee maten vinden van dit bestuur.
    De Pinnenhof moderniseren: dat is natuurlijk akkoord, maar van de vorm en uitstraling blijf je beter af.
    Nog even los van de schrikbarende hoeveelheid geld die dit blijkbaar moet kosten. Maal anderhalf, denk ik dan alvast vooruit…..

  2. In een tijd waar we steeds meer spreken over hergebruik van materialen gaan we iets afbreken en weggooien.
    Een goede grondige renovatie zou beslist ook kunnen met een opwaardering van de isolatie eisen van nu.
    Dit kan dan met veel geringer kosten lijkt me. Het is iets anders omdenken.
    Sloop wat nodig en laat staan wat kan.

  3. @Bezorgde Burger,

    Heeft u de Pinnenhof wel eens gezien? Een rijke historie van een halve eeuw is niets. Het gebouw is lelijk en niet van deze tijd. Dat we sommige gebouwen willen bewaren voor de toekomst is goed, maar om overal maar een sticker ‘erfgoed’ of ‘monument’ op te plakken is waanzin. Dat legt iedere vooruitgang plat.

    Slopen dat hok. Iemand anders stelde voor de functie van de Pinnenhof te verplaatsen naar het leegstaande Rabo-pand. Dat klinkt tenminste al een alternatief.

  4. @bezorgdeburger

    Je bent kennelijk niet helemaal goed ingelezen. Dit pand is alles behalve momentaal waardig. Betonrot in de fundering wat ik ook heb gehoord. Dit pand is afgeschreven en niet de moeite waard om te reden, los van jouw sentimentele waarde. Verantwoordelijk wethouder is in dit geval ook niet dhr. Ten Cate maar mevr. Dieteren.

    Plat ermee en kijken naar de toekomst!
    Een mooi toekomstbestendig dorpshuis voor Nederweert!

  5. Bezorgde burger, zo gaat het in Nederweert.Snap niet met het hele klimaat gebeuren ,en de overlast met bouwen daar dat ze zo iets goed gaan keuren. Waarom eens geen echte kern maken in Nederweert , in plaats van plukje hier, en een plukje daar. Las net dat iemand schreef over de Rabo bank. Dat zou een perfecte locatie zijn. Bij het gemeente huis , winkels , horeca bedrijven…dan maak daar een multicultureel centrum van. Dat ze dat geld dan in een nog vrij jong gebouw stoppen. Verbouwen tot mooi cultureel centrum maken dan heb je nog eens wat als burger , van de markt lekker koffie drinken in een horeca bedrijf, Carnaval vanuit gemeentehuis , naar multicultureel centrum. Vierdaagse genoeg plaats voor de inhuldiging. Etc. Ect. Weet niet wie die inwoners zijn met wie ze overleg hebben gehad. Maar verder dan hun neus zullen ze niet gekeken hebben. Weet niet wat het probleem is, zo opgelost….koop dat pand verbouw het en klaar is Kees.

  6. En de vraag is ook. Hoe wordt het gebouwd?
    wordt het zo,n bouwpakket zoals ze tegenwoordig
    bouwen of wordt het degelijk gebouwd zoals ze
    vroeger deden? Dit is een degenlijk gebouwd pand
    tegenwoordig is het allemaal constructie er komen
    nog geen stenen meer aan te pas. een flinke wind hoos
    en het pand ligt voor de vlakte. Laat het dit pand staan en
    moderniseer het, scheelt ook in de kosten. De pinnenhof
    heeft een gevoelswaarde voor de oude generatie.
    De ruw bouw ofwel de gemetselde muren zijn degenlijk
    het dak is nog in goeie staat. Verbouw het binnen op een duurzame
    manier maar laat de ruwbouw staan. Er zitten weer ambtenaren aan het roer die geen waarde hechten aan historishe panden.

  7. Het pand van de rabo bank is ook een goede optie.
    Maar de pinnenhof heeft een waarde voor
    de oude generatie.

  8. Plat gooien als het klopt als er beton rot in is geconstateerd. Herbouwen en dan geen multifunctioneel gebouw van maken,maar weer een ouderwets bejaardentehuis, waar mensen ‘s avonds samen kunnen zijn in hun vertrouwde omgeving.Waar ze overdag een kaartje kunnen leggen,enz enz. Zich veilig voelen en niet eenzaam. Van de Rabobank inderdaad een multifunctioneel gebouw van maken. Alles wat oud is maar verduurzamen, denk op lange termijn dat nieuwbouw goedkoper is als nu dweilen met de kraan open. Sporthal de Bengele ook zo’n project wat ieder jaar alleen maar meer en meer geld kost.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Winnaar van de Beaujean Awards 2024 komt uit Nederweert-Eind
Frank en Yvonne Janssen uit Nederweert-Eind
20 september 2024 | 13:00
Screenshot
Ervaar je klachten aan voeten?
20 september 2024 | 12:00
marly_brands
Profiteer van de kortingsactie
20 september 2024 | 11:00
Dit zijn de Bedrijfswagen Dagen bij Van Mossel Ford
Benieuwd wanneer deze dagen zijn?
20 september 2024 | 10:00

Advertentie