Skip to content

Beklim jij de Lambertustoren op zondag 11 september?

Redactie
6 september 2022 | 17:30

Advertentie

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 en zondag 11 september openen duizenden monumenten in Nederland gratis hun deuren voor publiek. Ook de monumentale Lambertustoren in Nederweert is te bezoeken. Je kunt een kijkje komen nemen op zondag 11 september tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

Lambertustoren

Duurzame restauratie
In 2020 vond een grote renovatie plaats van de toren. ‘De Wachter van de Peel’ stond toen lange tijd in de steigers. Tijdens de renovatie is onder meer metselwerk vervangen, zijn voegen vernieuwd, is natuursteen hersteld en zijn de leien van de vier hoektorens vervangen. Ook is het hout van de klokkenstoel hersteld en werd er een nieuwe zoldervloer aangebracht. De wijzerplaten werden opnieuw verguld en de led-verlichting en bliksemafleiding zijn hersteld. Tenslotte is er onderhoud gepleegd aan de luidklokken en zijn de kozijnen geschilderd.

175 treden
Een deel van de resultaten van deze restauratiewerkzaamheden zijn van dichtbij te zien tijdens de Open Monumentendag op zondag 11 september. Het beklimmen van de toren is deze dag gratis. Bezoekers moeten 175 treden nemen om bij de 41 meter hoge balustrade te komen. Van daaruit kan ook de spits bezocht worden, waarvan een grote restauratie in 2010 werd afgerond. Er is geen lift in de toren en torenspits. Bezoekers dienen goed ter been te zijn.

Vrienden van de Lambertustoren
In 2017 werd de Stichting Vrienden van de Lambertustoren opgericht. De stichting zet zich in voor fondsenwerving en het enthousiasmeren van inwoners om activiteiten te organiseren in en rond de Lambertustoren. In het kader van de 555-jarige verjaardag van de toren vond op woensdag 13 juli een smakelijke belevingsavond plaats op het Lambertushof. Een aantal inwoners heeft zich tijdens die avond aangemeld als nieuwe Vriend van de Toren. Onder de noemer Torenfeesten wil de stichting vaker evenementen gaan organiseren.

Drankje na afloop
Iedereen die de Lambertustoren beklommen heeft, kan daarna bij het oudste horecapand van Nederweert, aan de voet van de toren, iets fris drinken tegen een speciaal Open Monumentendag-tarief.

Advertentie

6 Reacties

  1. Geen traditionele monumentenrondleiding door de Kerkstraat meer? Echt een gemis. Of gaat de wethouder monumentenzaken uit Zwolle dat nu zelf doen?

  2. Opgeven voor de monumenten rondleidingen was andere jaren altijd bij Guulke restaurant. Heb al twee keer meegelopen en je hoort steeds weer wat nieuws. Hoe laat begint de wandeling of kan ik dat ergens vinden

  3. Beste Thea ik heb gehoord dat de gemeente na jaren is gestopt met het verzorgen van rondleidingen omdat er geen vrijwilligers meer zijn om t te doen.

  4. Gestoptj door de gemeindje? De nek omgedreidj zul djae bedoele. Man man waat hebbe vae ein besteur in Neewieert. Dinger kepot make en dan de kop in t zandj staeke.

  5. Mooi dat de toren er nog in volle glorie staat, al hebben Duitse kanonniers eind 1944 hun best gedaan om hem om te schieten, maar stevig – en dik – metselwerk voorkwam erger.

  6. Altijd leuk om zelf rond te lopen


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie