Skip to content

Nederweert Anders | Raadsvergardering 5 juli: Vol goede ideeën

Redactie
12 juli 2022 | 15:00

Advertentie

Nederweert Anders | Vol goede ideën

Op 5 juli werd in de raadsvergadering de jaarrekening van 2021 en de kadernota 2023 besproken. Dat betekent dat over het jaar 2021 gekeken is of wat er afgesproken is, ook betaald kon worden en of dus het huishoudboekje van de gemeente klopt. Het gaat in totaal over ongeveer 53 miljoen euro. Dat is nogal wat als je dat vergelijkt met een gewoon huishoudboekje van een middeninkomen. In totaal was door het goed omgaan met de inkomsten en uitgaven over 2021 1,5 miljoen euro overgebleven. In een huishouden zet je dat op de spaarrekening maar de nieuwe coalitie gaat dat gebruiken om dit jaar alvast (nog onbekende) plannen te kunnen betalen. Omdat niet duidelijk was welke plannen, is daarover veel gesproken in de Raad. Het leek een beetje op “Ik heb geld overgehouden dit jaar en misschien ga ik wel op vakantie, koop ik een nieuwe auto of ga ik een verbouwing doen en dat moet allemaal precies evenveel kosten.” Dat leek de Raad niet zo’n goed idee dus er zijn afspraken gemaakt over het uitgeven en wanneer en hoe de Raad haar taak (te controleren of dat verstandig en terecht wordt gedaan) kan uitoefenen.

Daarnaast ging het over de afspraken voor het huishoudboekje van 2023 (en voor de jaren daarna). Wat zijn de plannen en hoeveel kost dat? Wat moeten we opnemen in de begroting van 2023? De coalitie vindt dat zij nog maar net bezig zijn en daar nog niet goed genoeg over gehad hebben. Je zou zeggen dat een coalitieakkoord daarvoor is. Daar maak je afspraken over wat je van plan bent. Daar zijn de coalitiepartijen CDA, VVD en het JAN nog niet uit. Wij hebben in de raadsvergadering gezegd dat wij daarover teleurgesteld zijn. Bij het doorvragen over standpunten bleek inderdaad dat er geen antwoorden zijn.

Nederweert Anders heeft een aantal voorstellen ingebracht en voorstellen van D66 en Groen Links gesteund. Onze voorstellen zijn:

  • Meer groen in de kernen op grond van een gemaakte lijst en de wensen van inwoners. Waarom? Om hittestress en watertekort tegen te gaan vooral ook op plekken waar kwetsbare mensen wonen. Dit voorstel is nog zonder een daaraan gekoppeld geldbedrag overgenomen.
  • Een fietsverbinding over de Noordervaart voor de grote fietsverbinding tussen Nationaal Park De Groote Peel en Nationaal Park De Meinweg. Dat is goed om meer toerisme in Nederweert te krijgen. De wethouder gaat met partners (die het grootste deel betalen ) om de tafel om dit sneller te kunnen realiseren.
  • De verhoging van het energiefonds van de gemeente met € 100.000 per jaar vooral om mensen met een kleine beurs (en dat zijn er steeds meer) te helpen met de oplopende kosten voor energie. Dat vinden het CDA, VVD en JAN nu nog niet nodig.
  • Voor de jeugd hadden we twee voorstellen namelijk voor de gymlessen (ze krijgen nu maar eens per 2 weken bewegingsonderwijs) in het basisonderwijs. Voor de jeugd , de jongeren van 12 tot 16 jaar mogelijkheden creëren om het welbevinden te verbeteren, vrije tijd goed te kunnen benutten en ouders te helpen. Beide voorstellen werden door het college helaas niet overgenomen omdat ze al; van alles daarvoor deden.

Het is jammer dat goede voorstellen (van ons maar ook van D66 en Groen Links) niet overgenomen zijn en dus niet gaan landen in de begroting van 2023.

Wij blijven echter voor deze groepen onze best doen en daarnaast natuurlijk voor een betere (goede) luchtkwaliteit, voor onze natuur en voor de gezondheid van de inwoners van Nederweert,

Met vriendelijke groet,

Jan van Nierop, fractievoorzitter Nederweert Anders

Advertentie

4 Reacties

  1. Een goeie fietsverbinding zonder scooters.
    Leg apparte scooterpaden aan zodat je van elkaar geen last hebt.
    Minder windmolens in onze gemeente.

  2. Het feit dat bij N.A. mensen met 60 stemmen in de gemeenteraad zitten, geeft aan dat jullie draagvlak na 4 jaar “regeren” zeer minimaal is.

  3. Ahum was NA niet die partij met de kortstondige wethouder die vorig jaar meer dan 125.000 uitgaf aan het behoud en zichtbaar mamen van het oorlogsmomument bij Hulsenbrug en het vervolgens op een achternamiddag liet slopen en het restant onder de grond verstoppen? Hoezo ‘goed op het huishoudboekje gelet’? Pure verkwisting met nul rendement. Jullie hebben wel lef zeg. Het CDA stelde er toen heel wat vraagtekens bij maar die zijn nu ook opvallend stil na de verkiezingen. Hopelijk is GL wel wakker.

  4. Hopelijk doorziet GL dat door weg te kijken of deel te nemen aan de geheime doosjes, je dit nog niet oplevert dat je geïnformeerd wordt en bij de volgende verkiezingen op genomen wordt in een coalitie van het CDA of JAN.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie