Skip to content

JAN | Overlast van ratten moet stoppen

Redactie
8 juli 2022 | 11:00

Advertentie

JAN | Terugblik op de gemeenteraadsvergadering

De fractie JAN ontvangt veel signalen van inwoners die overlast ervaren van ratten in de woonkernen. Men ziet ze steeds dichter bij huizen, in tuinen en op straat. De laatste jaren is het aantal meldingen van ratten in de kernen van Nederweert fors gestegen. In 2020 waren er nog 851 meldingen. In 2021 steeg het aantal meldingen naar 1260 stuks. Tijdens de raadsvergadering op 5 juli heeft JAN het College van B&W door middel van een motie opgeroepen om met een plan van aanpak te komen om de overlast van ratten in de kernen te verminderen. De voltallige gemeenteraad omarmde dit voorstel van JAN. Het College van B&W heeft daarom aangegeven aan de slag te gaan met de aanpak van de overlast door ratten.

Kaders voor de Begroting 2023

Tijdens de raadsvergadering werden ook de kaders voor de Begroting 2023 besproken. Nog geen 8 weken geleden hebben de coalitiepartijen CDA, JAN en VVD het coalitieakkoord met de titel ‘Goed voor elkaar’ gepresenteerd en is er een nieuw College gevormd. JAN heeft het College en de gemeenteraad opgeroepen om nu eerst het coalitieakkoord in de Begroting 2023 te verwerken.
Daarbij spelen er nog landelijke issues die ook gevolgen hebben voor de gemeente Nederweert, zoals de stikstof- en energiecrisis. De gevolgen daarvan moeten vertaald worden naar het lokale niveau en meegenomen worden in de Begroting 2023-2026. De financiële situatie van de gemeente ziet er rooskleurig uit. Daarom denkt JAN dat er voldoende middelen in de begroting 2023 kunnen worden opgenomen om de ambities verder uit te werken en in te vullen.

Woningbouw

Uit cijfers blijkt dat de heersende woningnood nog groter is dan gedacht. En deze situatie op de woningmarkt heeft verregaande gevolgen. Mensen die het samenwonen uitstellen of zelfs bewust nog maar even niet aan kinderen beginnen. Inwoners die teruggaan naar hun ouders en hun oude kamer gaan bewonen, in plaats van zelf een stap naar zelfstandigheid te maken. Wij ontvangen hartverscheurende verhalen van mensen en hebben het College opgeroepen om te kijken wat op korte termijn lokaal mogelijk is om meer huisvesting in de gemeente Nederweert te realiseren.

Duurzame locatie evenemententerrein

In de dorpskern Nederweert vinden op diverse locaties veel evenementen plaats. Deze evenementen zijn belangrijk en waardevol voor de inwoners. Maar naar verwachting worden in de komende jaren de huidige terreinen anders ingevuld. Dit zou kunnen zorgen voor een tekort aan ruimte voor evenementen in de kern Nederweert. Om deze reden heeft JAN een motie ingediend met het verzoek om op korte termijn te bekijken op welke wijze we in deze kern evenementen kunnen blijven organiseren. Daarbij moet worden beoordeeld of er eventueel een nieuwe duurzame locatie beschikbaar is om als evenemententerrein in te kunnen zetten. De motie is gesteund door de gehele gemeenteraad en wethouder Franssen heeft namens het College aangegeven met de opdracht aan de slag te gaan.

Deel je mening!
Denk je na het lezen van dit stuk ‘daar heb ik ook een mening over en die wil ik graag met JAN delen’? Twijfel dan niet om contact te leggen met ons. Dit kun je doen door een mail te sturen naar info@jan-nederweert.nl of via een privé-bericht op onze facebook-pagina.

Wil jij ook – net als JAN – het verschil maken in onze mooie gemeente? We zoeken nog vrijwilligers die onze organisatie kunnen ondersteunen. Bij interesse, stuur dan een mail naar bovengenoemd 
e-mailadres.

Advertentie

4 Reacties

  1. Het experiment met de gele vuilniszakken aan palen is een daverend succes……..

    Benieuwd of men ooit een verband zal (willen) zien.

  2. Ligt niet aan de gele zakken.
    En deze moet je ook pas s avonds na 22.00 uur ophangen , of s morgens.
    En niet een week van tevoren, zag zelf de kraaien op de
    Julianastraat de zakken kapot trekken.
    Ratten komen op eten , en kippen / vogelvoer af.

  3. In de gele zakken zitten verpakkingen van etensresten. Geheel zoals je zegt: het zou na 22:00 uur “moeten” zijn en niet een week van te voren, maar het is wél een feit dat de zakken de hele week op meerdere plekken hangen. En dan komen de kraaien, katten en ratten, maken de zakken kapot en doen zich te goed aan de etensresten. En als ze er niet eten: de geuren trekken ratten aan die vervolgens elders in het dorp naar voer op zoek gaan. Mogelijk niet de enige reden dat er zo veel ratten zitten, maar wel eentje die makkelijk aangepakt kan worden. Daar maar eens mee beginnen en vervolgens doorpakken.

  4. De zwarte rat was al lang voor de gele zakken een plaag in een gedeelte van Nederweert.
    De gemeentelijke aanpak, zoals die nu is, is goed bedoeld maar zet geen zoden aan de dijk.
    Als er ergens zwarte ratten worden gezien worden er vallen gezet en er worden enkele ratten gevangen maar de bron, de nestplaatsen, worden niet echt aangepakt.
    Fruitboompjes, kippen- en vogelvoer zijn voedselbronnen voor ratten, alsmede het voeren van tuinvogels.
    Zelfs sierappels worden, na een vorstperiode, voor ratten aantrekkelijk.
    Controleer geregeld uw fruit op knaagsporen, als deze er zijn is er maar een advies, het fruit plukken.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie