Skip to content

Extra groen in gemeente Nederweert

Redactie
17 november 2022 | 17:07

Advertentie

Bomen en groen hebben een belangrijke functie. Goed onderhoud is daarom belangrijk. Binnen onze gemeente worden er de komende tijd 54 zieke of afgestorven bomen gerooid. Tegelijkertijd wordt er nieuw groen in onze gemeente toegevoegd.

Groen

Nieuwe aanplant
Dit najaar worden 72 nieuwe bomen gepland. Daarnaast werken we aan het vergroten van het bosgebied in Nederweert-Eind. Volgend jaar planten we 2,2 hectare nieuw bos ter hoogte van natuurgebied Sarsven en de Banen.

Wanneer bomen rooien
Bomen worden alleen gekapt nadat ze geïnspecteerd zijn en als daaruit blijkt dat de boom ziek is of aan het einde van de levensverwachting. Bomen die acuut gevaar leveren voor de omgeving worden direct gekapt of op stam gezet. Dat laatste betekent dat alle takken worden verwijderd en de stam blijft staan.

Bijdrage aan biodiversiteit
Stammen die geen gevaar vormen voor de omgeving blijven op die manier behouden. Het op stam zetten van bomen doet de gemeente, zodat de dode boom nog een bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit. Daar hebben bijvoorbeeld vogels en insecten voordeel van.

Planten nieuwe bomen
De 72 bomen die in het najaar worden gepland, zijn qua soort zeer divers van aard. Dit varieert van eikenbomen tot ‘mammoet’ bomen en alles er tussen in. Bij het maken van de keuzes wordt onder andere rekening gehouden met biodiversiteit en klimaatveranderingen voor een veerkrachtig en gezond bomenbestand.

Natuurontwikkeling
In het najaar van 2023 gaat de gemeente, samen met stichting Het Limburgs Landschap, het bosgebied in Nederweert-Eind vergroten. Ten hoogte van het Sarsven en de Banen planten ze samen 2,2 hectare nieuw bos aan.

Download
Lijst Aanplant bomen 2022
Rooilijst bomen najaar 2022

Advertentie

1 Reactie

  1. Dit is een goed initiatief ter compensatie voor de veranderingen die ons buitengebied teisteren. Vergroening en stilte voor de fauna, de laatste bewoners en voor het toenemend aantal arbeidsmigranten.
    Een oase.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie