Skip to content

Gemeente Nederweert doet onderzoek naar afvalinzameling

Redactie
10 mei 2022 | 14:00

Advertentie

Sinds januari zijn er veranderingen in de afvalinzameling in de gemeente Nederweert doorgevoerd. Doel hiervan is samen minder restafval aan te bieden en het afval beter te scheiden, zodat het beter verwerkt kan worden. De gemeente is benieuwd hoe je denkt over de afvalinzameling. Ze nodigen je daarom graag uit om hierover een enquête in te vullen.

 

 

Invullen kost 10 minuten
In ongeveer 10 minuten geef je de gemeente inzicht in je mening rondom de inzameling van het huishoudelijk afval. Het invullen van de vragenlijst is volledig anoniem. De enquête is in te vullen tot en met maandag 23 mei. Daarna gaan ze aan de slag met het verwerken van de antwoorden.

Bespreken van resultaten
De resultaten gebruiken de gemeente om de huidige afvalinzameling en pilot tot nu toe te beoordelen. “We bespreken de resultaten ook met de klankbordgroep en koppelen deze terug aan de gemeenteraad. Daarbij nemen we ook de resultaten van een sorteeranalyse mee. Via de website, het Gemeente Contact en sociale mediakanalen houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de afvalinzameling”, aldus de gemeente Nederweert.

Ook goed voor portemonnee
Veel gaat goed met het nieuwe afvalsysteem. Het PMD-afval (Plastic, Metaal en Drinkkartons) is schoon. In februari en maart is al het ingezamelde PMD geaccepteerd. Voor het geaccepteerde PMD krijgt de gemeente een vergoeding. Goed scheiden is dus goed voor het milieu, maar ook zeker voor de portemonnee.

Tips voor aanbieden PMD
Nog enkele tips voor het aanbieden van PMD.

  • PMD wordt opgehaald in de even weken. Bied het PMD aan op de inzameldag vóór 07.00 uur of de avond voor de inzameldag.
  • Gebruik de speciale doorzichtige PMD-zakken. Deze zakken zijn gratis verkrijgbaar bij onder andere de supermarkten. Andere zakken worden niet opgehaald.
  • De inzamelaar moet kunnen zien of er PMD-afval in de zak zit. Gebruik dus geen zwarte zak maar de PMD-zak.
  • Stop de zak niet te vol. Een te volle zak scheurt sneller.
  • Maakt het afval klein; maak drinkverpakkingen en blikjes plat. Zo nemen ze minder ruimte in.
  • Yoghurt- en slagroombekers mogen bij het PMD. Haal het aluminium folie eraf en doe dit er los bij.
  • Op veel plastic flessen zit statiegeld. Deze flessen zijn te herkennen aan een statiegeld logo. Gooi ze niet weg, maar lever ze in.
  • Plastic dat geen verpakking is, hoort niet bij het plastic afval. Denk aan speelgoed, plastic borden of tuinstoelen. Is het nog bruikbaar? Breng het naar de kringloopwinkel. Plastic dat niet meer bruikbaar is, kan naar de milieustraat gebracht worden.
  • Twijfel je of het plastic in de PMD-zak mag? Kijk op de afvalscheidingskaart of op www.afvalscheidingswijzer.nl.

Sorteren van PMD-afval
In de sorteerinstallatie worden de drie afvalsoorten gescheiden. Plastic wordt nog verder gescheiden in verschillende plastic soorten. Daarna wordt het plastic versnipperd, gewassen en vermalen tot korrels. Van deze korrels kunnen ze weer nieuwe plastic producten maken, zoals bermpaaltjes, shampooflessen en tuinstoelen. Uit drinkkartons wordt papier, kunststof en aluminium gehaald. Dit zijn weer nieuwe grondstoffen voor papier, kratten of aluminium buizen. Metalen uit blik worden omgesmolten en kunnen als grondstof weer het productieproces in.

Lees alles over afval op de ‘afvalpagina‘ van Nederweert24

Advertentie

14 Reacties

  1. Niet zo erg blij mee hier bij ons op Brugske worden zakken op gehangen van anderen straten en die hangen er al een week van te voren als de mensen ze maar kwijt zijn ..
    En ook als die op de op haal dag de hele dag in de brandende zon lekker…

  2. Wij zijn alles behalve content met dit nieuwe systeem. Zeker nu het warmer wordt beginnen de zakken veel sneller te stinken. En niet iedereen heeft een garage of schuur (wij wel overigens, maar daar stinkt het niet minder). En dan wordt het heel milieubewust met een extra vrachtwagen op diesel opgehaald. En het straatbeeld… Tja. Feest voor het ongedierte de komende maanden. Damage control om vóór de zomer nog enquêtes te houden?
    Beter scheiden is altijd goed. Maar in godsnaam gewoon met een extra container en geen flinterdunne zakken. Een container is op lange termijn ook nog minder schadelijk ook buiten dat je die tenminste goed dicht kan doen; tel al die meters zakken in Nederweert elke week eens op. 10 voor het idee, twee voor de moeite voor de uitvoering.
    Hier in het buitengebied lachen de katten en ratten de zomer tegemoet.

  3. Containers inderdaad: ben je ook af van de wild- & foute-dag-hangers.

  4. Niet handig, zo’n enquête. Het opent de deur om vooral heel veel kritiek te oogsten. En als de gemeente er niets mee doet, krijg je de schijn van een onbetrouwbare overheid.
    Beter is het om beter uit te leggen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en te werken aan de genoemde problemen. Onderzoek doen naar de stankoverlast, tellen hoeveel zakken er gescheurd zijn, en dat oplossen.
    Als de gemeente dan toch graag de input van burgers heeft, laat ze dan een serieus burgerberaad verzinnen, alvorens een pilot te gaan uitvoeren.

  5. al deze mensen hebben we gelijk als je mij vraagt weg met die zakken dan hoor je niemand
    meer en geen ongedierte meer en het straatbeeld is ook veel mooier

  6. Mooi systeem deze zakken en voordelen.
    Meer plastic door extra zakken.
    Ongedierte extra bij voeden.
    Blije ambtenaren die een zakken ophaal systeem hebben uitgevonden waar de meeste gemeentes al jaren vanaf zijn gestapt.

    En Looy waarom mag men een zak niet op een andere plaats ophangen je parkeert je fiets toch ook zomaar ergens neer .

  7. Die zakken die er vaak 2 weken blijven hangen ziet er niet uit. vaak worden zakken door andere straten opgehangen , b.v. op de maandag als ze net opgehaald zijn. verder merken wij hier ( julianastraat) dat er steeds meer ratten worden gezien. stank overlast enz. enz. nee Gemeente jullie zitten er echt naast , beter naar jullie inwoners luisteren , als de eigen mening doordrijven. achteraf scheiden , en de containers terug invoeren. is stukken goedkoper , en beter voor de samenleving.

  8. Aanwoner, het scheiden is het probleem niet, daar zijn de meesten wel voor. Maar de zakken zijn het probleem. Als ze nou een extra containertje doen ipv die ontsierende stinkzakken zijn de meeste zeurders (waaronder ik) tevreden.

  9. Ik ben benieuwd of de gemeente de uitslag van de enquete openbaar gaat maken zonder eerst de resultaten de manipuleren.

  10. @John,

    Ze zullen de conclusies wel publiceren. Maar meteen daaraan toevoegen dat het aantal respondenten te laag was en dat de meting daardoor mogelijk niet representatief is.

    Dat mis ik vaak bij dit soort enquêtes. Wat is het minimum aantal ingevulde enquêtes om een uitspraak te kunnen doen? Bij welke drempel is de mening van de burgers doorslaggevender dan de kostenbesparingen? Wie mag dit allemaal invullen?
    Daardoor klinkt dit onderzoek meer als een zoethouderje dan een serieus onderzoek.

    Gemiste kans op alle fronten.

  11. @looy

    Al weer een reden om over te stappen op containers gecodeerd met postcode en huisnummer. Die ga je niet ergens anders neerzetten.

  12. Het mooie is de ratten zie je lopen bij de vuilniszakken. Netjes melden bij de gemeente. Die stuurt een bericht dat ik het moet melden bij de “rattenvanger”. Na een paar dagen belt de beste man met de vraag of het op prive terrein of openbaar terrein is. Ik zeg openbaar, ik zie ze van de vuilniszakken de struiken inrennen en vice versa. Helaas dan kan ik je niet helpen krijg ik te horen. Want de vangkooien werden vaak gestolen op openbaar terrein.

    Voor de gemeente is het dus afgedaan want doorverwezen naar “rattenvanger”. ” Rattenvanger” zegt, doei, mijn vangkooien verdwijnen van openbaar terrein. En ik zit nog met die k.tbeesten. En zo zitten we weer in de welbekende vicieuze circel….

    Bedankt gemeente voor dit fantastische afvalsysteem (voor als jullie het niet snappen, het is sarcastisch). Ik wens jullie alle ratten toe die ik ook hier voor mijn huis heb.

  13. Hier in Roermond werkt het wel, de zakken worden iedere week opgehaald.
    Weet alleen in mijn buurt op hoogvonderen natuurlijk maar ook nergens klachten gelezen enz.
    De mensen moeten ook eens bij zich zelf de schuld durven te leggen als bij mij in de straat iemand de plastic te vroeg aan de straat zou zetten dan krijgt hij gegarandeerd commentaar van de buren.
    Misschien zijn het allemaal tokkie`s wat heden te dagen in Nederweert woont ?

  14. @Hans Sieben,
    Ik heb 48 jaar in Roermond gewoond en ik kan je verzekeren dat daar meer tokkies wonen dan in Nederweert.
    Ik denk ook niet dat het tokkiepercentage in Roermond of Nederweert de laatste jaren significant is gedaald of gestegen
    Het zou natuurlijk kunnen dat in Roermond wel klachten zijn maar dat die minder geuit of niet gehoord worden.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie