Skip to content

Lokale CDA-fracties in De Peel roepen kamerfractie CDA op te breken met stikstofbeleid kabinet

Redactie
11 juni 2022 | 23:51

Advertentie

Met de Stikstof plannen uit Den Haag voor de Peelregio, lijkt het kabinet totaal de weg kwijt.

Afgelopen vrijdag werd ook de Peel regio geconfronteerd met de verschrikkelijke landelijke stikstofplannen, ofwel de Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De plannen uit Den Haag lijken erop gericht om de gehele land en tuinbouw sector rondom de Peel regio te verdrijven enkel om daarmee op termijn hoogveen in de Peel te willen stimuleren.

Stikstofbeleid

Vanuit Den Haag wordt de Peel regio met stoere doelen opgezadeld, een stikstof reductie van 95% terwijl voor de uitvoering de provincies verantwoordelijk worden gehouden, waarna inwoners uit de Peelregio de gevolgen moeten dragen. Voor deze belachelijke reductiedoelen wordt voorgesteld om 25.000.000.000 euro aan belastinggeld te besteden.

Zelfs door de grootste voorstanders voor behoud van de Peel wordt de haalbaarheid van de plannen uit Den Haag ernstig betwijfeld. Werkgroep Behoud de Peel; “Al zou je de gehele land- en tuinbouwsector in een straal van 10 kilometer rondom de peel op kopen, dan zit je nog maar op een stikstofafname van 25%”. Hiermee wordt pijnlijk duidelijk dat de doelen voor een afnamen van 95% voor de Peel, door de land- en tuinbouwsector te verdrijven totaal onrealistisch zijn.

Brabant en Limburg
De CDA-afdelingen rondom de Brabantse en Limburgse Peel zijn unaniem van mening dat dit beleid nooit tot uitvoering mag komen. Het is weggegooid geld enkel ter stimulans van hoogveen in de Peel, waarmee een kwalitatief hoogwaardige voedselproducerende beroepsgroep voor de toekomst wordt verdreven zonder dat daarmee ook maar in de buurt te komen van de gestelde doelen.

Wij roepen de CDA-Tweede Kamerfractie geen verantwoordelijkheid te dragen voor deze doelen. Tevens roepen wij de CDA-Statenfracties uit Noord-Brabant en Limburg op om in gelijke strekking zwaar protest aan te tekenen bij gedeputeerde staten in beide provincies. De provincies mogen niet akkoord gaan met deze ijskoude kaalslag op ons mooie platteland, waardoor boeren en burgers worden verdreven. Dit past niet bij de uitgangspunten van het CDA“.

Advertentie

8 Reacties

  1. Goede oproep! Laat iedereen zijn gezond boeren verstand gebruiken en stop deze onzinnige plannen. Er moet minder stikstof uitgestoten worden, maar daar hoef je geen hele sector voor de nek om te draaien!

  2. Een hoop overdreven terminologie in dit bericht (“verdrijven” etc, alsof we het hier over Oost-Oekraïne hebben). Maar geen één woord over hoe de boerenstand een steentje bij gaat dragen aan een gezondere en minder milieubelastende leefomgeving in de Peel. Vraagje: hoeveel van wat door de boeren in de Peel geproduceerd wordt, is voor de export?

    De tijden van de oppermachtige boerenlobby zijn voorbij. Het zou goed zijn als de lokale CDA / de boeren zich dit beseffen en met alle andere belanghebbenden tot een oplossing proberen te bekomen (mét behoud van boeren in het Peelgebied).

  3. @Tommy, heb je het bericht wel gelezen? Er is al samenwerking tussen alle belanghebbenden en er liggen al plannen. Juist daarom wordt opgeroepen het plan van den haag niet te volgen.

  4. Ik moest wel even grinniken toen ik dit bericht las. Alsof je aan de Vereniging voor het behoud van Vliegmaatschappijen vraagt of er minder gevlogen moet gaan worden in de toekomst.
    Waar ik me wel enigszins aan stoor is dat er wordt gesteld dat er kwalitatief op een hoogwaardige manier wordt geproduceerd. Dat klopt dus niet. We hebben met z’n allen een systeem ontworpen waarbij er zoveel mogelijk geproduceerd moet worden, tegen een zo laag mogelijke prijs. En dat niet alleen voor onszelf, maar voor een groot deel van de rest van de wereld. En iedereen weet dat een zo laag mogelijke prijs betekent dat dat ten koste van de kwaliteit gaat.

    Het probleem hiervan is dat we een deel van de rest van de wereld voeden met laagwaardige producten, waarbij de negatieve effecten van de productie bij ons achterblijven:
    – Droge grond door drainage
    – Fijnstof
    – Stikstof
    – Stank
    – Slechte waterkwaliteit
    – Gebruik bestrijdingsmiddelen
    – Kan op Zoönosen
    – Verdwijnen van biodiversiteit
    – Minder mooi wordend landschap door schaalvergroting percelen en massa-gewassen
    – Minder leefbaar buitengebied omdat steeds meer panden bewoond worden door mensen die geen binding hebben met de gemeenschap (arbeidsmigranten).
    – etc, etc.

    Nogmaals, ik neem het de boeren niet kwalijk. We hebben met z’n allen ervoor gezorgd dat er zoveel mogelijk geproduceerd moet worden tegen een zo laag mogelijke prijs. Maar nu moet het anders. Die beweging is ingezet en kan niet meer worden tegen gegaan. Gaat het niet goedschiks, dan zal het kwaadschiks gebeuren. Uiteindelijk wordt ge verandering anders van bovenaf opgelegd.

    Het CDA en de LLTB zouden zich dit moeten beseffen. Zij hebben de boeren al lang zat verkeerd geïnformeerd en doen nog steeds voorkomen dat er niets hoeft te veranderen. Dat gaat dus niet gebeuren. Zij kunnen hun achterban beter gaan helpen om de transitie te gaan maken. En er is geen betere tijd dan nu, want er is een flinke bak geld beschikbaar. Dus oogkleppen af en werken aan een betere toekomst voor iedereen. Voor boeren en niet-boeren.

  5. Het spel is nu echt begonnen, had al tig jaar eerder moeten gebeuren.
    Maar de sector stak steeds de kop in het zand.
    Als ze nu eerst de ondernemers die willen stoppen uit kopen, en dan die financieel niet meer rendabel zijn.
    Dan zijn er al zeer veel minder bedrijven in het land.
    Resterende zullen dan betere toekomst hebben, minder aanbod van producten, hogere prijzen.
    Dat Nederland dan maar wat minder uitvoerd, valt wel mee te leven.

  6. En wie gaat dit betalen? Juist de burger. Nu al klagen over dure grondstof prijzen zoals duurder brood en vlees. Biologisch zou de oplossing kunnen zijn maar daar wil men de beurs niet voor trekken.

    Kun je wel simpel zeggen dat de agrariërs die willen stoppen en daarna de financieel niet haalbare uit gekocht moeten worden. Maar wie betaald dat? Juist. De burger. Ik voorzie een kaalslag kwa agrariërs bedrijven. Daar kunnen dan mooi woningen voor gebouwd worden in en rond de randstad. Wordt dat stikstof nog ergens voor gebruikt…

    Tijd om eens te kijken naar de vervuilende industrieën en niet enkel de agrariërs. Wat stoot een bedrijventerrein als Chemelot, Maasvlakte Rotterdam of Schiphol uit… Maar daar hoor je niet veel over. En die houden wijselijk hun mond. Want dat levert geen toekomstige bouwgrond op. Mensen open uw ogen.

  7. De agrarische sector is verantwoordelijk voor 68% van de totale stikstofuitstoot. De industrie, vliegverkeer EN autoverkeer BIJ ELKAAR 19%

    Nederland is met afstand de grootste stikstofproducent van Europa.

    Logisch dat we bij de boeren gaan beginnen. Dit was in de jaren 90 al bekend, maar CDA en VVD hebben er samen met sjoemelende boeren voor gezorgd dat hier tot nu toe niks mee gedaan is. Hoog tijd dat er nu dus EINDELIJK wat aan gedaan wordt.

  8. Schuif de schuld maar weer af.
    De boeren vervuilen ook heel veel, en de lucht kwaliteit hier rond de Peel ,
    Is ronduit zeer slecht en komt door de uitstoot van stikstof ,ammoniak.
    Zeer veel mensen met luchtklachten en hoofdpijn.
    De schuldige de boeren met veel teveel kippen ,kalkoenen, varkens enz…..
    80 % hiervan wordt uitgevoerd ,en wij de ellende en de stank .
    Hier mag na al die jaren wel eens opgeruimd worden.
    En geen vergunningen meer , wat nog steeds word gedaan.
    Nederweert het MEESTE FIJNSTOF van heel Nederland.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie