Skip to content

Afbouw salderingsregeling uitgesteld

Redactie
19 juli 2022 | 16:00

Advertentie

De regering had het al een tijdje op het programma staan: het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Volgens het oorspronkelijke wetsvoorstel zou dit op 1 januari 2023 van start gaan. Eerder maakte minister Jetten al bekend dat deze beslissing een jaar uitgesteld zal worden. Nu is er door de regering besloten om dit zelfs met 2 jaar uit te stellen. Dat betekent dat de salderingsregeling pas vanaf 2025 wordt afgebouwd. Goed nieuws dus voor zonnepaneeleigenaren en voor iedereen die twijfelt om zonnepanelen aan te schaffen.

Zonnepanelen

Concreet houdt dit voorstel in dat er per 1 januari 2025 direct 36 procent minder gesaldeerd kan gaan worden door zonnepaneelbezitters. Zo kan de opgelopen achterstand meteen ingehaald worden.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel werd er voorgesteld om het salderen stapsgewijs met gemiddeld 9 procent per jaar te verlagen per 1 januari 2023 tot aan het ‘kale’ energietarief in 2031. Het kale energietarief is het tarief exclusief alle belastingen. Het wetsvoorstel werd door de Tweede Kamer niet geaccepteerd waardoor het wetsvoorstel een tijd aan de kant is geschoven. Nu is er besloten dat de startdatum van de afbouw van de salderingsregeling naar 2025 verplaatst zal worden. Dit betekent uiteraard goed nieuws voor alle zonnepaneelbezitters. Zij kunnen nu namelijk in 2023 en in 2024 nog volledig profiteren van de volledige salderingsregeling. Dat in 2025 een inhaalslag gemaakt zal worden, laat des te meer zien hoe erg het loont om vóór 2025 nog over te stappen op zonnepanelen. Vanaf 2026 wordt de afbouw weer volgens het huidige wetsvoorstel opgepakt.

Huidige salderingsregeling
De salderingsregeling die nu in werking is zorgt ervoor dat alle stroom die je opwekt, overhoudt en dus niet gebruikt, mag inleveren voor een vast bedrag per kWh. Geen idee wat salderen precies inhoudt? Klik dan hier.

Wat wel blijft staan is de einddatum van de salderingsregeling. De einddatum stond al op 2031 en bij de nieuwe salderingsregeling blijft deze staan. Daardoor wordt er dus wel sneller afgebouwd dan oorspronkelijk het plan was. Zie onderstaande tabel voor de oude en nieuwe salderingsregeling.

Wanneer je nog in 2022, 2023 of 2024 zonnepanelen koopt, mag je nog voor de volledige 100% salderen. Als je in 2025 zonnepanelen koopt, krijg je direct flink te maken met de afbouw van deze regeling.

Naast dat het uitstellen van de salderingsregeling erg voordelig is voor zonnepaneeleigenaren, heeft Solar Concept ook nog eens een samenaankoop zonnepanelen gerealiseerd in de gemeente Nederweert. Doordat Solar Concept collectief inkoopt kan het totaalconcept voor een uiterst voordelige prijs worden aangeboden. Vanwege de vele aanvragen binnen gemeente Nederweert hebben zij de samenaankoop zonnepanelen met twee weken verlengd. Alle inwoners van de gemeente Nederweert kunnen zich nu dus tot en met 31 juli aanmelden. Dit kan door hier te klikken.

Tips voor efficiënt gebruik maken van energie
Heb je al zonnepanelen? dan hebben we nog een aantal tips zodat je in de toekomst je opgewekte energie direct nuttig kunt gebruiken:

  • Er zijn inmiddels al veel thuisaccu’s op de markt. Zo’n accu slaat de energie op die jouw zonnepanelen opwekken. Deze energie kan je later gebruiken, bijvoorbeeld in de avond. Meer informatie over thuisaccu’s vind je hier.
  • Maak slim gebruik van je energie door bijvoorbeeld domotica in huis te overwegen. Domotica is een systeem dat zorgt voor de energie die jouw apparaten krijgt. Zodra jouw zonnepanelen genoeg energie hebben opgewekt, zorgt de slimme apparatuur ervoor dat de energie op de juiste plek in je huis wordt ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vaatwasser, luchtkoeling via een airco of een zonnescherm dat automatisch naar beneden gaat om te zorgen dat de zon je huis niet verder verwarmt.

Uiteindelijk zal het dus lonen om je huis zo duurzaam mogelijk te maken. Klik hier voor meer handige tips.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie