Skip to content

Ervaringen van inwoners verbeteren afvalinzameling

Redactie
11 juli 2022 | 11:00

Advertentie

Volgend jaar gaat de gemeente Nederweert een aantal zaken op het gebied van afvalinzameling verbeteren. Sinds begin 2022 wordt er op een andere manier afval ingezameld. De voorgestelde aanpassingen komen voort uit de ervaringen van de afvalpilot in Budschop, enkele sorteeranalyses en de resultaten van een enquête. Ook het opnieuw aanbesteden van de afvalinzameling speelt een belangrijke rol. Het college van B&W legt dit voorstel op dinsdag 19 juli voor aan de gemeenteraad.

Verbeteren afvalinzameling

Balans tussen service, kosten en milieu
Het inzamelen van afval is het zoeken van de balans tussen service voor inwoners, het beheersen van kosten en het milieu. Alle drie zijn ze belangrijk. Een vuistregel is dat hoe minder én hoe beter we met zijn allen het afval gescheiden aanbieden, hoe beter dat is voor het milieu en voor de kosten.

PMD in 2023 wekelijks inzamelen per zak
Heel veel inwoners zoeken die balans en zamelen goed in. Daar zijn complimenten op zijn plaats. Met afstand is het grootste bezwaar dat van inwoners die ontevreden zijn over de inzamelfrequentie van PMD, zo blijkt uit de enquête die de gemeente onlangs hield. Ook vanuit de gemeenteraad krijgt het college deze signalen. Nu wordt PMD één keer per twee weken opgehaald. Om gehoor aan te geven aan de bezwaren, stellen ze aan de raad voor om het PMD-afval vanaf januari 2023 wekelijks in te zamelen. Het inzamelen per zak voorkomt vervuiling in het PMD-afval en levert zuivere grondstofstromen op. Dat is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Voor geaccepteerd PMD krijgt de gemeente een vergoeding. Voor afgekeurd PMD lopen ze niet alleen de vergoeding mis, maar betalen ze ook voor de verwerking ervan.

GFT in vastrecht
Het is de bedoeling om in 2023 het huidige weegsysteem af te schaffen. Nu betalen inwoners per kilo voor Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) en voor restafval. Het wegen per kilo is storingsgevoelig en kan niet worden voortgezet. Het voorstel is om het GFT op te nemen in het vastrecht en het aanbieden van GFT gratis te maken.

Nieuwe container voor restafval
Nederweert behoort tot een van de laatste gemeenten in Nederland met een duobak (waarbij GFT en restafval gescheiden in één bak worden aangeboden). Al enkele jaren is duidelijk dat afvalinzamelaars gaan stoppen met de duobak. Dat heeft effect op de manier van afvalinzameling. Voorgesteld wordt om de bestaande (‘duo’)bak in te zetten voor het GFT en inwoners de beschikking te geven over een aparte bak voor restafval.

Luiers en incontinentiemateriaal
De brengvoorzieningen voor luiers en incontinentiemateriaal willen we in 2023 voortzetten. Uit sorteeranalyses blijkt dat deze afvalstroom nauwelijks nog bij het restafval wordt aangeboden. De beschikbare inzamelpunten zijn verspreid over alle kernen.

Proef in Budschop
Als de raad in juli akkoord gaat met het voorstel, stopt de proef met de tariefzak in Budschop per 1 januari. Inwoners van het pilotgebied kunnen vanaf 1 januari het GFT en restafval tijdelijk in de duobak aanbieden tot het moment dat de nieuwe bakken voor restafval worden uitgereikt.

Aanbesteding en planning
Na een besluit van de gemeenteraad wordt een aanbesteding voor het inzamelen van afval opgestart. “We koersen op invoering in juli 2023”, aldus wethouder Franssen die blij is dat ruim 1.600 inwoners hun ervaringen hebben gedeeld via de enquête. “Samen met alle andere informatie hebben we een goed beeld gekregen van wat er speelt op het gebied van afvalinzameling. De inbreng van inwoners zie je terug in het voorstel dat we aan de raad voorleggen. We werken aan het verminderen van de restafvalberg, veranderen ons afval in grondstoffen voor nieuwe producten en houden Nederweert schoon.”

Advertentie

6 Reacties

  1. De pmd zakken worden regelmatig kapot gepikt door kraaien en dan krijg je zwerfvuil over de straten.

  2. Graag een bak i.p.v een zak voor PMD.
    Een bak afgesloten met een deksel kan ik buiten neer zetten, een zak niet.

  3. Twaalf euro voor 10 kleine GFT zakjes…
    En dat allemaal omdat die zakjes afbreekbaar zijn ?
    Kom op gemeente ! GFT moet in de afval container en niet in de tuin of bijkeuken wachtend op de afvalroute…

  4. Juist wel in de tuin 😉
    GFT in een wormenbak en door/terug naar de tuin!

  5. @Frans Mieghout, heb je wel de juiste gemeente? Gft gaat juist in de huidige duobak als het plan doorgaat. Geen idee waar je die zakjes vandaan haalt.

  6. Nederweert een mooi dorp met een goor afvalbeleid


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie