Skip to content

Limburgse boeren vertrekken vanuit Nederweert naar landelijke protestdag in Stroe

Redactie
22 juni 2022 | 5:05

Advertentie

Woensdagmorgen verzamelden ‘actievoerende boeren’ zich in Nederweert voor de landelijke protestdag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Rond 4:00 uur vertrokken ruim 70 tractoren en vrachtwagens vanuit de parkeerplaats bij McDonalds in Nederweert richting Stroe. In Nederweert reden de boeren, onder begeleiding van de politie, de snelweg A2 richting Eindhoven op. De organisatie van de boerenprotestdag verwacht 20.000 tot 30.000 trekkers vanuit heel Nederland in het Gelderse plaatsje Stroe, met 1500 inwoners. Naar verwachting de grootste demonstratie van agrariërs in Nederland ooit.

Boeren voeren actie

Weggebruikers moeten vandaag, woensdag 22 juni 2022, rekening houden met een zeer zware ochtend- en avondspits vanwege de manifestaties van boeren. Ook de rest van de dag kan het extra druk zijn op de snelwegen. Mensen die de weg op gaan en op een trekker stuiten, moeten rekening houden met snelheidsverschillen en hun rijstijl hierop aanpassen. “Houd afstand en minder snelheid“, aldus Rijkswaterstaat.

Stroe
De gemeente Barneveld heeft toestemming gegeven voor het landelijke protest. Het officiële programma begint om 12.00 uur op het terrein van een melkveehouder aan de Heetkamperweg. Er zijn tot 14.30 uur verschillende sprekers. Tot de sprekers behoren onder meer politica Caroline van den Plas (BBB) en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Naast Tweede Kamerlid Van der Plas spreken ook burgemeester René Verhulst van Ede (CDA) en Zeeuws Statenlid Bertie Steur, ook voormalig deelnemer van Boer zoekt Vrouw, op de landelijke actiedag. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) kondigde zijn aanwezigheid aan, maar heeft vooralsnog geen spreektijd op het podium. Hij kondigt op Twitter aan wel met boeren in gesprek te willen.

Advertentie

11 Reacties

  1. Mijn sympathie hebben jullie!!
    We helpen allerlei Noord Afrikanen die zogenaamd als “asielzoeker” met smartphone” en wel hier asiel komen aanvragen, maar Den Haag laat ons eigen volk barsten.
    Hier moeten we tot een betere oplossing komen.

    We kunnen beginnen met het oprichten van een asielzoekerscentrum in Rwanda.
    Geeft op z’n minst een beter verdeling van de stikstofuitstoot!

  2. Succes!!

    Beter boeren en hun mooie land dan een stroomverdeelstation van 10 hectare.
    Daar is Nederweert24 overigens ook best stil over.

  3. Hoeveel procent van het vee gaat naar het buitenland? 70-80%? Als we dat nu eens zouden verminderen zou het al wat schelen.
    Ja, voor de economie is het niet goed, maar we zullen moeten.

  4. Veel succes boeren.

    Laat je goed horen vandaag en laat die kakkers van D66 een poepje ruiken.

  5. Heel veel succes, want niet alleen wij hebben jullie nodig, maar ook andere landen, simpelweg omdat daar onvoldoende mogelijkheden zijn om voldoende voedsel te produceren. (Dat wil men nog wel eens vergeten…)

  6. @Harry, dus ikje ikje ikke en de rest kan stikken. Maakt niet uit of de rest van de wereld te eten heeft, als wij maar genoeg hebben. Begin eerst eens met zelf niet meer eten, dan hebben we een egoïst minder.

  7. Boeren luisteren nooit, denken alleen aan het gewin en het moet almaar groter…denk aan onze kleinkinderen die willen hier ook nog gezond leven in een fijnstofvrij milieu…het kan best een paar procentjes minder, als je alleen al het dieselverbruik voor de demonstratie van vandaag gaat tellen heb je al een klein beetje stikstof/roet/stank winst als ze met de fiets of OV gegaan waren…sterkte, ik leef met ze mee

  8. @Franske even vooropgesteld ik ben geen boer. Maar ik vind uw reactie nog al ondoordacht. ik zal u even op een paar feiten zetten dat vanuit de industrie (dus waar de boer aan levert) opgedragen word:

    Denken alleen aan het gewin: De boer krijgt niet zo heel veel voor zijn product en komt meestal net rond of door subsidies en werkt hiervoor meer dan ooit een gewone burger zal doen.

    Moet almaar groter: Dat is niet direct de keuze die de boer wil maar moet. VB: in mijn buurt woont een veehouder voor melkproductie voor campina. hij had eerst een klein bedrijfje en een netjese hoeveelheid melk productie per week. Maar nu komt het hij kreeg letterlijk te horen die melk tank die we komen oppikken daar moet nu 35% bij in dezelfde tijd anders komen we het niet meer oppikken. dit is nu in 10 jaar nu al 4x voorgekomen. Hierdoor had hij maar 1 keus groeien of geen afnemer meer vinden. Dus wat alle ondernemers zouden doen aanvragen doen bij de overheid en de rechtsgeldende wegen bewandelen om dit voor elkaar te krijgen EN JA de overheid heeft mondig ja gezegd.

    Denk aan onze kleinkinderen : dan ben ik gelijk heel direct met deze mooie woorden Ja wij moeten niet de nazaden van ons voor dit laten opdraaien maar ben wel rieel. Zolan WIJ de gewone burger nog steeds overmatig Vliegen auto reiden consumeren etc etc in luxe leven zijn wij niet beter dan de vervuilers MAAR het is makkelijker om 1 groep aan te wijzen.

    En mbt tot hoe ze er heen gaan etc. Vroeger werd altijd gezegd wie niet wil horen moet maar voelen. Wel appart dat als de boer het moet voelen het normaal is maar zodra de gewone burger ook maar ergens last van krijgt is het ongehoord.

    Ik was me ook niet in onschuld ik doe ook dingen die als ik aan het milieu denk beter kan laten. maar ook ik denk dat dit is mijn ding in mijn leven. Leven en laten leven is een mooi ding. Ik ben ook bij de boeren dagen geweest niet om verhaaltjes te horen of omgepraat te worden maar gewoon te kijken hoe de boer waar ik ging kijken alles doet. Ze doen hun best en maken mooie producten waar zelfs andere landen ons om advies vragen dus dan doen ze het zeker niet slecht maar feiten zijn feiten. het capatalistice nederland heeft dit veroorzaakt en daardoor is dit ook zo lastig op te lossen. Zie het als u breid u huis uit heeft uw ouwedag voorbereid en ineens terwijl u alles netjes deed zegt de overheid ok we komen wat huizen te kort uw huis gaat nu in 2 en gaat u daar mee akkoord? natuurlijk niet niemand niet. maar dit is nujuist wat ze ook met de boer doen. Zij deden wat ze mochten van de overheid. Dezelfde overheid die wel de bedrijven buitenshot laat die alles maar groter moeten hebben. De boer exporteert niet de tussenhandelaar die kan meer geld elders krijgen dan hier omdat wij niet meer willen betalen daardoor moet de boer meer produceren van hun en gelijk ook weer uitbreiden. want tja wij burger willen niet te duur eten.

    (van alle kanten is wat te zeggen en alle kanten hebben een vorm van gelijk en dat maakt dit hele euvel zo moeilijk

  9. Boer zijn is geen vak.Boer zijn is geen beroep.Boer zijn is geen ambacht.Boer zijn is een manier van leven.Kom je niet uit een boeren milieu dan kiezen maar weinig – bijna nooit – mensen voor het boer zijn.Boer zijn moet je met de paplepel ingegoten worden, vandaar het feit dat het idee niet langer meer te boeren voor boeren net zo onbegrijpelijk is als een oerwoud voor een Eskimo of een kale ijsvlakte voor een Pygmee.Er is een tijd geweest dat beetje boer genoeg had aan een 100 koeien, een 10.000 slachtkuikens of een 1000 varkens, maar de regering – en de geldschieters in het bijzonder de RABO-bank – eisten schaalvergroting terwijl het besteedbaar inkomen van de boer amper steeg.Diezelfde regering – de geldschieters zijn muisstil – eisen nu het omgekeerde in de vorm van een drastische schaalverlaging.Wat dat met de prijs van melk, vlees, eieren enzovoort gaat doen wordt – wijselijk – niet gezegd.De ouderen onder ons kunnen zich nog Mathieu Stakenborg uit Heel herinneren die als een Don Quichot vocht tegen de ontgrinding maatschappij die zijn land wilden hebben om de grind er onder op te baggeren.Stakenborg wilde niet verkopen en werd uiteindelijk – met hulp van de Overheid natuurlijk – onteigend maar raakte het geld wat voor zijn land betaald werd met geen vinger aan – hij wou zijn land terug – en “triomfeerde” – als ik het goed heb – later toch nog toen de ontgrinding maatschappij in arren moede de leeg gebaggerde waterplas weer volstortte en hij zijn land weer terug had.Stakenborg was op en top boer en had een welhaast religieuze binding met zijn land en zijn boerderij.Mensen buiten het boeren milieu begrijpen daar geen snars van, die denken alleen maar in geld.Gezien het feit dat de boeren minder dan <1% van de beroepsbevolking uitmaken – en dus ook in stemmen – denkt "Den Haag" dat varkentje wel even te wassen net zoals die ontgrinding maatschappij Mathieu Stakenborg wel even klein dacht te krijgen.Met de (stikstof)plannen van nu hebben we straks een 10.000+ Stakenborgs en de prijs voor het "uitkopen" van al die boeren gaat geen miljarden kosten maar honderden miljarden, want al die werkloze boeren – en hun gezinnen – moeten tot hun levensavond een staatspensioen krijgen, want een boer laat zich niet omscholen, zal geen ambacht leren, geen vak leren, geen beroep leren.Boer zijn is een manier van leven en als je dat leven van hem afneemt zul je hem tot zijn levensavond van een inkomen moeten voorzien, wat me heel billijk lijkt, al denkt de belastingbetaler daar waarschijnlijk heel anders over en als diezelfde belastingbetaler drastisch meer moet gaan betalen voor melk, eieren en vlees is het land rijp voor een burgeroorlog.

  10. Het zijn gewoon ondernemers, winst maken moet je als ondernemer, dat het gemakkelijk is, schijnbaar niet tegenwoordig, maar dat is tegenwoordig wel voor meer sectoren.
    Het ophemelen van deze sector gaat wel ver, gezien de bovenstaande reacties.
    Voor alle sectoren geld een periode van grote veranderingen, en voor deze sector is dat nu aangebroken.
    Men kan en moet niet continu vast houden aan het gene, zo was het vroeger, zo is het nu, en zo wil ik het in de toekomst.
    Veranderingen brengen ook een andere toekomst en mogelijkheden.

  11. Voor iedereen die aan de duitse of belgische
    grens woont, ik zou zeggen ga daar de
    boodschappen halen. Wij wonen vlak bij
    de belgische en duitse grens. Daar zijn ook boeren
    bedrijven. De mensen hoeven niet te bloeden voor
    deze protesten.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie