Nederweert Anders stemt dus niet in met de door de coalitie gemaakte begroting voor 2023.
Fractie Nederweert Anders
Tegen het eind van het jaar presenteert het College van Burgemeester en Wethouders altijd de gemeentebegroting voor het nieuwe jaar. Zo werd op 8 november de begroting voor 2023 gepresenteerd aan de gemeenteraad. Gedurende zes uur werd daarover gesproken, waarna Nederweert Anders niets anders kon doen dan de hele begroting afwijzen. Hetzelfde gold overigens ook voor Groen Links.
Bij de aanvang van de vergadering gaf Nederweert Anders al aan dat de hoogste problemen van dit moment: De klimaatcrisis en de energiecrisis – waar juist op lokaal niveau heel veel te verhelpen is – de lokale geurproblematiek en het armoedebeleid, niet tot de hoogste prioriteiten van de gemeente behoren. Er wordt vooral gefocust op nieuwe bedrijventerreinen, verkeersontwikkeling en op het ervoor zorgen dat de overvolle, gemeentelijke financiële reserves nog verder gaan oplopen.
Nederweert is al jaren te bestempelen als een zeer rijke gemeente. In de voorgelegde begroting worden totaal geen initiatieven getoond om met een deel van dit geld in te spelen op huidige financiële problemen van haar inwoners. Zelfs niet met een klein deel van dit gigantische overschot. Diverse pogingen van Nederweert Anders en de oppositie-partners om concrete afspraken te maken richting Stichting Leergeld en de lokale Voedselbank werden niet overgenomen. Aan de andere kant werd een oproep van de coalitiepartijen om voor alle gebouwen, dus niet alleen woningen maar ook bedrijfsgebouwen, een algemene korting van € 30,- te geven in hun WOZ-aanslagen, wél aangenomen. (Een beetje vergelijkbaar met de 2 x € 190,- van het Rijk aan iedere Nederlander vanwege de energielasten, ook voor wie het niet nodig heeft.)
Daarbij hield Jan van Nierop een bevlogen pleidooi om een kwartiermaker t.a.v. Nationaal Park Nieuwe Stijl te benoemen die de twee jaar geleden ingezette vernieuwing en groei van ons Nationaal Park De Groote Peel kan bewaken (We zijn immers als Nederweerter gemeente hiervoor verantwoordelijk). Wij zouden het namelijk betreuren als we ons NP de Grote Peel kwijt zouden raken als zijnde ‘Nationaal Park’ en die kans is niet ondenkbaar omdat een “Nationaal Park” een bepaalde omvang moet hebben (en dat zou in het geding kunnen komen). Dat zou, zeker t.a.v. toerisme, een slechte zaak zijn. Ook dít voorstel werd afgewezen.
Toen naast veel drukte over kleine zaken zoals een reeds bestaand speelveldje, hondenbelasting en stoken van de open haard ook nog eens werd gezegd: “groen is prima, maar té groen, dat moet je niet willen” was er het moment dat Nederweert Anders alleen nog maar kon besluiten tegen de hele begroting te stemmen. ‘Begroten is vooruitzien´ We hebben het meerdere keren horen zeggen. Maar als dit dan betekent; ‘Begroten is vooruitzien en daarna wegkijken..’ Jammer voor de inwoners van Nederweert en spijtig met betrekking tot de grote problemen waar we nu voor staan en die bij uitstel helaas alleen nog harder aan zullen komen. Het is maar dat u het weet.
Nederweert Anders,
Jan van Nierop, Els Vaes-Jacobs
info@nederweert-anders.nl
Vanne Dieëk. zegt
Als je schrijft over de ‘Groote Peel’ (grote Peel is niet correct) schrijf het dan goed. Dan doe je tenminste nog alsof je het belangrijk vindt. Dankjewel.
m linders van gog zegt
Eh…. Nederweert Anders en gemeenschapsgeld…..? Even denken. Was het niet een zekere wethouder van Nederweert Anders die niet lang geleden meer dan een ton gemeenschapsgeld stak in “het bewaren en zichtbaar maken” van de aspergestelling uit de oorlog hier op Hulsen?. En die dat monument vervolgens liet slopen en de resten onder de bituum stoppen? Hebben de ondertekenaars van dit artikel zo’n slecht geheugen? Hoog van de toren geblaas, met dat verhaal over gemeenschapsgeld.