Skip to content

Vroege vogelexcursies bij de Kwegt

Redactie
4 mei 2022 | 16:00

Advertentie

Op zondag 15 mei organiseert Vogelwerkgroep Nederweert twee excursies rond het ven de Kwegt in Nederweert-Eind.  

Vroege vogelexcursies

Ben je een echte vroege vogel dan moet je op tijd uit de veren. We vertrekken om 05.30 uur, vlak voor zonsopkomst, het mooiste moment van de dag.  De tweede excursie begint om 09.00 uur. Iedere ronde duurt circa drie uur. Het natuurherstel in het natuurgebied de Kwegt is in 2017 afgerond, en de vogelbevolking is nog volop in ontwikkeling. Dat maakt een bezoek aan dit gebied extra spannend. 

De deelname aan de excursie is gratis. Aanmeldingen tot uiterlijk 10 mei via www.vogelwerkgroepnederweert.nl  (contact/bestuur) of per mail: m.loven@kpnmail.nl . Na aanmelding ontvang je aanvullende info.

Advertentie

5 Reacties

  1. Column: Hoe kon dit in ’s hemelsnaam gebeuren?

    21-04-2022 door Gerard Kessels
    Bij mijn dorp aan de rand van de Peel liggen enkele schitterende vennengebieden waaronder De Kwegt – een naam die doet denken aan een kruidenvrouwtje. De natuur hier is van de buitencategorie en al deze pracht is eigendom van het Limburgs Landschap. Een waar eldorado voor vogels. Natuurliefhebbers uit het hele land komen er met hun kijkers op af. Wie geluk heeft, kan hier een zeldzaamheid als een zee- of visarend spotten. Wandelaars komen ogen tekort.
    Maar het kostbaarste is vaak ook het kwetsbaarst. Op nauwelijks een kilometer van De Kwegt zijn drie kolossale windmolens verrezen. Hun wieken tippen de tweehonderd meter aan. Kapot is de skyline van verstilde vennen. Kapot de ongebroken luchten en vergezichten. Hoe kon dit in ’s hemelsnaam gebeuren? Deze aanslag vond plaats in stilte. Niets van massaal verzet. Geen grote publiciteit, geen discussies, geen camera’s, geen spittende journalisten. Alles en iedereen, van bestuur tot burger, ingepakt door handige energiejongens en beleggers. Als je tegenwoordig maar zegt groen en duurzaam te zijn, mag alles. Windmolens zijn heilig. Opvallend vond ik dat in de rapportenrimram over De Kwegt de mensen en dieren rond de molens bestempeld worden als ‘omgevingsfactoren’. Dat zegt genoeg.
    Waarom die reuzen niet ergens anders neergezet? Op de plek waar nu de megadozen van pakketverzenders en meubelreuzen staan? Sorry, dat ik me zo kwaad maak. Maar soms laait het oude vuur weer op. Hoe zei Ollie B. Bommel het ook alweer? ‘Ik wist niet dat ik het nog in me had.’

  2. Francy, ik deel je sentiment over de windmolens. Zeker over die in Ospel. Maar het begint nu wel vervelend te worden dat er zóveel berichten uit hun context getrokken worden en weer op de molens betrokken worden. Waar ik altijd ontzettend veel respect voor jullie ‘gevecht’ heb gehad en jullie zeker gesteund heb waar het kan, bekruipt me stilaan een ander gevoel. De obsessieve drang om alles maar op die molens te betrekken werkt op den duur averechts.

    Begrijp me niet verkeerd, met name die in Ospel zijn gewoon een compleet bestuurlijk corrupt drama, en de grootte die er nu staat had er nooit mogen komen. Dat neemt niet weg dat je op deze manier alleen meer tegenstand gaat creëeren. Veel succes met de strijd en ik hoop van ganse harte dat jullie hem winnen. Al was het maar om bestuurlijk Nederweert eens flink onder hun kloten te stampen (en hopelijk de deur te wijzen).

  3. Ik sluit me bij de woorden van Bèr aan. Ik vraag me echter af of de verantwoordelijke wethouder zich de deur laat wijzen of de komende 4 jaren toch nog in de raad blijft. We gaan het zien.

  4. Francy voelt en ziet als centraal contactpunt het verdriet van een grote groep omwonenden en de schade aan welzijn en gezondheid, aan de leefomgeving en aan de natuur. Ik zie en voel dat ook.
    De democratie die hier geschonden wordt, de huichelarij tot in de vogelvereniging toe. Het groots gespeelde schaakspel waarin mens en dier inderdaad als omgevingsfactoren worden gezien. We worden uit ons domein verjaagd. De verantwoordelijken duiken steeds dieper.
    Ja, dat roept sentiment op en nee, dat sentiment laat zich niet altijd beteugelen.
    Amateurs moeten het opnemen tegen een web van de ijskoude professionele lobby die elkaar dekt terwijl zij onze belangen ondermijnt.
    Wij zijn helaas niet getraind op propaganda en framing, we zijn niet berekenend, geen strategen of communicatiespecialisten. We zijn gedupeerden, dus laat ons aub niet vallen Bèr want je steun is van waarde.
    Meer wil ik er hier niet over kwijt in dit stukje over de prachtige Kwegt.
    Bedankt.

  5. ze hadden deze dingen op de industrie tereinen moeten plaatsen
    De helft van de tijd staan ze stil of draaien ze niet.
    Het leverd alleen maar ergenis op.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie