Skip to content

Veel aandacht voor beperken woonlasten tijdens Begrotingsbehandeling 2023

Redactie
13 november 2022 | 21:23

Advertentie

Begroten is vooruitkijken. Hoe gaat 2023 er voor onze inwoners uitzien? De oplopende prijzen door de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie hebben laten zien hoe kwetsbaar onze welvaart is. Niet alleen voor de armsten in onze samenleving, maar ook voor de brede middenlaag. JAN heeft tijdens de behandeling van de begroting 2023 enkele voorstellen gedaan die bijdragen aan het beheersen en zo laag mogelijk houden van de woonlasten van inwoners.

Politieke partij JAN Nederweert

Ingroeimodel voor afvalstoffenheffing
Eén van deze voorstellen ging over de afvalstoffenheffing. JAN wil namelijk voorkomen dat de kosten van het nieuwe afval inzamelingssysteem al meteen volledig worden doorberekend aan onze inwoners. In een motie gaven we het College van B&W opdracht om de stijging van de tarieven voor de afvalstoffenheffing duidelijk in kaart te brengen en om een ingroeimodel te hanteren voor de, naar verwachting hogere kosten. Dat wil zeggen dat de kostenstijging wordt verdeeld worden over een langere periode. Deze motie werd door de raad aangenomen. In december stelt de gemeenteraad de tarieven vast. Door ons voorstel heeft de raad bij die besluitvorming een goed beeld van de totale kosten voor de inwoners van Nederweert en kan er meteen een besluit worden genomen over een ingroeimodel vanaf 2023.

Ook heeft JAN de motie van de VVD Nederweert mee ingediend waarbij de opbrengsten van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) in 2023 eenmalig verlaagd worden.

Maatwerkafspraken met Voedselbank en stichting Leergeld
JAN steunt het voornemen van het college om meerjarige maatwerkafspraken te maken met Stichting Voedselbank Weert en Stichting Leergeld. Ook al lijkt er voor de korte termijn nog geen extra geld voor deze voorzieningen nodig, het college gaat toch met de organisaties in gesprek over afspraken voor de langere termijn. Door niet op voorhand een bedrag beschikbaar te stellen wil het college ruimte houden voor het goede gesprek met deze voorzieningen. Het college zal de gemeenteraad informeren over de financiële consequenties. 

Cultuur
JAN heeft aandacht gevraagd voor nieuwe initiatieven op het terrein van cultuur voor de jeugd. We zijn blij dat het college in 2023 aan de slag gaat met een lokaal cultuurbeleid en een cultuurweek gaat organiseren. Daarbij zal extra aandacht zijn voor initiatieven van en voor jongeren.

Deel je mening!
Denk je na het lezen van dit stuk ‘daar heb ik ook een mening over en die wil ik graag met JAN delen’? Twijfel dan niet om contact te leggen met de fractie-Jan. Dit kun je doen door een mail te sturen naar info@jan-nederweert.nl of via een privé-bericht op de Facebook-pagina.

Wil jij ook – net als JAN – het verschil maken in onze mooie gemeente? We zoeken nog vrijwilligers die onze organisatie kunnen ondersteunen. Bij interesse, stuur dan een mail naar bovengenoemd e-mailadres.

Advertentie

1 Reactie

  1. Het nieuwe afval inzamelingssysteem is duurder? Ophalen van de PMD zakken zou gratis zijn en (in de loop van volgend jaar) wil men de inzameling van GFT tweekelijks ipv eenwekelijks maken. Dus hoezo moeten we door dit nieuwe systeem meer gaan betalen?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00
Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39

Advertentie