Skip to content

TERUGKIJKEN | Raadsvergadering Gemeente Nederweert 19 juli 2022

Redactie
19 juli 2022 | 18:45

Advertentie

Op dinsdag 19 juli om 19.00 uur vergadert de gemeenteraad.

Raadsvergadering

Agenda
Op de agenda staan o.a.:

  • het verlengen van de stimuleringsregeling Levensloopbestendige gemeenschappelijke ruimten in appartementencomplexen
  • het vaststellen van de bestemmingsplannen Peelwachter Ospel, Hoebenakker Noordwest 2022 en Strateris 32/Scheper
  • de afvalinzameling
  • het vaststellen van de Structuurvisie Wonen Midden-Limburg 2022-2025
  • het herzien van de beleidsregel Omgekeerde werking: aanvaardbaar woon- en werkklimaat, vierde herziening

In raadzaal of online volgen
Iedereen is van harte welkom in de raadzaal. De vergadering is ook live te volgen via de website van de gemeente Nederweert of hier Nederweert24.

Advertentie

27 Reacties

  1. Hebt u gisteren avond de vreedzame demonstratie van
    de omwonenden van het windturbine park op het Raadhuisplein ook gezien? In de vergadering wordt er met geen woord over gesproken. Alsof deze mensen niet bestaan. Deze bewoners lijden al een jaar aan slaap verstoring met de bijbehorende gevolgen die dat heeft. Ondanks dat zij de ramen in de nachten gesloten houden. Ook bij 30graden.
    Het is ziekmakend in de breedste zin van het woord.

  2. Dit zegt dus weer heel veel over de actuele bestuurscultuur in Nederweert. Struisvogelpolitiek heet dat. Zelfs die anders-partij die voor de (verloren) verkiezingen de mond vol had van ‘walk and talk’ en ‘info ophalen die leeft bij de burgers’ is teruggevallen in zwijgzaamheid en af en toe wat ferme Zeeuwse taal voor de bühne.
    En de burgemeester en de dame van groenlinks doen constant een wedstrijd wie het slimste en gevatst is. Het is weinig verheven om te zien en te horen. Maar het afvalbeleid is er door! Unaniem. Daar dacht het cda een tijdje geleden nog heel anders over. Het cda heeft zijn oude bezwaren samen met het eveneens genante incontinentiemateriaal stiekum in de gftbak gedaan… Over windmolens niets dan goeds. Net als monumentenziorg. Al moest de jongeheer TenKate van het cda op het eind van de lange vergadering nog even goed ‘geholpen’ worden door een burgemeester die weer eens uit haar rol viel en enthousiast de door groenlinks aangehaalde erfgoedkwestie nog even vakkundig onder de mat meende te moeten duwen. Zo helpen we mekaar, toch? Oogjes toe en….

  3. De ‘dame van groenlinks’ probeert de zwijgcultuur te doorbreken en transparantie te bewerkstelligen. Ik kijk met lering en vermaak naar de verbeten gezichten achter de maskerade van bepaalde bestuurders die krampachtig de deksel op hun Nederweerter doosje proberen te houden.

    De gedupeerden van het windpark komen op voor hun levens. Daar zou beter anders mee omgegaan worden. Hier wordt hoog spel met gezondheid en welzijn gespeeld.
    Onacceptabel.

  4. Het is waar wat je zegt. Als je naar de filmopname van de raadsvergadering kijkt (hulde, Nederweert24, dat is echt een aanwinst, goed initiatief!) dan zie je die verbeten gezichten heel goed. Mevrouw Manders van GL die ontzettend haar best doet, de dossiers goed beheerst en constant de pogingen van anderen om haar in disbalans te krijgen weet te pareren. Maar kijk ook eens naar de tronies van de raadsleden naast Manders, van de andere partijen. Vertrokken en verveeld gezicht, constant.
    De oud-wethouders, die nu weer in de raad zitten, doen niets anders dan het geheime doosje van Nederweert potdicht te houden. Ook zie de nieuwe wethouders van CDA en VVD nog onwennig om gaan met hun rol. Dat ze nu dezelfde dossiers moeten verdedigen waar ze tot voort kort zo tegen waren, kost hen duidelijk moeite. Wethouder Dieteren, die zittenblijver is in het college, draagt de last van het verleden mee en laat zich niet van stuk brengen. Die leest veiligheidshalve alleen maar voor wat de ambtenaren haar hebben aangereikt. Dat mag natuurlijk, maar wat is het jammer.
    Dat mijn vertegenwoordiger uit Leivere af en toe wat zegt, geeft de burger hier moed.

  5. Ik neem aan dat dat beheersen van de dossiers door mevrouw Manders ironisch bedoeld is. Ze heeft totaal geen idee waar het over gaat. Goed dat de burgemeester daarom ingreep. Zou goed zijn als ze eerst eens naar de verschillen tussen gemeente, provincie en landelijke politiek gaat kijken en als volgende stap zich laten informeren over de dossiers (waarvan ze zelf aangeeft dat ze geen idee heeft waarover ze gaan en vervolgens maar van een aanname uitgaat) voordat ze hele verhalen ophangt die er helemaal niets mee te maken hebben.

  6. Maar wie oh wie helpt de burgers van Ospeldijk en Nederweert eind-eind….
    om de avond en nachtrust in hun huizen
    en de zomer in de tuinen
    met trillingvrije harsens
    en rustende lijven
    het slapen met open raam
    en stilte in hun oren,
    de frisse lucht
    en vrijheid
    van een gezond leven
    in democratie
    en vrij van foltering
    terug te krijgen?
    Wie oh wie.

  7. Hoe de gezichtsstand van de raadsleden is doet er niet toe, maar dat ze niet opkomen voor de ouderen, kwetsbare en niet Nederweerternaren in de Nederweertse samenleving vindt ik een gruwel.
    Bij de Peelwachter komt men er nu pas achter dat de verkeerssituatie gevaarlijk is en dat de stikstof/fijnstof norm niet geregeld is, dus gewoon overschreden kan worden, deert niet. Als het verdien model voor de ondernemer in de landbouw, maar overeind blijft. Zie ook het aangenomen voorstelt om voor de endotoxinen om de toetsingscriteria te verwijderen en ruimere geurnormen te hanteren. Men wil het platteland leefbaar houden. Echter het stinkt er, niks leefbaar. Ambitie het verdienmodel met veel en veel dieren. Handje klap.
    Het afval: “Om voor kwetsbare en ouderen geen maatwerk aan te bieden bij de afvalbakken, het blijft 120 ltr anders kost het te veel” is ronduit triest. Hier geen handje klap.
    Ook de discriminatie/omgangsvormen welke een aantal partijen hanteren voor bewoners die niet in Nederweert geboren zijn vindt ik stuitend.

    Het verhaaltje/mantra, welke de burgemeester aan het einde van raadsvergaderingen houdt: “Dat de politiek zorgdraagt om alles te doen in het belang van de inwoners”. Kan de burgemeester beter achter wegen laten!
    Vele mensen uit Nederweert merken er niks van.

  8. Er zijn mensen , die kijken alleen naar gezichtsuitdrukkingen. Maar luisteren ze ook wat er gezegd wordt ? Ook blijven ze in het verleden hangen , mensen die aan de randweg wonen kunnen ook al jaren , genieten van schone lucht , heerlijk naar vogels luisteren in plaats van vracht “auto s “ ook als het windstil is raast het verkeer voorbij. Ik hoor van die mensen niks. Jullie blijven maar steeds hangen in iets waar je toch niks aan kunt veranderen. Dus maak het je zelf niet zo moeilijk met klagen, of ga verhuizen. Ben benieuwd wie de natte zak over 3 jaar over zich heen krijgt. En stop eens met steeds mensen met modder te gooien, ga zelf eens in de politiek dan ervaar je hoe het is. Kijken wat jullie er van terecht brengen , en dat jullie ervaren hoe het is ,als steeds over je heen gegaan wordt.

  9. Als je de partij politiek in gaat (eigen keuze) is het tekenen bij het kruisje bij deelname aan een coalitie. (spreek uit ervaring).
    Dan niet vreemd opkijken als er kritiek komt.
    Daar kies je voor als politicus.

    Als uitvlucht wordt er dan op de persoon/personen gespeeld in plaats van over de inhoud.
    Een bekende truc.

    Politici die wel door vragen, sterkte!

  10. Politici die wel doorvragen, zijn er landelijk gezien zeker. Maar die worden vakkundig gecanceld en buitengesloten, waardoor de meeste mensen uiteindelijk tóch weer kiezen voor een partij met een herkenbaar gezicht, ongeacht het feit dat dit gezicht alleen tijdens de verkiezingsperiode zichtbaar blijkt, keer op keer. Zou het anders zijn wanneer deze partijen een lokale afdeling hadden?

    Ergens heb ik iets gemist, als ik dit lees: “Ook blijven ze in het verleden hangen , mensen die aan de randweg wonen kunnen ook al jaren , genieten van schone lucht , heerlijk naar vogels luisteren in plaats van vracht “auto s “ ook als het windstil is raast het verkeer voorbij.” Tenzij het ironisch bedoeld is… Maar ik ga op onderzoek uit!

  11. Hohoho,
    Voor een politieke functie kies je hopelijk bewust. Dus ook voor alle lampen die kritisch op je schijnen. Er wordt aangemodderd en weggekeken, van belangenbehartiging voor de burger is totaal geen sprake. Er wordt niet gehandhaafd noch zorgvuldig onderzocht waar de kern van probleemdossiers ligt. Kritiek op de gemeente is kritiek op een totaal falend systeem van verantwoordelijkheid nemen. En ja, als je je daarin herkent dan voel je je als raads- of collegelid persoonlijk aangesproken. Nogmaals; (herhaaldelijk) klagende burgers zijn géén oorzaak maar het gevolg van een falende, incompetente gemeente die haar burgers in de steek laat.

  12. Heerlijk genieten langs de Randweg, Hohoho? Kom nou toch zeg! Aan geluid kun je inderdaad wennen. Maar van emissies ga je gewoon eerder dood. Nederweert staat op eenzame hoogte in de Nederlandse lijstjes van fijnstof en geuremissies. En de biodiversiteit gaat met sprongen achteruit. Dat probleem moet je aanpakken ipv wegpraten met geneuzel over luisteren naar vogeltjes. En dat de raad zich in de discussie over het bestemmingsplan de Peelwachter (nb aan de rand van het dorp) laat verleiden om de stanknormen bij te stellen ten faveure van de initiatiefnemer/ondernemer, is echt godgeklaagd. Dat was het altijd al, maar in deze actuele tijd al helemaal.

  13. Beste Hohoho, in pak m beet zes maanden niks paraat gemaakt hebbende zou tot bescheidenheid moeten leiden en anders niet

  14. @ Rob,

    Alle bewoners van de smisserstraat genieten ervan dat Randweg N275 nu in hun achtertuin ligt, i.p.v. dat het verkeer recht voor hun deur langs komt. Dit heeft in de directe woonomgeving een significante verlaging van stof, geur en geluidsemissies gegeven voor alle omwonenden.

    Voor realiseren Randweg N275 moest al het verkeer van en naar Venlo via de Smisserstraat, en dat was zelfs toen al veel. Als Voorbeeld: Zo reden in de jaren ’70 alle Cokesvrachtwagens van Budelco via de Smisserstraat van Duisburg naar Budel…
    Kortom wel degelijk genieten aan de randweg voor de smisserstraat bewoners.

    Ik hoop dat in de nabije toekomst de mensen welke wonen aan rijksweg zuid / N266 deze schonere lucht ook gegund is. Nergens aan het beoogde traject randweg n266 (Mc Donalds – brug 14) wonen mensen zo dicht aan de (rand)weg als bij de huidige rijksweg zuid / N266.

  15. Het menselijk brein KAN (in tegenstelling tot vele geluiden zoals vliegtuigen en wegen) NIET WENNEN aan het geluid van industriële windturbines. Dat komt door de frequenties die door merg en been gaan en de continuerende aard daarvan.
    Vergelijkbaar met non-stop folteringen.

    Lees de recent onafhankelijke onderzoeken die door wetenschappers zijn gedaan op windwiki.nl
    Daar wordt dit duidelijk uitgelegd.

    Ook over de verspreiding van het gif Bisfenol A dat van de grote windturbine-wieken slijt en ook over de fijnstofverspreiding is daar uitgebreid te lezen.

    De gevolgen voor welzijn en gezondheid zijn enorm.

    Onvergelijkbaar met een weg, zoals de steeds drukker wordende N275 aan de Noordervaart waar omwonenden windpark ook naar luisteren.
    De turbines overtreffen de overlast van de N275 volledig en op elk audiologisch vlak. Het is gewoon geen vergelijking en dat zijn vliegtuigen en treinen ook niet. Daar kunnen de hersenen namelijk véél makkelijker mee omgaan, aldus de (ervarings)deskundigen.

    Het is natuurlijk te gek voor woorden hoe de plaatsing van de windindustrie Nederweert tot stand is gekomen en hoe er vervolgens met de gedupeerden om wordt gegaan.
    Een opmerking als; ga dan verhuizen is niet alleen pijnlijk maar toont een brevet van onvermogen op sociaal vlak.

  16. Over: ‘verhuizen’ gesproken Het is in dat kader ook wel opvallend dat uitgerekend een raadslid dat ergens uit Zeeland komt zich in een eerdere raadsvergadering uitspreekt over de overlastlijders van Stokershorst met woorden als ‘die mensen van de windmolens’.

  17. Discussie sluiten, windmolens ontmantelen, graszodenteelt en teelt van lelies verbieden en aantal ha. mais halveren,
    Iedereen rust en biodiversiteit komt dan snel terug als we dan ook nog de veestapel halveren…laten we onze mooie gemeente weer echt leefbaar maken, kostunix zou Obelix zeggen alleen.wat inspanning, de windmolens hebben zich al ruim terugverdiend heb ik gelezen in de notulen van de coöperatie…

  18. Waarom was wethouder ten Kate op het eind van de vergadering zo zwijgzaam obver de erfgoedkwestie? Er was blijkbaar een brief over geschreven door het college. Raadslid MManders van GL vroeg er over door maar werd totaal afgeserveerd door zowel de wethouder als de burgemeester. Geen enkele antwoord, geen inhoudelijke toelichting. Heel apart. Terwijl de burgemeestee zich op andere momenten altijd zo keurig inspant om dingen ‘speciaal voor de kijkers thuis’ omstandig toe te lichten. Behalve nu dus. Moest er iets neteligs in het doosje van Nederweert blijven soms? Niet voor het grote publiek bedoeld? En de andere partijen, cda en vvd voorop, wisten waar het over ging (erfgoeddossier) maar voelden het boter op hun hoofd al smelten, en dat kwamniet door het warme weer alleen

  19. Wat bedoelt iedereen hier met dat ‘doosje van Nederweert’? Ik snap het niet.

  20. @lidheemkundevereniging, mevrouw Manders vroeg naar de bekende weg terwijl de vergadering eigenlijk alleen nog maar doorging voor zaken die echt nog afgehandeld moesten worden. De vraag was al openbaar beantwoord door middel van de informatiebrieven die iedere burger kan lezen als hij dat wil. Ik vind het niet vreemd dat hun reactie zo was. Ze vroeg naar iets waar al antwoord op gegeven was. Keer op keer valt ze in herhaling en rekt daarmee de vergadering onnodig op. Na 3 uur met 40 graden in een volle zaal zitten was wel genoeg denk ik. Dan zit je niet meer op onzinnige vragen te wachten.
    @Johan Houben, er schijnt een doosje te zijn waar vertrouwelijke stukken in bewaard worden. Een zogenaamd geheim doosje. Er is aangegeven dat er alleen in uitzonderlijke situaties van gebruik gemaakt wordt. Mevrouw Manders doet voorkomen alsof ongeveer alle stukken geheim zijn.

  21. Johan Houben,

    “Het Geheime Doosje” is verworden tot een beeldspraak die verwijst naar de Nederweertse doofpotten.
    Struisvogelpolitiek, belangenverstrengelingen, in achterkamertjes beklonken zaken waar de Neijwierter burger niet achter mag komen terwijl het hen wel raakt.
    Een eufemisme voor “De Beerput” waarvan zelfs raadsleden en ambtenaren (L) het deksel niet mogen lichten.

  22. Nou geloof ik nooit zo in complottentheorieen maar dat er in de Nederweerter raad dingen onder de pet worden gehouden door dit bestuur is wel duidelijk. Als je deze en vooral de vorige raadsvergadering terugkijkt dan valt op dat zowat elke fractie uit de raad bij elk agendapunt moet zeuren en drammen om simpele antwoorden te krijgen van dit college. Zelfs de ja/nee-vragen van D66, GL en NA worden bedekt met inhoudsloze woordenstromen. En als je daar geen genoegen mee neemt als controlerend raadsorgaan dan grijpt de burgemeester in op schooljuffenmanier. Kom op, college van benw, wees transparant en open het doosje van Nederweert. Beter dat jullie het openen dan dat het volk dat moet doen.
    En @Loes: de vergadering duurde inderdaad lang. En weet je wat nog het ergste is: er werd driekeer langer gedebatteerd over smilies om verkeerssnelheid te dempen, dan over de stikstofcrisis waar Nederweert tot over de oren in zit. Dat is toch gek? Juist nu zou de voorzitter leiderschap moeten tonen.

  23. In hun eigen coalitieakkoord van de gemeente wordt geschreven dat naast lichamelijke gezondheid, ook de mentale gezondheid en kwaliteit van leven van belang zijn. En dat ze zich richten op preventie en vroegsignalering zodat ze gezondheidsrisico’s van inwoners snel kunnen aanpakken. Er is voldoende bewijs dat er serieuze gezondheidsschade dreigt door de Industriële windturbines. Er is bewezen dat de slaapkwaliteit lijdt onder IWT geluid en naast slaapproblemen kunnen er ook hoofdpijn, cardiovasculaire effecten, misselijkheid, duizeligheid, angst, stress, concentratiestoornissen en moeheid etc. door ontstaan. Zie ook windwiki.nl – wetenschappelijk onderlegd!! Het welzijn en de algehele gezondheid van de omwonenden staat op het spel. Wetgever dient zich in dit geval aan het voorzorgsprincipe te houden en geen struisvogelpolitiek te volgen. En verplaats die IWT toch even lekker even naar jullie eigen achtertuin. Naast het hoorbare en niet hoorbare geluid ook nog een fijn uitzicht! En op elke klacht, krijg je een melding “afgehandeld'”, maar er wordt helemaal niets afgehandeld. Actie zou ik zeggen!

  24. Inderdaad Bezorgde Burger,

    Je hoeft geen complot denker te zijn om ze te ervaren.
    Als nuchter denkend mens was de verbijstering daarom zo groot want het is zoals jij hierboven al zegt;
    Er worden dingen onder de pet gehouden!

    en dat klinkt best wel complotterig..

  25. Het geheime doosje is niks anders dan een kastje met een slot waar iedere fractievoorzitter een sleutel van heeft. Hier worden brieven en stukken ter inzage gelegd waarin namen en bedragen vallen die onder niet openbaar vallen. Hetzij op grond van financiële vertrouwelijkheid, hetzij op grond van AVG ( privacy) wetgeving. Dit omdat raadsleden voor hun controlerende taak inzage moeten hebben in alle stukken. En dit kastje is er in het kader van efficiëntie, want anders moet er altijd een afspraak gemaakt worden met een ambtenaar. Kortom de suggestie van Groen Links dat er wat onoorbaars zou gebeuren is volgens mij ver naast de waarheid.

  26. Als deze brieven/stukken/gegevens betrekking hebben op belangen van burgers, horen deze brieven/stukken/gegevens transparant te zijn. Dit in het kader van schadevergoeding voor de burgers
    of ander leed wat burgers wordt aangedaan.

  27. @Piet, We spreken helaas over twee verschillende dingen.

    1. Letterlijk; volgens u een kast met sleutels voor vertrouwde stukken.
    2. Figuurlijk; het geheime doosje dat niet in de kast met sleutels mag.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie