Skip to content

Sacramentsprocessie in beeld

Redactie
17 juni 2022 | 10:32

Advertentie

Donderdagavond werd in de binnenstad van Weert de Sacramentsprocessie gehouden. Er liepen zo’n 25 groepen in deze devote stoet mee. De processie trok vanaf de Markt door de binnenstad naar het klooster aan de Maasstraat. Gezamenlijk houden de deelnemers deze traditie levend, midden in de maatschappij.

Sacramentsprocessie

Sacramentsdag
De Broederschap uit Weert organiseerde dit jaar, na een gedwongen pauze van twee jaar, opnieuw de Sacramentsprocessie. Zulke processies worden al sinds de 13e eeuw gehouden op het Hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament, de tweede donderdag na Pinksteren. Dan wordt gevierd dat Jezus zichzelf aan zijn volgelingen gegeven heeft in de gedaante van brood en wijn. Traditioneel banen de ‘bielemannen’ de weg voor de processie gevolgd door de Suisse. In de stoet liepen naast de Broederschap en het Draagstersgilde uit Weert broederschappen uit Maastricht (Wijck), Dordrecht, Den Bosch, Delft en Susteren mee. Ook misdienaars en acolieten, het dekenaal Lourdescomité, schutterijen – waaronder Sinte Catherina 1480 met heraut te paard – en tamboercorpsen (St. Job en Swartbroek) namen deel aan de processie. Hierbij waren tevens St.-Martinus te paard en scouting St.-Maarten van de partij. Dan volgde onder een draaghemel de priester met het Allerheiligste. De gelovigen en ruiters te paard sloten de processie. Het geheel werd muzikaal omlijst door de Koninklijke fanfare St. Isidorus uit Molenbeersel.

Afsluiting
In de tuin van de zusters werd het Allerheiligste Sacrament over een bloemtapijt gedragen. Bij het rustaltaar werden de aanwezigen gezegend met het Allerheiligste. Dit was het eindpunt van de processie. Daarna was er nog de mogelijkheid elkaar te ontmoeten in de tuin.

Foto’s: Johan Horst

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie