Skip to content

Ingezonden brief | Storing en helaas geen verstoring…

Redactie
24 november 2022 | 18:15

Advertentie

Ingezonden brief

Want verstoorbaarheid, in de fijnste zin van het woord, zou een goed bestuurder sieren. Niet dus… Het lot van het intrekkingsverzoek is feitelijk al bezegeld als je als inspreker komt.

Want het kan natuurlijk niet, dat een gemeenteraadslid, al zou deze nog zo welwillend en bereid zijn, in enkele momenten en ook nog tijdens een volle vergaderagenda, bij de stemming een ter zake kundig en doordacht antwoord geeft. Kortom: hier valt ook iets uit te leren, want wat is de functie van het inspreken? Het beste voorbeeld is wellicht dat enkele raadsleden evenals insprekers beweren het juridisch gelijk aan hun zijde te hebben. Al durf ik te beweren dat onze onderbouwing actueler en vollediger is.

Het is ook schrijnend om “onderbouwingen” van de in-stemmers met het collegevoorstel te beluisteren zoals: “Ook wij vragen ons af of dit windpark wel op de beste locatie van Nederweert is geplaatst..“, en we vervolgens geadviseerd worden lid te worden van Zuidenwind want dan hebben we wel een stem. Hoezo dan? …het merendeel van de leden van Zuidenwind is niet lokaal, laat staan windpark-omwonende. En het zou me benieuwen hoe er wordt gestemd in de algemene ledenvergadering, indien ik als lid voorstel, gezien de megawinsten, de turbines ‘s nachts stop te zetten.

We konden ook aankloppen bij het omgevingsfonds. Waarvoor? Struwelen en juwelen? Dan werd nog de optie gegeven om te verhuizen, hoewel even later voorondersteld werd dat de gemeente ons daar echt niet bij gaat helpen… Gelukkig is wel hardop gezegd dat een ongestoorde nachtrust een basisvoorwaarde is voor een goede gezondheid (hoeven we dat niet meer steeds te bewijzen toch?). Kwalijker is dat een raadslid roept: “Als je deze vergunning nu gaat intrekken zou dat kunnen betekenen dat op een heleboel andere terreinen ook dat verzoek gaat komen…” Ai…Hierin herken ik onderdelen van de onderwijsvisie begin vorige eeuw…

Hartverwarmend was wel de inspanning van een aantal CDA gemeenteraadsleden, die vervolg hebben gegeven aan de zorgen die ze ook geuit hebben ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen. Zich wel verdiept hebben in t dossier, de onderbouwing, de juridische status en ook ten lande te rade gegaan zijn. En bovenal: zich ten dienste stelden vd belangen van de burger. Dit werd niet opgepikt door collega’s uit de coalitie helaas… in plaats van dialoog werden wedervragen afgevuurd. Onderlinge dialoog in de gemeenteraad moet denk ik op de agenda van komende (bij)scholingsdagen.

Voor degenen die niet de gelegenheid hebben de raadsvergadering met de insprekers terug te luisteren is gelegenheid een mail te sturen naar stichtingbll20@gmail.com In duidelijke taal krijgt U dan de uitleg waarom de verleende vergunning windpark Ospeldijk WEL HERROEPLIJK is. Waarmee duidelijk gemaakt wordt waarom wij vinden dat hier in Nederweert de regels worden omzeild. En wat we vinden van de summiere, niet onderbouwde dan wel onjuiste antwoorden op de 103 pagina´s geschreven zienswijzen van gedupeerde omwonenden. Ook krijgt U dan de tekst met onder andere de oproep die gedaan is aan de burgemeester om een integriteitsronde te maken. Dit is nog niet gebeurd maar wat is niet kan nog komen toch?

Tot slot
We zijn na ons eerste verzoek tot intrekking van de ten onrechte (en zonder onze mogelijkheid tot inspraak) verleende vergunning voor windpark Ospeldijk, inmiddels 2 jaar verder. Ondanks de vele klachten over ziekmakende verstoring van de avond- en nachtrust. Ondanks meerdere handhavings- en inmiddels meerdere intrekkingsverzoeken. Ondanks uitgebreide pogingen van ons om bestuurders te informeren over de impact van windturbines op onze omgeving en onze gezondheid, en uiteindelijk zelfs verzoeken van een aantal omwonenden om slaapplekken voor hen te regelen.

Er wordt geen gehoor gegeven…
Onvoorstelbaar.
Onverstoorbaar…

Namens omwonenden windpark Ospeldijk

Francy Boes

Advertentie

23 Reacties

  1. Waarschijnlijker is dat de storing bewust is veroorzaakt, wie controleert hier of er verklaringen door sprekers zijn weggelaten in de later beschikbaar gestelde mogelijkheid de.vergadering te beluisteren…zeer verdacht vind ik..

  2. Er werd ook gezegd, dat er dan maar bomen geplaatst moesten worden om het geluid tegen te houden. Laat me niet lachen. Dat moeten dan wel snelgroeiende bomen worden van dik 200 meter hoog!! En ook ik kreeg het idee dat de meeste raadsleden niet eens weten waarvoor ze stemmen. Ik geef toe het is een complexe materie. Bovendien Sf6 gas in windturbines ( zwaarste broeikasgas), 650 liter olie per turbine per jaar. 60 kg chemisch afval per rotorblad, waaronder het gevaarlijke pfas), de hoeveelheid beton, schaarse mineralen die onder zeer slechte omstandigheden worden gewonnen voor de iwt, ja wat zijn die turbines toch groen. En wat hebben ze het toch goed met de burgers voor. Stel ze maar bloot aan schadelijk laagfrequent geluid. Een voordeel het reikt tot 11 km, dus deze keer niet alleen pech voor de directe omwonenden. Er werd gezegd isoleren. Nou tegen laagfrequent geluid kan je niet isoleren. 17 meter dikke muren heb je daar voor nodig. Zorg voor een veilige en gezonde leefomgeving staat in het communicatieplan van de gemeente, maar dat is net als het communicatie- en participatieplan van de initiatiefnemers een mooi verhaal op papier. De uitvoering ervan is wat minder zorgvuldig verlopen.

  3. Wel vreemd dat het cda nu ineens kritisch is, terwijl ze zelf de vergunning voor deze windmolens hebben afgegeven

  4. Mooi geschreven Francy Boes.
    Ik kan me voor een groot deel vinden in wat je schrijft want het voelde alsof de beslissing al genomen was voordat de avond begon. Waarom reageerde er bijna niemand op de belangrijke teksten van de insprekers?
    Er werden punten benoemd die elk democratisch denkend mens wakker hadden moeten schudden.
    Hoe is dit mogelijk?

  5. Publicatie RIVM 16-6-2021:Wanneer geluid te hard is of langdurig op ons inwerkt kan dat invloed hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Geluid kan leiden tot hinder, slaapverstoring, verstoring van de dagelijkse activiteiten en stress. Deze effecten kunnen op hun beurt weer aanleiding geven tot een hogere bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen wordt verhoogd. Geluid kan echter ook direct resulteren in fysiologische reacties zoals een verhoogde bloeddruk. Ook kan geluid een negatieve invloed hebben op de leerprestaties van kinderen.

    Website Gemeente Nederweert:
    Welke ambitie hebben we?
    We willen een bijdrage leveren aan een positieve gezondheidsbeleving van inwoners door het bevorderen van een gezonde, groene leefomgeving.

    Als ik het verhaal lees over de windmolens maken ze deze ambitie niet waar en zijn het loze woorden. Het gaat blijkbaar niet om de gezondheid van de bewoners. Vraag met af wat de prioriteit van de Gemeente is bij dit project. Het is wachten op gezondheidsclaims.

  6. De eerste omwonenden zijn al door overlast van de turbines vertrokken.

  7. Worden er nog stappen gezet richting een rechtzaak?

  8. Ook hier mis je weer de toegevoegde waarde van het boegbeeld van de gemeente. Ook met boven de partijen te staan kun je je compassievol en begripvol tonen naar burgers die in de knel zitten van gezondheid, regeltjes en frustratie want daar is dit dossier vol van. Niets van dat al.
    Voor een voorzitter die volgen wikipedia lid is van een praatclub over “verbindende leiderschap” is het dan misschien toch eens tijd om een keer onder de stoeptegel vandaan te komen.

  9. Huh? Raadsleden die zeggen dat het juridisch allemaal goed zit? Alleen maar omdat het college dat zegt en onze gekozen volksvertegenwoordigers daar geen kritische vragen over durven te zeggen. Durven die raadsleden echt de consequenties van hun uitspraak te accepteren als later blijkt dat het misschien toch een beetje anders in mekaar zit? Of roepen ze dan in koor ‘wij zijn natuurlijk geen juristen’?
    Raadsleden: schoenmaker blijf bij je leest.

  10. Sommige raadsleden flirten met Zuidenwind.

  11. Het boegbeeld van onze gemeente? Die is er alleen voor de rituelen. Op een mening hebben we haar nog niet kunnen betrappen. Laat staan dat ze zich inzet om de burgers te verbinden in deze kwestie. Dit spel is niet zuiver gespeeld ; de toekomst zal dat uitwijzen.

  12. Wanneer staat de herbenoeming van het boegbeeld op de kalender?

  13. Ik vraag me af hoe de gemeente secretaris erin steekt.

  14. Wel raar dat het CDA haar eigen wethouder niet heeft kunnen weerhouden van het aan de kant schuiven van het gerechtvaardigde verzoek om de vergunning in te trekken.

  15. @bedachtzame
    Dat is niet zo vreemd maar komt omdat de CDA-fractie het geluid van de kiezers volgt, en de wethouder aan de teugel van de burgemeester loopt.

  16. Maar niet lang meer H van Veldeke want te veel teugel-druk geeft weerstand en gaat ten koste van de verbinding.
    Oogkleppen helpen daar niet tegen.

  17. Na beluisteren van de geluidsopnames van de raadsvergadering kan ik alleen maar zeggen dat ik mij volledig schaar achter de ingezonden brief van Francy Boes.
    Het is inderdaad onvoorstelbaar.
    Het enige dat ik nog heb toe te voegen aan de brief van Francy en de commentaren is dat mijn vertrouwen in de overheid weer iets verder is gedaald.

  18. Het is een betrokken ingezonden brief van Nancy Boes.
    Echter de gemeente zal niet gauw toegeven dat er fouten zijn gemaakt. Dat is een geven! De windmolens zijn niet de enige activiteit waar bij de burgers van Nederweert gezondheidsschade op lopen. Al de verhalen ook nu weer door de bewoners die te maken hebben met de overlast van de windmolens en gezondheidsschade oplopen, is aan dovemans oren gericht. Zolang je gezondheidsschade moet bewijzen. kijkt men weg. Het uit treuzelen van het CDA helpt echt niet!
    Voor de bewoners is het zaak om zo spoedig mogelijk een klachten procedure op te starten. Dit kan ook weer een pijnlijke gang van zaken zijn met veel tegenwerking van de gemeente.

    Om vat te krijgen hoe een en ander loop als er plannen gemaakt worden, moet je kennis hebben van het informele circuit. Waar de eerste plannen worden gesmeed, door wie, welke belangen spelen er etc. Alles wat informeel besproken wordt, wordt niet vastgelegd. Dus moeilijk te achter halen!

    Er is weer een nieuw project op stapel, De Staat.
    Hier wil men woningbouw plegen. Echter de toekomstige bewoners krijgen zeker te maken met geluidsoverlast en luchtvervuiling van de N266 en N275. Hier hoort men de raadsleden niet over. Wel dat er informele contacten zijn geweest en dat de wethouder moet opschieten. De gevolgen voor de gezondheid, daar krijgen we ter zijner tijd een mooi verhaal bij.
    Op deze informele contracten krijg je geen grip, zolang geld en eigen belang een belangrijk rol speelt.

  19. Ik reageer normaal nooit hier op deze site maar kan me niet inhouden. De dossiers met een luchtje stapelen zich inderdaad op. Het sterkst riekende luchtje zit wel in het recente voorstel van burgemeester en wethouders om de stanknormen in het buitengebied van Nederweert te versoepelen. Tegen de trend van de nationale wetgeving in en ook nog eens in een van de sterkst door emissies vervuilde gemeente van Nederland: ons Nederweert! En de raad, hoewel lichtjes verdeeld, ging er zonder veel tegengas mee akkoord. De kinderen van deze gemeentebestuurders zullen later zich afvragen welke verstandsverbijstering hun ouders in 2022 hebben gehad. Maar zolang hoeven we niet te wachten want veel burgers vragen zich het nu al af waarom het college geen zorgplicht heeft voor hun burgers.Zie stikstof. Zie fijnstof. Zie geluid. Zie verkeer. Zie windmolens.

  20. Hoor en zie ook niks meer over de plannen van het nieuwe crematorium. Zou dat ook al beslist zijn ? Slapende honden niet wakker maken. Of is het een kat en muis spel ? Of blinde koe ? Ze beslissen over de hoofden van de burgers. Stop met spelletjes spelen, jullie burgers zijn niet dom. Neem ze eens serieus , en neem eens beslissingen die de burgers

  21. Hoe langer hoe meer maak ik me zorgen over ons gemeentebestuur. Ik zie een gemeenteraad die niet doorpakt omdat ze zich geremd voelen door hun verleden of hun soms onzichtbare belangen. En ik zie een college dat zich keer op keer verschuilt achter regels en procedures en zich als het ware verstopt voor de burgers. Is het onvermogen? Is het “conflict of interests”? Is het angst?
    Dit is in meerdere dossiers het geval. Alle lof voor de mensen die dit hier bespreekbaar maken. Hopelijk leest de gemeente dit ook en durft zij uit het schuttersputje te komen. Dat al best diep is.

  22. Beste horenzienenzwijgen
    dat plan van het crematorium is al enige tijd geleden door de raad goedgekeurd. Inclusief door het CDA. Dat een prominent CDA-raadslid daar belanghebbende is staat helemaal los van de besluitvorming.

  23. Bewoners worden gefopt en zijn afhankelijk van de strategie van de gemeente en de wind handelaren.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie