Skip to content

Bomen op Groene kaart Nederweert

Redactie
28 juli 2022 | 9:00

Advertentie

In veel gemeenten in Nederland is voor het kappen van een boom op eigen terrein een kapvergunning nodig. In de gemeente Nederweert hebben we dit eenvoudiger geregeld. Zo hoef je hier alleen een kapvergunning aan te vragen als een boom op de ‘Groene kaart Nederweert’ staat. Staat de boom niet op deze kaart, dan mag je hem zonder vergunning kappen.

Groene kaart Nederweert

Beeldbepalende bomen
De bomen in onze gemeente die op de groene kaart staan, zijn bomen die beeldbepalend zijn voor het landschap. Deze bomen zijn beschermd en worden op de groene kaart aangemerkt als ‘waardevol’ of ‘monumentaal’. Vaak staat zo’n boom op gemeentegrond, maar het kan ook voorkomen dat een beschermde boom op je eigen terrein staat.

Boom wel of niet beschermd
De ‘Groene kaart Nederweert’ is eenvoudig interactief te raadplegen op de website. Op de groene kaart staan alle beschermde bomen en de beschermde landschapselementen. Staat de betreffende boom op de kaart of maakt de boom onderdeel uit van een landschapselement? Dan is de boom beschermd en heb je voor de kap een vergunning nodig.

Zorgplicht en aansprakelijkheid
Het is belangrijk dat je zorgt voor de bomen en het groen op je terrein. Het maakt daarvoor niet uit of deze op de groene kaart staan of niet. Met ‘zorgen voor’ bedoelen we dat je een boom controleert op losse of overhangende takken en het groen snoeit waar nodig. Als je kunt aantonen dat je jouw groen verzorgt, dan voorkom je dat je aansprakelijk kunt worden gesteld als bijvoorbeeld een tak afbreekt en schade veroorzaakt.

Ander groen
Naast de Groene kaart Nederweert houdt de Provincie Limburg vanuit de Wet Natuurbescherming het provinciaal niveau van bomen en houtige beplanting op peil. Als je buiten de bebouwde kom bomen wilt kappen en het gaat om een totale bosoppervlakte van minimaal 1.000 m2 of een bomenrij van meer dan 20 bomen, dan ben je verplicht dit te melden. Bovendien moet je opnieuw beplanten (herplantplicht). Kijk voor meer informatie op de website van de provincie.

Contact opnemen
Twijfel je? Neem dan contact op met de gemeente. Zij kijken graag met je mee of een vergunning nodig is.

Advertentie

1 Reactie

  1. Kan gemeente nederweert niet in het buitengebied langs de wegen (al is het maar aan 1 zijde) bomen planten. Dit bevorderd de natuur omgeving en gezondheid. Laatste jaren zie ik helaas dat ze alleen de bomen verwijderen en niets herplaatsen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie