Skip to content

Grote tentoonstelling ‘Stramproy, Namen en Bijnamen 1954’

Redactie
22 november 2022 | 13:00

Advertentie

Gezin Stevens-Verdonck; voor vlnr: moeder Drika, Sjef en vader Tiess; achter vlnr: Leen, Thieu. Nel, Harie en Miet

In de succesvolle reeks Namen en Bijnamen verschenen de afgelopen jaren maar liefst vijf boeken; Biest, Swartbroek, Moesel, Keent en Altweert. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw zijn Boshoven, Hushoven, Vrakker, Laar en Altweerterheide al verschenen.

Stramproy

Een dorp dat niet kan achterblijven in de reeks boeken ‘Namen en Bijnamen’ is Stramproy, thans veruit het grootste dorp van Weert. Stramproy was in 1954 nog een zelfstandige gemeente. Het is op 1 januari 2023, bijna 25 jaar geleden, dat de gemeente Stramproy werd opgeheven en Stramproy onderdeel werd van de gemeente Weert.

Ad Maes en Bèr Geelen zijn de afgelopen jaren drukdoende geweest om foto’s te verzamelen van de woningen/boerderijen en de 350 families die er eind 1954 woonden. Een hele klus, maar het is gelukt. Tijd voor een overzichtstentoonstelling. Uitgangspunt voor de opzet van de tentoonstelling zijn de huisadressen uit 1954. Op dat moment werden alle huizen voorzien van een echte straatnaam in plaats van een enkel huisnummer en de wijknaam.

Ongetwijfeld zullen de “Royer mensen” een groot deel van de personen die te zien zijn herkennen. Maar ook voor iedereen uit de andere wijken van Weert en zelfs voor hen die niet van Weert of Stramproy afkomstig zijn en er nu wonen wordt een interessante tentoonstelling. Begin 2023 zal dan het boek verschijnen. Tijdens de tentoonstelling kan men een boek bestellen d.m.v. daar aanwezige folders.

Op zaterdag 26 en zondag 27 november tussen 10.00 en 18.00 uur zal in gemeenschapscentrum “de Zaal”, Mariastraat 1, 6039 AW Stramproy, de grote overzichtstentoonstelling te zien zijn. Entree is gratis.

Dit organisatie van de tentoonstelling en uitgave van het boek is in handen van de ‘Stichting Cultuurhistorische publicaties voor de regio Weert’, in samenwerking met ‘Stichting de Aldenborgh Weert’.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie